Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκύκλιος για την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκύκλιος για την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας

  • A-
  • A+
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει μια σειρά από θέματα, όπως η σωστή χρήση ορολογιών και επιθετικών προσδιορισμών, η χρήση του ονόματος σε κρατικά έγγραφα, οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων κ.ά.

Εγκύκλιο για την τήρηση και ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός και εκτός Ελλάδος εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου διευκρινίζονται μια σειρά από θέματα, από την ορθή χρήση ορολογιών και επιθετικών προσδιορισμών, τη σωστή χρήση του ονόματος και τα κρατικά έγγραφα της Βόρειας Μακεδονίας, έως τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την εγκύκλιο την οποία απέστειλε σε όλους τους δημόσιους φορείς της Ελλάδας, διευκρινίζει ότι η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 12η Φεβρουαρίου (όταν ανακοινώθηκε με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στη Βόρεια Μακεδονία η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η έναρξη ισχύος των συνταγματικών αλλαγών).

Από τις 12 Φεβρουαρίου παύει να υφίσταται η ονομασία και η χρήση (η οποία προβλεπόταν από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995) Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και ταυτόχρονα τίθεται σε χρήση το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την ενημερωτική εγκύκλιο, θα χρησιμοποιείται επίσης, πέραν της επίσημης ονομασίας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ως σύντομο όνομα το «Βόρεια Μακεδονία» και οι επιθετικοί προσδιορισμοί για το κράτος και τα όργανά του θα είναι «κυβέρνηση/υπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρειας Μακεδονίας» και όχι βεβαίως «μακεδονική κυβέρνηση» ή «Μακεδόνας υπουργός». Αυτό θα ισχύει και για όλες τις ιδιωτικές οντότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Επισημαίνεται πως το νέο όνομα ισχύει για όλες τις χρήσεις, όλους τους σκοπούς, σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, θεσμούς και φόρουμ και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις διμερείς σχέσεις της γειτονικής χώρας με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και στο εσωτερικό της (erga omnes).

Το νέο όνομα, επίσης, θα αναφέρεται σε όλα τα έγγραφα που θα εκδίδει η γειτονική χώρα, κάθε είδους αλληλογραφία της με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της 12ης Φεβρουαρίου. Για τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί προ της 12ης Φεβρουαρίου, προβλέπονται δύο μεταβατικές περίοδοι, μία «τεχνική» και μία «πολιτική».

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση που δεν τηρούνται η ορθή ονομασία και οι συναφείς ορολογίες στην επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των δύο κρατών, αυτή δεν θα γίνεται αποδεκτή και θα επιστρέφεται άμεσα στον αποστολέα της.

Η εγκύκλιος σημειώνει ακόμα πως οι αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή λύσης κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την έκδοση των νέων ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων), η οποία θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019.

Μέχρι τότε, κατά την είσοδο και έξοδο από τη χώρα θα τίθεται σφραγίδα σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα, με την οποία θα διευκρινίζεται η προέλευση από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ιθαγένεια

Σχετικά με την ιθαγένεια, τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος, είναι αποδεκτό σε εθνικά και διεθνή έγγραφα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να αναφέρεται ως αδιαίρετο σύνολο που θα αποτυπώνεται και στα ταξιδιωτικά έγγραφα της γείτονας χώρας ως «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ό,τι αφορά τους κωδικούς για τις πινακίδες αυτοκινήτων θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ και θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων πινακίδων εντός τεσσάρων μηνών, με μεταβατική διευκρίνιση από αυτοκόλλητα, ενώ για τις άλλες χρήσεις ισχύουν οι κωδικοί χώρας ΜΚ, ΜΚD οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί από το ISO.

Οι ελληνικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε διεθνείς συναντήσεις καλούνται να μην υπογράφουν κείμενα με λανθασμένες αναφορές στο όνομα και στις ορολογίες.

Συγχαρητήρια Τραμπ σε Τσίπρα και Ζάεφ

Συγχαρητήριες επιστολές προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, απέστειλε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Στην επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα για τα Βαλκάνια, καθώς και απόδειξη του θάρρους της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος Τραμπ σημειώνει πως η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα εμπνεύσει κι άλλες χώρες της περιοχής να επιλύσουν ανεπίλυτες διμερείς διαφορές τους. Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Στην επιστολή του προς τον Ζόραν Ζάεφ ο Αμερικανός πρόεδρος συγχαίρει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για την κύρωση και υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αναφέρει: «Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει τη θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό μέλλον με ευημερία, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει επίσης ότι «με πολιτικό θάρρος και ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να προβαίνουν σε συμβιβασμούς που είναι δύσκολοι αλλά απαραίτητοι, προκειμένου να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν ένταξη τώρα
Η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη και αναμένει ότι τον Οκτώβριο θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., δήλωσε ο Νίκολα Ντίμιτροφ από το Μπλεντ της Σλοβενίας όπου διεξάγεται...
Θέλουν ένταξη τώρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη
Οι αυριανές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα αποτελέσουν ένα κρας τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψέματα και λαϊκισμοί
Οπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο με «προίκα» τα 198 εκατομμύρια ευρώ για την υποβοήθηση των επενδύσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και της Ανατολικής...
Ψέματα και λαϊκισμοί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα παραλειπόμενα μιας επίσκεψης
Η σημαντικότερη πολιτική αντίδραση ήρθε από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, που άσκησε κριτική γιατί δεν έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων στην τελετή υποδοχής και γιατί δεν είχε παραταχθεί άγημα από την προεδρική...
Τα παραλειπόμενα μιας επίσκεψης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη, γράφουμε Ιστορία»
Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία με υπογραφή αμυντικής συμφωνίας, οικονομική συνεργασία και διάνοιξη συνοριακών διόδων σε Πρέσπες και Πρόμαχους.
«Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη, γράφουμε Ιστορία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας καθηγητής για πρόεδρος
Την υποψηφιότητα του μέχρι σήμερα εθνικού συντονιστή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ Στέβο Πεντάροφσκι ενέκριναν ομόφωνα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για τις προεδρικές εκλογές.
Ενας καθηγητής για πρόεδρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας