Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας καθηγητής για πρόεδρος

Τον 56χρονο καθηγητή υποστηρίζουν και δύο αλβανικά κόμματα της συμπολίτευσης καθώς και 27 μικρότερα κόμματα και οργανώσεις που εκπροσωπούν όλες τις εθνικές συνιστώσες και τις μειονότητες της χώρας. ©ΕΦ.ΣΥΝ./ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας καθηγητής για πρόεδρος

  • A-
  • A+
Την υποψηφιότητα του μέχρι σήμερα εθνικού συντονιστή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ Στέβο Πεντάροφσκι ενέκριναν ομόφωνα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για τις προεδρικές εκλογές.

Ξεκαθάρισε το τοπίο για την προεδρική εκλογή στη Βόρεια Μακεδονία μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος θα είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α’ γύρος) και 5 Μαΐου (β’ γύρος).

Την υποψηφιότητα του μέχρι σήμερα εθνικού συντονιστή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ενέκρινε ομόφωνα το 23ο συνέδριο του κυβερνώντος SDSM και το Κεντρικό Συμβούλιο του αλβανικού DUI. Τον 56χρονο καθηγητή Διεθνών Σπουδών υποστηρίζουν άλλα δύο αλβανικά κόμματα της συμπολίτευσης καθώς επίσης και 27 μικρότερα κόμματα και οργανώσεις που εκπροσωπούν όλες τις εθνικές συνιστώσες και τις μειονότητες της χώρας.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι ήταν ο υποψήφιος του SDSM στις τελευταίες προεδρικές εκλογές (2014), στις οποίες είχε ηττηθεί με μικρή διαφορά από τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE και νυν πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Το SDSM είχε καταγγείλει τότε ότι το αποτέλεσμα ήταν προϊόν εκτεταμένης νοθείας. Υποψήφιοι για την προεδρία θα είναι επίσης η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για το VMRO-DPMNE και o καθηγητής Πανεπιστημίου, Μπλέριμ Ρέκα, κοινός υποψήφιος των δύο αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης (BESA και Συμμαχία για τους Αλβανούς).

Στο συνέδριο του SDSM ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε για τον Πεντάροφσκι ότι «μπορεί να αποτελέσει τον πρόεδρο που χρειάζεται η χώρα, έναν πρόεδρο που θα στηρίζει τη γρήγορη πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., που θα αντιτάσσεται στον διχασμό και στην απομόνωση και θα συμμετέχει στις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί. «Ο Στέβο αποτελεί επιβεβαίωση της αντίληψης για “μία κοινωνία για όλους”, σε μία προηγμένη, ευρωατλαντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τόνισε ο Ζάεφ.

Ο Πεντάροφσκι σημείωσε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε στις 5 Μαΐου, ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια για μία δημοκρατική και πολυεθνική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που θα είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι σε ένα πολυεθνικό κράτος των Βαλκανίων είναι δυνατόν άνθρωποι διαφορετικής εθνότητας να ενωθούν γύρω από τους ίδιους στόχους – την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, τους νόμους που προάγουν τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» την Παρασκευή, στο περιθώριο του «Φόρουμ των Δελφών», περιέγραψε τις τρεις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της χώρας:

«Η δική μας υποψηφιότητα έχει τρία χαρακτηριστικά. Θα είναι ένας πρόεδρος για όλους τους πολίτες. Θα εκφράζει μια κοινωνία που θα εκπροσωπούνται όλοι, χωρίς διακρίσεις, με ίση μεταχείριση, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεύτερο, θα βρίσκεται στην πλευρά της ελπίδας και όχι του φόβου. Ο φόβος γεννάει και απαιτεί εχθρούς. Ακόμη κι αν δεν έχεις εχθρούς τούς δημιουργείς ή και τους εφευρίσκεις. Θα είναι ένας πρόεδρος που θα κοιτάει στο μέλλον. Και τρίτο, θα πρέπει να θεραπεύσει τα τραύματα της διακυβέρνησης Γκρούεφσκι και δυστυχώς έχουμε ακόμη μία αντιπολίτευση που θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών εθνική ήττα.

»Πρέπει να γιατρευτούν οι πληγές για να έχουμε πιο υγιή πολιτική αντιπαράθεση, για τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες, για την οικονομία, για την πάταξη της διαφθοράς, για να αντιπαρατεθούμε στο ποιος είναι πλέον ικανός, πιο έντιμος, ποιος δίνει λύσεις, ποιος είναι περισσότερο δημιουργικός. Σε όλα αυτά ο ρόλος του προέδρου είναι σημαντικός». Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκολα Ντίμιτροφ θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στο φύλλο της Παρασκευής 8 Μαρτίου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
Ο κ. Πομπέο θα προετοιμάσει μεταξύ άλλων το έδαφος για τον δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο, Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μία μέρα μετά την αναχώρηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την...
Περιοδεία Πομπέο με κατάληξη Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία
Aπό σήμερα η σημαία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κυματίζει μαζί με εκείνες των 29 εταίρων στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, καθώς και επισήμως πλέον η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία.
Μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβολή εκλογών λόγω κορονοϊού
Με μια σπάνια για τα πολιτικά ήθη της Βόρειας Μακεδονίας συναίνεση, οι αρχηγοί των έξι μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας συμφώνησαν να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου, πρόωρες...
Αναβολή εκλογών λόγω κορονοϊού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να ευγνωμονεί τον Τσίπρα για τις Πρέσπες»
O Ντένκο Μαλέσκι μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τις επικείμενες εκλογές, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για ένα νέο σχέδιο για την ειρήνη στα Βαλκάνια....
«Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να ευγνωμονεί τον Τσίπρα για τις Πρέσπες»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας