• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 23.5°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 16.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 21.6°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 23.8°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%

Για να εφαρμοστεί η αλλαγή του ονόματος σε πινακίδες συνοριακών διόδων, στα υπουργεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις και στα δημόσια ιδρύματα, συνεδριάζει ειδική επιτροπή που συστήθηκε από την κυβέρνηση Ζάεφ

AP Photo / Boris Grdanoski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τη Βόρεια Μακεδονία

 • A-
 • A+

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν πλέον οι διαδικασίες για την επίσημη αλλαγή ονόματος της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει σήμερα με ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για «την κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Βουλή» για να πάρουν από την Αθήνα τη σκυτάλη της διαδικασίας τα Σκόπια.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων και «στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελληνική Δημοκρατία θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας».

Ο γενικός γραμματέας, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει η χώρα θα ενημερωθούν με επιστολή για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θα τεθεί σε επίσημη -και μοναδική- χρήση το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Θα ακολουθήσει η υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η αποστολή του κυρωτικού εγγράφου στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο θεματοφύλακας της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

Κατρούγκαλος και υποχρεώσεις

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι από σήμερα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας «να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί».

Για να εφαρμοστεί η αλλαγή του ονόματος σε πινακίδες συνοριακών διόδων, στα υπουργεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις, στα δημόσια ιδρύματα, συνεδριάζει από την προηγούμενη εβδομάδα ειδική επιτροπή που συστήθηκε από την κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και γίνεται αγώνας δρόμου για να εφαρμοστούν οι αλλαγές άμεσα με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα σε μία εβδομάδα από την επίσημη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι ρητή και ξεκάθαρη επ’ αυτού» και τόνισε πως «σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία. Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονοματοδοσία των δρόμων κ.λπ.».

Αντιδράσεις και εκλογές

Η Μόσχα πάντως, που συνεχίζει να αντιδρά αρνητικά στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, έθεσε με δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στα Σκόπια, Σεργκέι Μπαζντνίκιν, θέμα υποβολής έκθεσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τον γ.γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρέσβης Μπαζντνίκιν δήλωσε: «Θεωρούμε ότι το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1993 περιέχει απευθείας αίτημα προς τον γ.γ. του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με το θέμα επίλυσης του ονόματος της “Μακεδονίας”. Αυτό πρέπει να τηρηθεί», ανέφερε στο πρακτορείο Τass.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας στον ΟΗΕ, ούτε και δυνατότητα ανατροπής της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς την έχουν συνομολογήσει οι δύο κυβερνήσεις και την υπέγραψαν με μάρτυρα εγγυητή τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια άσκησε επίσης κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι «έχει διχάσει» τον λαό της «Μακεδονίας» και εκτίμησε ότι «θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες για τα Βαλκάνια».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Μόσχα «ανεξαρτήτως από το πόσο προσπαθούν να την κατηγορήσουν, σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη “Μακεδονία” ή στα Βαλκάνια».

Με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας, η Βόρεια Μακεδονία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, προκήρυξε τις προεδρικές εκλογές για τις 21 Απριλίου. Ο δεύτερος γύρος, εφόσον (όπως και το πιθανότερο) δεν συγκεντρώσει κανείς υποψήφιος το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανοφ, εκ των πλέον σφοδρών πολέμιων της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής, καθώς στις 12 Μαΐου ολοκληρώνει τη δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία που είναι και το ανώτατο όριο που θέτει το Σύνταγμα της χώρας. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας, οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ (SDSM) και το εθνικιστικό VMRO DPMNE, έχουν ξεκινήσει τις εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων τους.

Στο SDSM θα αποφασίσουν σε διάσκεψη που θα διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου, με τα τοπικά ΜΜΕ να αναφέρουν ως επικρατέστερους τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ, τον υπουργό Εσωτερικών Ολιβερ Σπάσοφσκι και τον εθνικό συντονιστή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Στέβο Πεντάροφσκι.

Το VMRO-DPMNE θα αναδείξει τον υποψήφιό του σε διάσκεψη στις 16 Φεβρουαρίου. Το χρίσμα διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο 41χρονος βουλευτής Βλάτκο Γκιόρτσεφ.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πότε παίρνει τη σκυτάλη η Αθήνα
​Αυτή την Τετάρτη αναμένεται να επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής στα Σκόπια και να αρχίσει η τελευταία φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τη συζήτηση και ψηφοφορία των τεσσάρων...
Πότε παίρνει τη σκυτάλη η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπεγράφη το πρωτόκολλο ΝΑΤΟ-Βόρειας Μακεδονίας
Ιστορική μέρα χαρακτήρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την υπογραφή από τους 29 αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες του εγγράφου εισδοχής της γείτονος στους κόλπους της Συμμαχίας. Απομένουν η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο...
Υπεγράφη το πρωτόκολλο ΝΑΤΟ-Βόρειας Μακεδονίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
Η χθεσινή δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που απέμενε στα Σκόπια πριν ενημερώσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλβανικό «παζάρι» στα Σκόπια
Μάχη με τον χρόνο δίνει ο Ζόραν Ζάεφ για να πείσει τους δύο βουλευτές του κόμματος BESA να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση, ώστε να φτάσει τις 80 ψήφους ● Θεωρείται απίθανο οι δύο Αλβανοί βουλευτές να σηκώσουν το...
Αλβανικό «παζάρι» στα Σκόπια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα της αλήθειας έφτασε στα Σκόπια
Καθώς η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών πλησιάζει –με πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής την Τρίτη–, ο Ζόραν Ζάεφ κάνει αγώνα δρόμου για να βρει τους οκτώ βουλευτές που χρειάζεται...
Η ώρα της αλήθειας έφτασε στα Σκόπια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών
Τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας του, «Βόρεια Μακεδονία», χρησιμοποίησε επισήμως ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ καθώς εστάλη στα Σκόπια από την Αθήνα, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει πως...
Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας