Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θετική ατζέντα, με αυτονόητες αιχμές

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια.

EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θετική ατζέντα, με αυτονόητες αιχμές

  • A-
  • A+

Την προώθηση του διαλόγου, την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τις βάσεις για οικονομική συνεργασία συζήτησαν σήμερα στην Αττάλεια ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στέλνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα συμμετοχής της Τουρκίας στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο όπως απορρέει από το δίκαιο της θάλασσας.

«Η θέση της Ελλάδας είναι πάντα μία και σταθερή: ο σεβασμός τού Διεθνούς Δικαίου. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει σε κάθε κράτος που έχει ακτογραμμές συγκεκριμένα δικαιώματα» και στο πλαίσιο αυτό «και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο εμείς παγίως αναφερόμαστε και θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας στην Άγκυρα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και υπογράμμισε πως κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι το πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. «Αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει όμως ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι» αποσαφήνισε.

«Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών. Πιστεύουμε ότι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών» τόνισε.

Για το Κυπριακό επισήμανε πως η Ελλάδα πάνω απ' όλα το βλέπει σαν θέμα του διεθνούς δικαίου και διευκρίνισε πως στις επόμενες συναντήσεις στόχος είναι «να ακούσουμε τις ιδέες της τουρκκής πλευράς».  Όπως σημείωσε: «είναι θέμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προσεχή διαπραγμάτευση η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στο Κράν Μοντανά», καθώς «για εμάς έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ξαναμπήκε με έμφαση στο τραπέζι η διάσταση του Κυπριακού ως θέματος παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε θέματα ναυτιλίας και τουρισμού.

Είπε ακόμη ότι κατά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του έγινε αναφορά και στη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως συζήτησαν και για την αναστήλωση πολιτιστικών μνημείων στις δύο χώρες.

Ακόμη, είπε ότι ο κ. Τσαβούσογλου τον διαβεβαίωσε πως ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Παναγία τη Σουμελά και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει η λειτουργία.

Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τόνισε ότι: «ελπίζουμε ότι πράγματι μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης, αποκλιμάκωσης της έντασης και της προώθησης του διάλογου».

Τέλος, ερωτηθείς για τους οκτώ στρατιωτικούς ανέφερε ότι πραξικοπηματίες και τρομοκράτες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα, αποσαφηνίζοντας ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη αποφασίζει ποιος είναι τρομοκράτης ή πραξικοπηματίας, ενώ τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Απ' την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες μαζί στην περιοχή.

Όπως είπε «κανένα πρότζεκτ που αποκλείει την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό», τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν απ' το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε εποικοδομητικό τον διάλογο με τον Γ. Κατρούγκαλο και ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τα μέτρα εμπιστοσύνης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη πως είναι προς όφελος των δύο λαών η υλοποίηση κάποιων πρότζεκτ, αναγνωρίζοντας πως θα συζητηθούν δύσκολα θέματα.

«Η πρώτη συνάντηση για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Με τον ομόλογό μου συναντιόμαστε συχνά και στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Μετά από αυτές τις τεχνικού περιεχομένου συναντήσεις θα συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας, οι οποίοι είναι καλοί φίλοι από την περίοδο που ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά συνέπεια αυτές οι συνομιλίες είναι σημαντικές σε αυτή την διαδικασία», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και αναφέρομαι στις διερευνητικές συνομιλίες για την έναρξη των οποίων είμαστε σύμφωνοι. Εμείς δεν επιθυμούμε τέτοια θέματα να τα κάνουμε αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι είναι πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για την Ελλάδα, αλλά η επιθυμία της κοινής γνώμης στην Τουρκία, είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Η Ελλάδα για εμάς είναι ένας σημαντικός γείτονας, είμαστε δύο χώρες που ζούμε διπλά-δίπλα. Αρκεί να επιδείξουμε αυτή την ειλικρινή βούληση και να τη συνεχίσουμε», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για το Κυπριακό είπε ότι «αξιολογούμε αυτές τις άτυπες συναντήσεις» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν κατά την προσεχή περίοδο. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα και να επιτευχθεί μαι λύση που θα μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές.

Επίσης είπε ότι συζήτησαν και για την «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, κάτι που φρόντισε να διορθώσει στις δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως πρόκειται για Έλληνες πολίτες και «έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους», Επίσης πρόσθεσε ότι έθεσε ζήτημα ανάγκης αντικατάστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Με βάση το διεθνές δίκαιο η συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου»
Τη βούληση των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο Anadolu ενόψει της επίσκεψής στην Τουρκία.
«Με βάση το διεθνές δίκαιο η συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικός μαραθώνιος
Μια πυκνή εβδομάδα διπλωματικών επαφών ξεκίνησε χθες για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, με πολύ σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, την Ιερουσαλήμ και την Αττάλεια. Σήμερα, ο κ....
Διπλωματικός μαραθώνιος
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος με την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ
Την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού εξέφρασε, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό,...
Λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τα βήματα τους
Σε πρώτο πλάνο έρχεται και πάλι το Κυπριακό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να έχει σειρά επαφών σε Λευκωσία και Αττάλεια. Στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά...
Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τα βήματα τους
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το «καλημέρα» τουρκική προειδοποίηση για το «χρυσό» κοίτασμα
Μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ και κυμαίνεται 5 μέχρι 8 τρισ. κυβικά πόδια, από το υπουργείο περιβάλλοντος...
Με το «καλημέρα» τουρκική προειδοποίηση για το «χρυσό» κοίτασμα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Θετικά αποτιμάται από στελέχη του υπ. Εθν. Αμυνας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς θεωρούν ότι σε αυτήν τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν διαδικασίες αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής...
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας