Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ν.Δ. επαναφέρει θέμα Πρεσπών από το παράθυρο

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ν.Δ. επαναφέρει θέμα Πρεσπών από το παράθυρο

  • A-
  • A+
Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BBC το οποίο έκανε λόγο για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Παρ’ όλο που το επίμαχο άρθρο είχε περισσότερο ιστορικό περιεχόμενο -αναφορές δηλαδή στο παρελθόν και στον τρόπο που είχαν αντιμετωπιστεί οι Σλαβομακεδόνες στη χώρα μας σε διάφορες ιστορικές περιόδους- η Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιοποίησαν το όλο ζήτημα για συντήρηση των εθνικιστικών αντανακλαστικών σε μερίδα της κοινωνίας και φυσικά για να εξαπολύσουν επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνεται: «Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα.

Σάλος από ένα άρθρο του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα»

Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειές της για τη χώρα μας ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κινήθηκε και η αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του οποίου αναφέρεται: «Λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;».

Στο θέμα παρενέβη, έμμεσα, και το ΚΚΕ με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα 902.gr όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται: «Με αφορμή το δημοσίευμα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έστησαν έναν ακόμα καβγά, για να κρύψουν τη συμφωνία τους στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια που δρομολόγησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και τροφοδοτούν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς».

Βαριές κουβέντες

Η τροπή που πήρε το ζήτημα -και κυρίως η αντίδραση της Ν.Δ.- όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού χρησιμοποιούνται σκληρές εκφράσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της. «Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε παλιότερες τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη (στο Politico όπου έκανε λόγο για «αποσχιστικές τάσεις στη Βόρεια Ελλάδα» αλλά και στα όσα είχε πει στον διευθυντή της εφημερίδας «Εστία», πως «δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της Βόρειας Ελλάδας»), ενώ για το επίμαχο άρθρο του BBC σημειώνεται: «Οπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα “μειονότητας”.

»Η ίδια η γειτονική χώρα έχει διά του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι “ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε.” και ως χώρα που “σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών[...] δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της”, προσθέτοντας ότι “το ζήτημα του ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας”».

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού θεωρεί πως «ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά» και καταλήγει: «Αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».

Ανταπαντώντας η Ν.Δ. κάλεσε τον πρωθυπουργό «να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα “μακεδονικής” μειονότητας δεν υφίσταται στην Ελλάδα». Κι αυτό επειδή «το BBC... όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα». Ταυτόχρονα απέδωσε το όλο ζήτημα στις «δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Διαστρεβλωμένες πληροφορίες»

Τέλος, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σε απάντηση στο άρθρο του BBC, τόνιζαν πως «περιείχε ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία». Τόνιζαν δε «ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας». Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως σήμερα «θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική για τα δύο κράτη (Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία) που την υπέγραψαν. Αφορά δηλαδή την κρατική πολιτική που θα ακολουθεί το ένα κράτος έναντι του άλλου. Δεν περιλαμβάνει και δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για ιδιώτες, ΜΜΕ και άλλους φορείς, πόσο μάλλον για ένα διεθνούς εμβέλειας μέσο μαζικής ενημέρωσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»
Με τη δεύτερη επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν πρώτο απολογισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν...
«Οι λαοί μας θα δουν τα οφέλη της συμφωνίας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αν απορριφθεί η συμφωνία οι συνέπειες θα είναι βαθιές»
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ: Ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ επισήμανε ότι στον επίσημο κατάλογο με τα ονόματα χωρών και γλωσσών του ΟΗΕ υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα.
«Αν απορριφθεί η συμφωνία οι συνέπειες θα είναι βαθιές»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
CSU: «Δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη Συμφωνία»
«Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αμφισβητείται με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα», υποστηρίζει ο Ράινχολντ Μπόκλετ, επιφανές στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU). Όπως...
CSU: «Δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη Συμφωνία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
Η χθεσινή δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που απέμενε στα Σκόπια πριν ενημερώσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζάεφ: Μία ιστορική και πατριωτική επιλογή
«Αυτή είναι μια ιστορική και πατριωτική επιλογή. Μπορούμε να είμαστε η γενιά που έλαβε μία τολμηρή απόφαση». Αυτά ήταν τα λόγια του Ζόραν Ζάεφ κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Αποχώρησε το...
Ζάεφ: Μία ιστορική και πατριωτική επιλογή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «κύκνειο άσμα» ενός προέδρου
Στην ετήσια ομιλία του προς το Κοινοβούλιο ο πρόεδρος Ιβάνοφ κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τροπολογίες για αλλαγή του Συντάγματος και ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία «βάζει...
Το «κύκνειο άσμα» ενός προέδρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας