• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 24.3°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 24.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.0°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 24.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  46%

Είκοσι υπουργοί από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία συμμετείχαν στη συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Αλέξανδρος Σταματίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη, γράφουμε Ιστορία»

 • A-
 • A+

Αποστολή στα Σκόπια

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συνέχισαν να γράφουν και μετά τις Πρέσπες Ιστορία, καθώς χθες, στα Σκόπια, οι δύο ηγέτες γύρισαν σελίδα με την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και όπως επισήμανε και ο ηγέτης της Βόρειας Μακεδονίας, άφησαν πίσω τους το παρελθόν και ξεκίνησαν ένα ταξίδι προς ένα μέλλον με κοινά συμφέροντα.

Η υποδοχή που επιφύλαξε ο Ζόραν Ζάεφ στον «φίλο του Αλέξη» ήταν ιδιαίτερα θερμή και η στενή σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες αλλά και η καλή μεταξύ τους χημεία αποτυπώθηκαν χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της άφιξής τους στο μέγαρο της κυβέρνησης, όπου ήταν παρατεταγμένοι δίπλα στο κόκκινο χαλί περισσότεροι από 20 υπουργοί και από τις δύο χώρες προκειμένου να χαιρετήσουν διά χειραψίας τους δύο πρωθυπουργούς.

Εκεί, με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών που για πρώτη φορά κυμάτιζαν δίπλα δίπλα στην έδρα της κυβέρνησης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας αψήφησαν το πρωτόκολλο και αγκαλιασμένοι έβγαλαν selfie μπροστά από τους πλέον των 100 εκπροσώπους του Τύπου που έφτασαν από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες για να καλύψουν την ιστορική συνάντηση.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας μίας ώρας και συζήτησαν μεταξύ άλλων την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της τετραμερούς με τη Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα.

Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος, είπε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι καλοδεχούμενο και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή, χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις, ενώ θύμισε πως η Μόσχα αναγνώρισε πρόσφατα τη Βόρεια Μακεδονία με το νέο συνταγματικό της όνομα.

Ακολούθησε η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών με τη συμμετοχή είκοσι υπουργών από τις δύο χώρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει αργότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου πως «πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μάς φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας».

Εναέριος χώρος

«Εχουμε χάσει πολύ καιρό, σχεδόν τρεις δεκαετίες και τώρα πρέπει να τρέξουμε να τον καλύψουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που αναφέρθηκε στις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο πλευρές. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί στην αμυντική συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η χώρα δεν διαθέτει τη δυνατότητα να το κάνει από μόνη της και σύμφωνα με τη ΝΑΤΟϊκή πρακτική το αναλαμβάνει μια γειτονική χώρα.

«Το κάνουμε χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το καλύτερο αντάλλαγμα για την Ελλάδα είναι να έχει στα βόρεια σύνορά της μια σταθερή και ασφαλή χώρα». Προβλέπονται επίσης συνεργασία στην κυβερνοάμυνα, μεταφορά τεχνογνωσίας, εκπαίδευση αξιωματικών στις ελληνικές παραγωγικές σχολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, ενώ υπογράφηκε και μνημόνιο μεταξύ της πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών.

«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε τη ρήση του Πάπα ότι «όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά». Η αναφορά στον Ποντίφικα δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς μόλις πριν από δύο ημέρες ο Πάπας είχε αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα και είχε δηλώσει πως αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης.

Επίσης ιδρύονται πρεσβείες στις δύο χώρες σε αντικατάσταση των υφιστάμενων Γραφείων Συνδέσμου και δημιουργείται άμεσα συντονιστική επιτροπή με τη συμμετοχή ειδικών από τις δύο χώρες αλλά και από το εξωτερικό για να ρυθμιστεί σε βάθος χρόνου τριετίας το ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Με αφορμή αυτό το ζήτημα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα ενεργοποιηθεί το άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής ειδικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών για να λυθεί το ζήτημα των σημάτων.

Ο πρωθυπουργός σε συνέχεια της αναφοράς του στα εμπορικά σήματα υπογράμμισε πως «δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια» και καταλόγισε «υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό».

«Οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Επίσης υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., με τον κ. Ζάεφ να δηλώνει: «Μαζί με τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε. να εκκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον εθνικισμό και να δώσουμε την προτεραιότητα στην πολιτική ανάπτυξης και φιλίας».

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα ξεκινήσουν, επιτέλους, ύστερα από 14 χρόνια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων συζητήθηκε από τους υπουργούς η αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους 198 εκατομμυρίων, για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια, της Βόρειας Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης. Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τη διάνοιξη νέας, δεύτερης συνοριακής διόδου, μετά αυτή των Πρεσπών, στους Πρόμαχους.

Οι δύο αυτές δίοδοι θα ενισχύσουν το εμπόριο, τις τουριστικές ροές και τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά κυρίως θα διευκολύνουν τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς.

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια οι ενεργειακές διασυνδέσεις, πετρελαϊκών προϊόντων, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ συμφωνήθηκαν η συνεργασία στον τομέα των νέων τεχνολογιών καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

140 επιχειρηματίες

Οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Βόρεια Μακεδονία. Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 80-90 επιχειρηματίες, τελικά ο αριθμός έφτασε τους 140: Mότορ Οϊλ, Σίδενορ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΔΕΣΦΑ, Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, Prometheus Gas, ΑΛΟΥΜΥΛ, ΓΕΚ Τέρνα, Ακτωρ, Apivita, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΘ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Μαλαματίνα Α.Ε., ήταν ορισμένες από αυτές, ενώ κάποιες εκπροσωπήθηκαν και από τα «μεγάλα» αφεντικά.

Ετσι, στη γειτονική χώρα βρέθηκαν οι κύριοι Μυτιληναίος, Περιστέρης (Τέρνα), Στασινόπουλος (Βιοχάλκο), ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, Αθ. Σαββάκης, κ.ά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια διεθνής συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί

Η συμφωνία θα φέρει μόνο οφέλη

«Είναι μια σημαντική ημέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με τον Ζόραν Ζάεφ να τη χαρακτηρίζει «ιστορικό ορόσημο νέας εποχής».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών», ωστόσο σημείωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται στα Σκόπια «εκπροσωπώντας όλους τους Ελληνες, και αυτούς που συμφωνούν και αυτούς που διαφωνούν» και συμπλήρωσε πως «η διαφωνία είναι δικαίωμα στις Δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια διεθνής συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί».

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του υποστήριξε πως «δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές» και κατέληξε διερωτώμενος ρητορικά: «Εάν η αντιπολίτευση (στη Βόρεια Μακεδονία) κερδίσει (τις εκλογές) θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην Ε.Ε.; Οχι», απάντησε ο κ. Ζάεφ και υπογράμμισε ότι «το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «όλοι θα δουν σύντομα τα οφέλη και τα οικονομικά, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν όλοι δουν τη φιλία που οικοδομείται και πολεμήθηκε για 30 χρόνια, θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι. Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς από την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε πλήρως τη συμφωνία» η οποία «έχει οφέλη για όλους» και η υλοποίησή της «θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας».

Αργά χθες το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί απηύθυναν χαιρετισμό σε διεθνές οικονομικό φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν περί τους 120 Ελληνες επιχειρηματίες που έφτασαν στα Σκόπια για να διερευνήσουν και να συνάψουν εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με τοπικούς εταίρους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μηνύματα Τσίπρα από την Οχρίδα
Με μια ηγετική εμφάνιση ανάμεσα σε πολιτικούς ηγέτες των Βαλκανίων ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο Prespa Forum στην Οχρίδα στέλνοντας εντός και εκτός συνόρων το μήνυμα για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μηνύματα Τσίπρα από την Οχρίδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας - Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποκτήσει στρατηγική διάσταση
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Τσίπρας - Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποκτήσει στρατηγική διάσταση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζάεφ: Ανοίξαμε το μέλλον με τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Είναι τιμή οι ελληνικές ένοπλες της δυνάμεις να φυλάνε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας • Τι είπε για Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα.
Ζάεφ: Ανοίξαμε το μέλλον με τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
Μεγάλη νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις πρόωρες εκλογές της Τετάρτης, καθώς λίγους μήνες πριν ακόμα και δικά του στελέχη προεξοφλούσαν την ήττα του.
Κέρδισαν Ζάεφ και σταθερότητα στη Βαλκανική
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
Τη διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε χθες με συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αναμένει την ίδια δέσμευση για πλήρη εφαρμογή και από την ελληνική...
«Εμείς θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»
Με τη δεύτερη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν πρώτο απολογισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν...
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας