• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

«Ο Ζόραν κι εγώ είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

 • A-
 • A+

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα τιμηθούν απόψε με το βραβείο «Ewald von Kleist» για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στην έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης. Με αφορμή τη βράβευση αυτή ο πρωθυπουργός μίλησε στη 55η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στους κινδύνους που εγκυμονούν ο εθνικισμός και οι τάσεις απομονωτισμού που αναπτύσσονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τονίζοντας ότι «η απόρριψη ενός πολυμερούς κόσμου υπέρ του απομονωτισμού δεν δίνει λύσεις, ούτε εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας μακροπρόθεσμα», αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα και συνεχή αδιέξοδα.

Όπως είπε, ο εθνικισμός είναι «βόμβα στα θεμέλια» της ευρωπαϊκής συνοχής, η οποία στήθηκε στη βάση μιας αμοιβαίας αντίληψης και κοινών αρχών.

Σημείωσε ότι ο εθνικισμός στο παρελθόν πυροδότησε συγκρούσεις στις ευρωπαϊκές χώρες ενώ είναι πρόκληση η αντιμετώπισή του, διότι ως τάση είναι βαθιά ριζωμένος στις κοινωνίες μας.

Απέρριψε την θέση κάποιων οι οποίοι λένε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε.

Αντίθετα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι προκλήσεις που οφείλονται στην κοινωνική αδικία, την οικονομία, τη μετανάστευση, ακόμη και την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν ένα δύσκολο μείγμα για το μέλλον.

«Καλλιεργούν την ανασφάλεια στους λαούς και οδηγεί όσους χάνουν από την παγκοσμιοποίηση να εγκλωβιστούν πίσω από εθνικιστικές, ρατσιτικές ή σεξιστικές ταυτότητες», ανέφερε.

«Δεν πρέπει να προσαρμοστούμε, να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι το νέο μέλλον για τον εαυτό μας. Θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε ότι θα καταργήσουμε τις κοινές αξίες μας. Δεν πρέπει να κερδίσει η τάση αυτή», τόνισε.

Αντίθετα, είπε, «πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και των λαών μας», να συνεργαστούμε και να επικοινωνήσουμε μέσω της αναζήτησης των ζητημάτων που μας ενώνουν και όχι αυτών που μας διχάζουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, ο ίδιος αρνείται να επιλέξει λύσεις που οδηγούν σε εθνική περιχαράκωση και είναι προσβλητικά προς τις παραδόσεις της χώρας μας, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της.

Όπως τόνισε, «δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε τον εθνικισμό, μια κατάσταση δυναμίτη στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού».

«Έχουμε ένα άλλο όραμα», ανέφερε.

Στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεπεράσαμε μια ανήκουστη οικονομική κρίση μέσα από σκληρή δουλειά και συμβιβασμούς στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των θεσμών της» και «δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς αν επιλέξουμε εξαρχής να τους απορρίψουμε».

Ειδικά όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την συνομολόγηση της οποία βραβεύεται απόψε μαζί με τον πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπα ότι «κατορθώσαμε να δώσουμε τέλος σε μακροχρόνια διαφωνία με τη Βόρεια Μακεδονίας».

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «δύσκολη», αλλά και «συμφωνία αναφοράς» καθώς δείχνει προς τα πού μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός.

Όσοι επιχείρησαν στο παρελθόν να βρουν μιαλύση στη διαφωνία με τη γειτονική χώρα, είπε ο πρωθυπουργός, «βίωσαν ένα εθνικιστικό και δηλητηριώδες περιβάλλον» που δεν τους άφησε να προχωρήσουν.

Σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Ζόραν Ζάεφ είχαν την πολιτική βούληση και τον πατριωτισμό ώστε να βρεθεί μια λύση αμοιβαίου σεβασμού και πέτυχαν μια συμφωνία, η οποία είναι «ό,τι καλύτερο για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στην Ελλάδα «λειτουργήσαμε πέρα από τα στερεότυπα κοινής γνώμης».

«Ήμουν ο πρώτος πρωθυπουργός που πήγε στην Τουρκίας έξι φορές σε λίγους μήνες, ώστε μαζί με την Ε.Ε. και την Τουρκία να αναπτύξουμε την συμφωνία που συνέβαλε στη μείωση των θανάτων και στον περιορισμό ροών», ανέφερε.

Σημείωσε ότι ενισχύσαμε τον διάλογο με την Αλβανία που χρειάζεται την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό και με την Τουρκία».

«Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που έπειτα από 65 χρόνια προσκάλεσε Τούρκο πρόεδρο στην Ελλάδα», είπε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το όραμά μου είναι ξεκάθαρο: η ιστορία πρέπει να γράφεται από όσους έχουν το κουράγιο, την τόλμη και τη βούληση να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες», τόνισε.

Ενώ πρόσθεσε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις. Χρειάζονται συλλογικές λύσεις, τόσο για τις μικρές και όσο και για τις ισχυρές χώρες».

«Η αλαζονεία της εξουσίας και της δύναμης δεν είναι βιώσιμος τρόπος ανάληψης δράσης», είπε, αλλά «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει».

«Η Ιστορία γράφεται από όσους τολμούν, παρά τις αντιδράσεις, να σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε και ο «Ζόραν και εγώ, αυτό κάναμε», κατέληξε.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ
Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης, που απονέμεται από το κοινοβούλιο του γερμανικού κρατιδίου σε προσωπικότητες με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην επίλυση πολυετών διαφορών και στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και...
Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ
Το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας θα απονεμηθεί στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τη διεθνή κριτική επιτροπή της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε (WWL). Σύμφωνα με τον πρόεδρο...
Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Στο Μόναχο, στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, το επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν μια μοναδική νότα αισιοδοξίας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον κινούμενης άμμου. Μέσα σε ένα συμβολικό σκηνικό ο Ζόραν...
Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εστιάζοντας στις θετικές ειδήσεις
Εμφανώς ικανοποιημένος από τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Ο...
Εστιάζοντας στις θετικές ειδήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη του Μονάχου [LIVE]
Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 55η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα τιμηθούν απόψε με το βραβείο «Ewald...
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη του Μονάχου [LIVE]
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνές βραβείο για Τσίπρα-Ζάεφ
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας θα τιμηθούν σήμερα με το βραβείο «Ewald von Kleist» στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις εργασίες της διάσκεψης...
Διεθνές βραβείο για Τσίπρα-Ζάεφ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας