Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινό μήνυμα κατά νεοφιλελευθερισμού και παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα

 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Κοινό μήνυμα κατά νεοφιλελευθερισμού και παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα

  • A-
  • A+
Την ανάγκη να υπάρξει δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό κίνδυνο υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Έβο Μοράλες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Βολιβίας «σημαντικό άνθρωπο με διεθνή ακτινοβολία, που πριν από 13 χρόνια και κόντρα στις προβλέψεις πήρε τα ηνία της χώρας του και προχώρησε στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και στην παραγωγή νέου».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι συζήτησε με τον Έβο Μοράλες για πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την ανθρωπότητα, ενώ τόνισε την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά οι προοδευτικές ηγεσίες του κόσμου και να βρεθούν απέναντι στους κινδύνους της κυριαρχίας ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θα στηρίξει την πρωτοβουλία του προέδρου της Βολιβίας να πραγματοποιηθεί στη χώρα του συνάντηση ηγετών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκλογές στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, όπως και στη Βολιβία, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου ανέφερε «όταν εκλεγώ θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Βολιβία».

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων και υπέρ του διαλόγου με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης.

Ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές».

Σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθεί και η ελληνική πλευρά είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η δική τους κυριαρχία».

«Οσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση, τόσο θα ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε πως αυτή είναι η διαφορά μιας προοδευτικής διακυβέρνησης από μια νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, η οποία προκειμένου να στηρίξει τις ελίτ, προκειμένου να μειώσει τη φορολογία των πλουσίων, προχωρά σε μια καταστροφική πολιτική για τις πλατιές μάζες, για τους πολλούς.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βολιβίας επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση οι εξωτερικές παρεμβάσεις, όπου έγιναν, δεν έλυσαν προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας ανέφερε ότι «οι ευθύνες που φέρουμε και αναλαμβάνουμε είναι μεγάλοες και για αυτό θέλουμε να έχουμε τη συνάντηση των επικεφαλής των προοδευτικών δυνάμεων στη Βολιβία με στόχο να βρεθούν λύσεις για τους λαούς».

Επισήμανε ότι πριν από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία της Ελλάδας στη Λατινική Αμερική επικρατούσε η άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, για να συμπληρώσει ότι «με τη διακυβέρνηση του καταλάβαμε και είδαμε όλοι ότι η Ελλάδα άρχισε να αλλάζει».

Αναφορά στις εκλογές έκανε και ο ίδιος ο Έβο Μοράλες σημειώνοντας ότι υπάρχουν τον Οκτώβριο κρίσιμες κάλπες σε Βολιβία, Αργεντινή και Ουρουγάη και σημείωσε «θέλουμε να μας επισκεφθείτε ακριβώς γιατί συμπίπτει η επιθυμία μας να στηρίξουμε τους πιο εγκαταλελειμένους τομείς της κοινωνίας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν θέλουν κανένα πρόγραμμα και καμία πολιτική για τους φτωχούς».

Νωρίτερα, κατά τις πρώτες, σύντομες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Βολιβία είναι μια μακρινή χώρα, αλλά μας συνδέουν κοινές αξίες, κοινοί αγώνες και κοινά ιδανικά».

Αναφέρθηκε στους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι γι’ αυτό άξιζε τον κόπο η επίσκεψη του Έβο Μοράλες νωρίτερα στην Ακρόπολη, ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο για όλη την ανθρωπότητα, στην Αθήνα, το λίνο της Δημοκρατίας.

«Το νήμα του κοινού αγώνα των λαών απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να το πιάσουμε όλοι μαζί, απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητώντας από τον κ. Μοράλες να μεταφέρει στον λαό της χώρας του τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης.

Εξέφρασε, παράλληλα, τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον λαό της Βολιβίας και ευχήθηκε κάθε προκοπή και μακροημέρευση για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στη Βολιβία.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτό το μήνυμα που στέλνεις με την παρουσία σου εδώ στον ελληνικό λαό και στους ευρωπαϊκούς λαούς, ότι οι αγώνες όταν είναι για διεκδίκηση σημαντικών δικαιωμάτων, όταν είναι αγώνες που προσανατολίζονται με βάση αξίες και ιδανικά είναι αγώνες που έχουν αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο Έβο Μοράλες εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Ακρόπολη, ευχαριστώντας, παράλληλα, το προσωπικό του μουσείου που άνοιξε τόσο νωρίς τον χώρο.

«Όπως γνωρίζουμε όλη η ιστορία επαναλαμβάνεται διαμέσω των αιώνων. Αυτό που ξεκίνησε με τον αρχαίο ελληνισμό υπέρ της ισότητας των ανθρωπίνων όντων καλούμαστε να κάνουμε πράξη με την κοινή δουλειά μας» είπε ο πρόεδρος της Βολιβίας και συνέχισε «Εκφράζω τον θαυμασμό μου προς εσένα και τον ελληνικό λαό για τους αγώνες που δίνετε για τη δημοκρατία».

Τέλος, ο κ. Μοράλες προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βολιβία.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αναγκαστήκαμε σε επώδυνους συμβιβασμούς, αλλά δεν χάσαμε τον στόχο»
Τη σημασία της επίσκεψης του Βολιβιανού προέδρου στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο για όλο τον κόσμο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγο για επαναστατικό ρεαλισμό, «δηλαδή να προχωράς με ρήξεις, αλλά και...
«Αναγκαστήκαμε σε επώδυνους συμβιβασμούς, αλλά δεν χάσαμε τον στόχο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τα πικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα ένα»
Αισιόδοξος για τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας την ολοκληρωτική ήττα της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, την...
«Τα πικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα ένα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρωθυπουργούς δεν εκλέγουν οι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός»
Σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που την στηρίζουν εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα την κρισιμότητα...
«Πρωθυπουργούς δεν εκλέγουν οι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Αθήνα ο Εβο Μοράλες
Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες και αύριο το πρωί αναμένεται να συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στην Αθήνα ο Εβο Μοράλες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ελλάδα ο Έβο Μοράλες
Στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ένας από τους ελάχιστους αριστερούς ηγέτες που έχουν απομείνει να κυβερνούν στη Λατινική Αμερική.
Στην Ελλάδα ο Έβο Μοράλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας