Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συνάντηση

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συνάντηση

  • A-
  • A+

Εντονο ήταν το ενδιαφέρον της διεθνούς δημοσιογραφικής κοινότητας όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ειδικά οι τουρκικές εφημερίδες εστίασαν στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου -κάτι το οποίο τόνισε επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας- και φυσικά σε θέματα προσφιλή στην Αγκυρα, όπως οι οκτώ αξιωματικοί ή τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ενδεικτικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hürriyet: «Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο». Ενώ η Yeni Şafak γράφει: «Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες» αναφερόμενη στο τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Τσίπρα.

«Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες» γράφει και το πρωτοσέλιδο της Sabah, ενώ η Akşam υπογραμμίζει πως «Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς». Η Cumhuriyet εστιάζει στη Χάλκη, γράφοντας: «Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες».

Φυσικά και οι κυπριακές εφημερίδες αναφέρθηκαν στη συνάντηση. Η «Αλήθεια» σημειώνει ότι «ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της Ε.Ε.». Παρόμοια έγραψε και ο «Πολίτης», ενώ ο «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο για «βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» ανάμεσά τους.

«Ερχονται πιο κοντά»

Στο ότι «εκφράστηκε βούληση από τους δύο ηγέτες να υπερβούν τις κρίσεις» εστίασε ο γερμανικός Τύπος (Tagesspiegel). «Η Αγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά» ανέφερε η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Η Handelsblatt σημείωσε πως «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτά που θέλει», σχολιάζοντας ότι «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επιτυχής εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που πέτυχε ο κ. Τσίπρας την περασμένη χρονιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Μακεδονία, με τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας».

Στην Ισπανία, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα El País ανέλυσε την προχθεσινή συνάντηση σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν κάνουν έκκληση σε διάλογο για να μειωθούν οι ιστορικές εντάσεις», στο οποίο ωστόσο αναφέρει πως «παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν φαίνεται να υπήρξε μεγάλη πρόοδος».

Οσο για τη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, αυτή ερμηνεύει την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού ως «προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας πως «η οικονομική κρίση που απειλεί την Τουρκία ωθεί τις τουρκικές αρχές σε μια εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, όταν οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν στα πρόθυρα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σιωπή για τα ελληνοτουρκικά από τα τουρκικά μέσα
Πρόσφατο παράδειγμα η αντιπαράθεση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα Ίμια. Σε αντίθεση με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το...
Σιωπή για τα ελληνοτουρκικά από τα τουρκικά μέσα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Θετικά αποτιμάται από στελέχη του υπ. Εθν. Αμυνας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς θεωρούν ότι σε αυτήν τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να...
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο