Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

«Εμείς θέλουμε την Κύπρο ενωμένη ξανά με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι δύο κοινότητες που ζουν στο νησί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο πλούτος του νησιού είναι πλούτος και των δύο κοινοτήτων», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέλησε να συνδέσει τη συνεργασία στην περιοχή με τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο, μέσω της Τουρκίας, προς την Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

  • A-
  • A+
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν με ειλικρίνεια και χωρίς να παραγνωρίζουν τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν σε πολλά ζητήματα και αναζήτησαν τα μικρά αλλά συνεχή βήματα που θα βελτιώσουν τις μεταξύ μας σχέσεις.

Αποστολή στην Αττάλεια

Δέκα ημέρες πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν στην Αττάλεια, στην έδρα της εκλογικής περιφέρειας του κ. Τσαβούσογλου, τρόπους μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το Κυπριακό.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε τη σημασία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου αλλά και του αμοιβαίου σεβασμού που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν με ειλικρίνεια και χωρίς να παραγνωρίζουν τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν σε πολλά ζητήματα («τουρκική μειονότητα» ανέφερε τρεις φορές ο κ. Τσαβούσογλου, για να λάβει ισάριθμες αναφορές περί «μουσουλμανικής μειονότητας» από τον Ελληνα υπουργό) και αναζήτησαν τα μικρά αλλά συνεχή βήματα που θα βελτιώσουν τις μεταξύ μας σχέσεις.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα επαναξιολογηθούν και θα προωθηθούν, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και ανακοίνωσε ότι στις 12 Απριλίου θα συναντηθούν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών και ο γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος, για να ακολουθήσει η συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ, οι οποίοι είναι παλιοί γνώριμοι από την παράλληλη θητεία τους ως αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Η είδηση που έβγαλε η χθεσινή συνάντηση σε σχέση με την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πως ο κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται να επαναληφθεί η συζήτηση για το Κυπριακό από το σημείο που το άφησαν όλες οι πλευρές στο Κραν Μοντανά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έπειτα από μια αποτυχημένη διάσκεψη θα ήταν χάσιμο χρόνου να ξεκινήσουμε από εκεί».

Περί εγγυήσεων...

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς των εγγυήσεων δεν είναι αναχρονιστικό και θέλησε να συνδέσει αυτό το ζήτημα με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την επίσημη τουρκική θέση στο ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε για το Κυπριακό πως είναι θέμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και επισήμανε ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στο Κραν Μοντανά, καθώς για εμάς έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ξαναμπήκε στο τραπέζι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στο ενεργειακό, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε: «Εμείς θέλουμε την Κύπρο ενωμένη ξανά με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι δύο κοινότητες που ζουν στο νησί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο πλούτος του νησιού είναι πλούτος και των δύο κοινοτήτων.

Και δεν υπάρχει κράτος που θα πει διαφορετικά είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο». Επίσης επισήμανε ότι η Κύπρος έχει ήδη προβλέψει και θεσμοθετήσει τη δημιουργία ταμείου, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τους ενεργειακούς πόρους και θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέλησε να συνδέσει τη συνεργασία στην περιοχή με τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο, μέσω της Τουρκίας, προς την Ευρώπη. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στην Ανατολική Μεσόγειο στα ενεργειακά θέματα.

»Είμαστε υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων όλων και να προχωρήσουμε σε μέτρα ωφέλιμα για όλους. Η μεταφορά του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων μέσω της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να κάνουμε βήματα όλοι μαζί. Είμαστε έτοιμοι, αλλά θα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένου του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παρά τις υφιστάμενες διαφορές, το κλίμα στη συνέντευξη Τύπου ήταν καλό, οι δύο υπουργοί έθιξαν και τα δύσκολα θέματα και δεν τα έβαλαν κάτω από το χαλί, ενώ στο κλείσιμο της συνέντευξης ακούστηκε και η πιο χαρακτηριστική αναφορά από πλευράς του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε: «Θέλω όταν με βλέπει ο Μεβλούτ να με λέει “καρντάς” και όχι “γκιαούρ”», ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιδοκίμαζε με χαμόγελο κουνώντας το κεφάλι του.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα επαναλειτουργήσει η Παναγία Σουμελά.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντίληψη Ελλάδας - Κύπρου στα εθνικά θέματα
Ελλάδα και Κύπρος έχουν πλήρη συναντίληψη στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα εθνικά συμφέροντα και στη χάραξη τακτικής και στρατηγικής, δήλωσαν χθες στη Λευκωσία οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και...
Συναντίληψη Ελλάδας - Κύπρου στα εθνικά θέματα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το στεφάνι του Καμμένου και το τουρκικό «ατύχημα»
Επίθεση με... βαριές κουβέντες από τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ. κατά του Π. Καμμένου: «...Αν η κατάσταση κορυφωθεί και προκύψει, Αλλάχ φυλάξοι, ένα ατύχημα, δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Συμπεριφερόμαστε με ωριμότητα. Και...
Το στεφάνι του Καμμένου και το τουρκικό «ατύχημα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
Απτόητη, αδιάλλακτη, απορριπτική και με διάθεση κλιμάκωσης, η Αγκυρα απαντάει στην απόφαση των 28 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, για επιβολή μέτρων εναντίον της λόγω της παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή...
Αψηφά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Τουρκία και στέλνει τέταρτο ερευνητικό σκάφος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι στο πλευρό της Κύπρου
Ικανοποίηση για τα μέτρα κατά της Τουρκίας που αποφάσισε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ● Οι πρώτες επαφές του Ν. Δένδια στις Βρυξέλλες.
Ολοι στο πλευρό της Κύπρου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικά πυρά κατά «Γιαβούζ»
Την επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση του τουρκικού σκάφους στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου καυτηριάζουν με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Ρωσίας και Αιγύπτου, ενώ ολλανδική εταιρεία...
Διπλωματικά πυρά κατά «Γιαβούζ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας