• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 31.2°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 28.6°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 32.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 30.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 28.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.2°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.5°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 30.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 31.4°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 30.7°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  25%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα πρώτα βήματα μιας στρατηγικής συνεργασίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις ευκαιρίες ανάπτυξης και σύσφιξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο Φόρουμ, σημειώνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Όλοι μαζί βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να μετατραπούν τα Βαλκάνια από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε ατμομηχανή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι η πραγματική πατριωτική και ιστορική μας ευθύνη και σήμερα αυτή την ευθύνη την κάνουμε πράξη».

«Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλίες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του στο Φόρουμ σημείωσε άλλωστε μέσω Twitter πως «στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης & φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων».

Βασικοί άξονες

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση

-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις

-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

-Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

«Σε ότι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς», είπε.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχέση ισότιμης συνεργασίας

Σχολιάζοντας τους τίτλους σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων που έκαναν λόγο για «απόβαση» στα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε όλους ότι «εμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ή να παριστάνουμε τους Άγιους Βασίληδες, αλλά να σφυρηλατήσουμε σχέση ισότιμης συνεργασίας, να υπερβούμε εμπόδια, να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές».

«Βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε ό,τι αφορά θέματα που για χρόνια ταλαιπωρούσαν τον επιχειρηματικό χώρο «σήμερα βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια».

Να αξιοποιήσουμε θετικά τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές προκλήσεις στα Βαλκάνια, τις οποίες οι δύο χώρες οφείλουν να αξιοποιήσουν θετικά. Τη δυνατότητα τα Βαλκάνια να είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, από τη μια λόγω των μεγάλων ευκαιριών σε μεταφορές υποδομές και ενέργεια, αλλά και από την άλλη, λόγω των διεθνών ανταγωνισμών. «Σε αυτό το περιβάλλον εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ενεργά, στην κατεύθυνση της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», είπε και σημείωσε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι «με την καταλυτική συμβολή της δικής μας συμφωνίας, ότι η ενταξιακή πορεία για τη Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια πραγματικότητα τον Ιούνιο που μας έρχεται».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι με τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, βρισκόμαστε μπροστά σε πολυεπίπεδο ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων που δεν πρέπει να αμελήσουμε: «Δρόμος του Μεταξιού», η «Πρωτοβουλία 16+1», Διαδικασία του Βερολίνου, έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις, ενεργειακή συνεργασία και ανάπτυξη, σταθερό ενδιαφέρον και από τη ρωσική πλευρά.

«Οι πολύμορφες αυτές πρωτοβουλίες καθιστούν τα Βαλκάνια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή, καθιστούν την Ελλάδα πύλη εισόδου την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία δίοδο δρόμων ενεργειακών και μεταφοράς, εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, και οι προεκτάσεις αυτών των δρόμων φθάνουν ως την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης», υπογράμμισε. Εξήγησε ότι μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών μετά από 27 χρόνια αδράνειας και χαμένων ευκαιριών», επισημαίνοντας ότι «η επιχειρηματικότητα αντιστάθηκε στον παραλογισμό, γιατί εκείνη αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν κλειστά σύνορα και το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό των Ελλήνων επιχειρηματιών».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα το 2018, αναδείχθηκε σε δεύτερο σημαντικότερο επενδυτή στη χώρα, με συνολικές επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, που αφορούν περίπου 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ επισήμανε και το 1 εκατομμύριο τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα. «Εδώ έχουμε ένα πεδίο δόξης λαμπρό, αρκεί να οικοδομήσουμε σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε.

«Αρωγός» στην ευρωπαϊκή πορεία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε: «Ανοίξαμε ένα παράθυρο για το μέλλον που πραγματικά είχε παραμεληθεί».

«Η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στο θέμα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα έχει επιβληθεί ως ώριμος περιφερειακός παράγοντας και πολιτικός και οικονομικός ηγέτης», είπε ακόμη.

Έναρξη μιας στρατηγικής συνεργασίας

«Δεν μιλάμε απλά για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά μιλάμε για την πρώτη επίσκεψη που συνοδεύεται από την καθιέρωση μιας στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Άρα, η Ελλάδα αποκτά έναν άλλον ακόμα στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή και γι' αυτό μίλησε ο κ. Τσίπρας για μακρόπνοη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», επισήμαναν διπλωματικές πηγές, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Στοίχημα μας πρέπει να είναι η συνανάπτυξη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Το στοίχημα το δικό μας πρέπει να είναι η συνανάπτυξη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα Σκόπια, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικού κλιμακίου και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η ιδέα της συνανάπτυξης είναι αυτή που λείπει και από την περιοχή μας, αλλά και από την Ευρώπη και τον κόσμο. Μια ανάπτυξη που δημιουργεί ασυμμετρίες και ανισότητες δεν είναι βιώσιμη, κάποτε οδηγείται σε κρίσεις ή και παράγει εθνικισμούς και ανταγωνισμούς. Επομένως, το στοίχημα το δικό μας είναι όχι μόνο η ποσοτική ανάπτυξη των σχέσεων, αλλά και η ανάπτυξή τους με τέτοιο τρόπο που να είναι αμοιβαία επωφελής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος υπέγραψε νωρίτερα συμφωνία για τη σύσταση μεικτής κατευθυντήριας επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του οικονομικού σκέλους της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για οικονομικά θέματα Κότσο Ανγκιούσεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σημερινή μέρα θα είναι μια αρχή, για μια νέα σελίδα, ίσως και για ένα βιβλίο ειρήνης και προόδου για τους λαούς και την περιοχή μας».

«Νιώθω τυχερός που είχα αυτή την εμπειρία. Οι συζητήσεις που έγιναν έδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε να αξιοποιήσουμε. Ερχόμενοι εδώ ξέραμε περισσότερο για τις ανάγκες, εδώ είδαμε τις δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο επιχειρηματικο φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 140 Έλληνες επιχειρηματίες και πολλοί συνάδελφοί τους από τη Βόρεια Μακεδονία.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία
Με το βλέμμα μπροστά, με στόχο την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών -ένα εγχείρημα εξίσου απαιτητικό με την επίτευξη της ίδιας της συμφωνίας- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται αύριο τα Σκόπια όπου...
Ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να γνωρίζει η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία»
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στον Έλληνα ομόλογό του και η φωτογραφία με τη σέλφι έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Τι δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου.
«Να γνωρίζει η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας - Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποκτήσει στρατηγική διάσταση
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Τσίπρας - Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποκτήσει στρατηγική διάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας