• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.9°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.2°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  5 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.7°C
  4 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  3 BF
  65%

Τα όρια ανάμεσα στην αγκαλιά και το κεφαλοκλείδωμα είναι κάποιες φορές δυσδιάκριτα και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ξέρει καλά, όπως όμως και ο Αλέξης Τσίπρας πλέον ©AP Photo/Petros Giannakouris

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

 • A-
 • A+
Πιέσεις στα θέματα των «κόκκινων» δανείων, της α’ κατοικίας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση, υποχρεώνοντάς την να τρέξει μέχρι τις 11 Μαΐου για το έπαθλο της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πάτε καλά, αλλά αργείτε πολύ και κάπως λοξοδρομείτε στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα «κόκκινα» δάνεια. Το μήνυμα αυτό στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για την τάση να αυξηθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, τον αργό ρυθμό ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, την καθυστέρηση στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση που δικαστικές εκκρεμότητες καταλήξουν στην αποκατάσταση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων.

Στη χειμερινή δέσμη του ευρωπαϊκού 6μήνου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί στο κεφάλαιο για την Ελλάδα να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα για την υλοποίηση μιας σειράς από συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

Διαφορετικά, η επιτροπή προειδοποιεί ότι θα αργήσει η εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία θα βρεθεί στο τραπέζι της ευρωζώνης στη σύνοδο της 11ης Μαΐου. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδεχτεί τους όρους Βρυξελλών και Βερολίνου για να εισπράξει τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα...

Ο Πιερ Μοσκοβισί, που βρίσκεται στην Αθήνα, χρησιμοποίησε, αναφερόμενος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τα γνωστά «επιχειρήματα» απέναντι στις αδύναμες οικονομικά χώρες.

Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος επίτροπος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την τύχη των ελληνικών δεσμεύσεων για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5 % και την υπόσχεση στη Νέα Δημοκρατία του υποψήφιου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. αναλάβει την εξουσία και ο ίδιος διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα φροντίσει να μειωθεί το ύψος των πλεονασμάτων...». Οι «δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Π. Μοσκοβισί.

Αλλωστε, ο πρόεδρος της επιτροπής δεν έχει καμία αρμοδιότητα στις αποφάσεις της ευρωζώνης, οι οποίες λαμβάνονται ως γνωστόν κατόπιν γερμανικών εντολών. Αυτό υπενθύμισε, με διαφορετικό τρόπο, ο Π. Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα των ελληνικών πλεονασμάτων αποφασίστηκε στην ευρωζώνη, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει αλλά με περιορισμένο πολιτικό ρόλο.

Τι ζητούν οι Βρυξέλλες από την Αθήνα;

 1. «Κόκκινα» δάνεια: όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπιστώνεται πρόοδος στην προσπάθεια για τη μείωσή τους, αλλά το ύψος τους παραμένει «υπερβολικά υψηλό»... Μάλιστα, παρατηρείται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 47% του συνόλου. Κατά την Επιτροπή, η αξιοποίηση των μέσων για την αντιμετώπισή τους ήταν κατώτερη των προσδοκιών.
 2. Προστασία της πρώτης κατοικίας: διαπιστώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βασίζεται στο πόρισμα των θεσμών που επισκέφθηκαν την Αθήνα, ότι μεγάλος αριθμός σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας παραμένει ανοικτός. Μην κρύβοντας τη μεγάλη ευαισθησία της για τις τράπεζες, η Επιτροπή εκτιμά ότι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση ενδέχεται να ευνοήσει τους αποκαλούμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Συνιστάται, λοιπόν, να ληφθούν μέτρα ώστε ο νέος νόμος να διασφαλίζει ότι έχει προσωρινή διάρκεια και κυρίως ότι αποσκοπεί στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.
 3. Ιδιωτικοποιήσεις: επισημαίνεται ότι ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί (ΔΕΣΦΑ, Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος). Αλλες, όμως, καθυστερούν (Ελληνικό). Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλη του 2019, διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά τους περιφερειακούς λιμένες, αλλά και καθυστέρηση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και της μαρίνας στον Αλιμο. Ως προς τη ΔΕΗ και την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αναφέρεται στην έκθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν νέα πρόταση μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2019.
 4. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εν λόγω οφειλών, ενώ προστίθενται νέες. Αποτέλεσμα: Τέλη 2018, οι οφειλές ανήλθαν στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ. Η επιτροπή εκφράζει ανησυχίες για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2019 και για τη σημαντική αύξηση του έκτακτου προσωπικού το 2018, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στον υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και η αντίστοιχη πίεση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Για τα 4 αυτά προαπαιτούμενα, επί των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι «έχει δεσμευτεί η Ελλάδα», ζητείται επιτακτικά επιτάχυνση του ρυθμού για την υλοποίησή τους μέχρι τη σύνοδο της 11ης Μαρτίου. Γενικά, ενόψει εκλογών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για απλόχερες παροχές που θα έχουν «δημοσιονομικές επιπτώσεις»... Επίσης, για τον ίδιο λόγο, δεν κρύβει την ανησυχίας της για τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν και αφορούν δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το κόστος αυτών των αποφάσεων μπορεί να ανέλθει στο 1,3% του ΑΕΠ.

Τα όρια ανάμεσα στην αγκαλιά και το κεφαλοκλείδωμα είναι κάποιες φορές δυσδιάκριτα και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ξέρει καλά, όπως όμως και ο Αλέξης Τσίπρας πλέον

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σταθερά μεροληπτική Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τώρα κάτω από την ομπρέλα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην εσωτερική πολιτική της χώρας, υποστηρίζοντας...
Η σταθερά μεροληπτική Κομισιόν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δαγκωτό Σαμαρά από την Κομισιόν
Πρωτοφανής ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας για να στηρίξει τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην...
Δαγκωτό Σαμαρά από την Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχεδόν... «ΟΚ» από την Κομισιόν
Κάπως σιβυλλική αλλά όχι αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο προϋπολογισμού 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Σχεδόν... «ΟΚ» από την Κομισιόν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διπρόσωπος ο Γιούνκερ
Απορρίπτει η Άγκυρα τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να υποστηρίζει σε προκλητική ανακοίνωσή της ότι ο δύο Έλληνες, «που παραβίασαν...
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διπρόσωπος ο Γιούνκερ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«H έξοδος να είναι σαφής, καμία προληπτική γραμμή»
Από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μηνύματα για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, χαρακτήρισε ατελές οικοδόμημα μια Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και ζήτησε την απελευθέρωση των δύο...
«H έξοδος να είναι σαφής, καμία προληπτική γραμμή»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίλυση του ονοματολογικού βλέπει ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν
Tην αισιοδοξία του ότι «τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε λύση, τουλάχιστον μία λύση, που θα ανοίξει τον δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν...
Επίλυση του ονοματολογικού βλέπει ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας