Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκρουση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα εθνικά θέματα

Φρένο ζητάει η αντιπολίτευση - Δεν έχουμε συνδιαχείριση απαντά ο Γ. Κατρούγκαλος

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σύγκρουση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα εθνικά θέματα

  • A-
  • A+
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να ζητούν από το Μαξίμου να μη δεσμεύσει τη χώρα σε εθνικά θέματα. «Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση» απαντά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων ανέφεραν στον υπουργό Εξωτερικών ότι η χώρα διανύει εκλογική χρονιά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει περιορισμένη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε «συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση. Υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή, αλλά κυβέρνηση πλειοψηφίας που ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της. «Πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα» πρόσθεσε με νόημα και έφερε το παράδειγμα της Αλβανίας και την συζήτηση για όλο το πακέτο των διαφορών μας, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Ν. Κοτζιάς και την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα με τον υπουργό να ενημερώνει την αντιπολίτευση για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, αλλά και για τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με την ειδική εκπρόσωπο των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χόλ Λουτ την ερχόμενη Τρίτη.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε θα υπάρξουν νέες διερευνητικές επαφές «στο πλαίσιο του οργανωμένου διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει με την Τουρκία». 

Γ. Κατρούγκαλος: Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση

«Επίκειται άμεσα η συνάντηση του Έλληνα Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, παράλληλα θα λειτουργούν συνεννοήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων με συμμετοχή των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει η συνάντησή μου με τον κ. Τσαβούσογλου, με άμεσο στόχο όχι την επανέναρξη των διερευνητικών, που θα είναι ακριβώς το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας, αλλά την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και ενδεχομένως ενός Οικονομικού Φόρουμ. Ανάλογα με την πρόοδο αυτών των πολιτικών διαβουλεύσεων, μπορούμε να δούμε στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και την επανέναρξη των διερευνητικών» συμπλήρωσε. 

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Βενεζουέλα, ζήτημα το οποίο τέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «όχι μόνο δεν είναι διαφορετική η θέση μας από την θέση της ΕΕ αλλά εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με άλλες χώρες τη θέση της, να επιδιωχθεί, δηλαδή, δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση, με το λαό της Βενεζουέλας να εκφράζεται». 

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καλώντας την να μην προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις αναφορικά με τα εθνικά θέματα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να μην λάβει αποφάσεις στα εθνικά θέματα που θα δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

«Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας».

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε ότι έγινε μια ενημέρωση κυρίως στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Brexit, δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Πρόσθεσε πως η άποψη του κόμματός του είναι ότι στα ελληνοτουρκικά οι δίαλοι επικοινωνίας θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit». 

Τέλος, ο Μάριος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η Ένωση Κεντρώων έθεσε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη κατά την εφαρμογή της» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται παρόλο που ο υπουργός είπε ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας». Επανέλαβε δε τη θέση της Ένωσης Κεντρώων, ότι δεν αναγνωρίζει καμία ονομασία που να φέρει το όνομα της Μακεδονίας και υπογράμμισε πως θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.
 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χουάν Γουαϊδό στηρίζει και ο Κυρ. Μητσοτάκης
Τη στήριξή του στον αυτοανακηρυχθέντα «πρόεδρο» της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό, διατύπωσε με tweet ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά του...
Χουάν Γουαϊδό στηρίζει και ο Κυρ. Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης σε φερόμενη δήλωση Ζάεφ για τη γλώσσα
Έντονη ήταν η αντίδραση από κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή μία δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τη δυνατότητα διδασκαλία της «μακεδονικής»...
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης σε φερόμενη δήλωση Ζάεφ για τη γλώσσα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξηγήσεις ζητάει η Αθήνα από τα Τίρανα για τους «52»
Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζει να δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Μία ημέρα μετά την κηδεία του...
Εξηγήσεις ζητάει η Αθήνα από τα Τίρανα για τους «52»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εθνικά ευκταίο ένα όνομα της ΠΓΔΜ χωρίς αλυτρωτισμό»
Η λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ θα επιτευχθεί μόνο αν το όνομα της γειτονικής χώρας δεν γίνει «όχημα αλυτρωτισμού», σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Εξωτερικών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαμήνυσε πως η Ελλάδα θέλει...
«Εθνικά ευκταίο ένα όνομα της ΠΓΔΜ χωρίς αλυτρωτισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
Αναβολή στην αναβολή για τις τελικές ανακοινώσεις ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ● Προς τροχιά συνολικής ρήξης με τη Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δείχνει να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του για τις κυβερνητικές...
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κίνημα Αλλαγής κατά εκλογικού νόμου: Γιατί δε θα τον ψηφίσουμε
Με ένα αναλυτικό σημείωμα η Χαριλάου Τρικούπου εξηγεί τους λόγους που ωθούν το κόμμα της αντιπολίτευσης στην απόφαση να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κίνημα Αλλαγής κατά εκλογικού νόμου: Γιατί δε θα τον ψηφίσουμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας