• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.1°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  4 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  64%

Ο Αντ. Σαμαράς επικαλέστηκε ως επιχείρημα στον Στόλτενμπεργκ το γεγονός ότι, παρά τη δεινή της οικονομική κατάσταση, η χώρα μας είναι μία από τις 4 του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλισμούς.

eurokinissi

Το «καλό παιδί» της Συμμαχίας

 • A-
 • A+

Πολιτική ίσων αποστάσεων από Aγκυρα και Λευκωσία στο θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ κράτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, σε ρόλο «καλού παιδιού» εντός της Συμμαχίας, προέβαλε ως επιχείρημα τα υψηλά κονδύλια για εξοπλισμούς που δαπανά η Ελλάδα ακόμα και εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης.

«Για όπλα ξοδεύουμε»

«Η Ελλάδα, παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ, κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η χώρα μας βγαίνει από την κρίση και πως πλέον αποτελεί νησίδα ασφάλειας στην περιοχή.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία. Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, στο Ιράκ και στην τρομοκρατική δράση των εξτρεμιστών μουσουλμάνων, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας, όπως ο μεσογειακός διάλογος. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αυτή παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και, ερωτηθείς για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε: «Παροτρύνω όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Συμμαχία. Αναφέρομαι στις απειλές που προέρχονται από τον Νότο, στην αστάθεια στο Ιράκ και στη Συρία και στην πιο επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι εντός των κόλπων της Συμμαχίας, ούτως ώστε να δοθεί σαφής και καθαρή απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και οι οποίες προέρχονται εκτός των κόλπων του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, θα ήθελα να παροτρύνω όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «η λύση είναι πάντα μόνο μία: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας». Πρόσθεσε δε ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι, δυστυχώς, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι ένα παλιό, αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας», υπογράμμισε ότι «η ευρωατλαντική πολιτική είναι ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα» και ότι ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και για την τριμερή συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου.

ΝΑΤΟ μέχρι... θανάτου

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τη σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συμμετέχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ και τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που υπερκαλύπτει τις προϋποθέσεις σε σχέση με το ύψος των αμυντικών δαπανών, παρά τη δημοσιονομική και γενικότερη οικονομική κρίση».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον ρόλο της στις αποστολές της Συμμαχίας, αλλά και για τη συμμετοχή της στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, σε ψυχροπολεμικούς τόνους κάλεσε τη Ρωσία «να θέσει τέλος στις αποσταθεροποιητικές δράσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αλλά και να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να γίνει σεβαστή η εκεχειρία».

Παράλληλα αποδοκίμασε τις «αποκαλούμενες εκλογές», όπως είπε, από τις ένοπλες αποσχιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, καθώς «αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ και δεν μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη μιας φιλειρηνικής λύσης στην Ουκρανία».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου», ωστόσο, όπως είπε, «η συμπεριφορά της Ρωσίας έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης σε μεγάλο βαθμό και έχουμε οπισθοδρομήσει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε μια πιο εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενημέρωση Τσίπρα για τα εθνικά θέματα
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζονται πυρετωδώς για το τρίτο ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα υπό την προεδρία των...
Ενημέρωση Τσίπρα για τα εθνικά θέματα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται στη χώρα μας σε περίοδο έντασης και θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, απαντά η Αθήνα στις απειλές του λιβυκού ΥΠΕΞ
Σχολιάζοντας το ελληνικό ΥΠΕΞ την ενόχληση της Τρίπολης για τις έρευνες νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, την εγκαλεί για «παράνομα κι ανυπόστατα μνημόνια».
Να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, απαντά η Αθήνα στις απειλές του λιβυκού ΥΠΕΞ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκνευρισμός Άγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, τι απαντά η Αθήνα
Την ίδια μέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα.
Εκνευρισμός Άγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, τι απαντά η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα
Η Αθήνα θυμίζει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και διαμηνύει πως κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019.
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φωτιά» στην Ανατ. Μεσόγειο από τη μίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία
«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου», τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές • Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην E.E.
«Φωτιά» στην Ανατ. Μεσόγειο από τη μίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας