Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυριολεκτικά ιστορική επίσκεψη

AP Photo

Κυριολεκτικά ιστορική επίσκεψη

  • A-
  • A+

Τη δική του απάντηση έστειλε χθες από το νησί της Χάλκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα όσα είπε ο τελευταίος στην κοινή συνέντευξη Tύπου περί μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά και όταν συνέδεσε το θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη.

«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Το λέω αυτό διότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είναι απαράδεκτο ένα ίδρυμα τέτοιο, που λειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χάλκη και έτυχε θερμής υποδοχής από κατοίκους του νησιού αλλά και από προσκυνητές και ομογενείς που ζουν στην Τουρκία και φρόντισαν να βρίσκονται στη Θεολογική Σχολή.

Κατά τα λοιπά η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία είχε έντονο άρωμα Ιστορίας. Ο κακός καιρός –έβρεχε συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη– δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό να βρεθεί νωρίς το πρωί στην Αγια-Σοφιά όπου εκ μέρους της τουρκικής προεδρίας τον περίμενε για να τον ξεναγήσει ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευαν η σύζυγός του και τα κυβερνητικά στελέχη Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Γαβρόγλου και Μάρκος Μπόλαρης.

Το ευχάριστο «διάλειμμα» στο πρωτόκολλο το έδωσε μια κατάμαυρη γάτα, που πιθανολογείται ότι μένει στην περιοχή και η οποία πλησίασε τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του χωρίς να την ενοχλήσει κανείς, μια και οι γάτες τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης στην Κωνσταντινούπολη. Το περιστατικό φάνηκε να διασκεδάζει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έστρεψε το βλέμμα του προς τη γάτα και άρχισε να γελάει.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ωστόσο μέσω ενός tweet περιέγραψε το συναίσθημά του από την εμπειρία που αποκόμισε: «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του βρέθηκαν στην ακτή προκειμένου να επιβιβαστούν σε σκάφος που θα τους μετέφερε στη Χάλκη. Λίγο πριν επιβιβαστεί ο πρωθυπουργός πέρασε από πάγκους μικροπωλητών τους οποίους και καλημέρισε, χαιρετώντας τους διά χειραψίας, γεγονός που εκτιμήθηκε και από τους ίδιους τους Τούρκους, που ανταπέδωσαν με χαμόγελο τον χαιρετισμό, καλημερίζοντάς τον.

Στη Χάλκη

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο ηγούμενος της ομώνυμης μονής, μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε τη λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στον ιστορικό χώρο και ειδικότερα στη βιβλιοθήκη, που φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 βιβλία.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Χάλκη δεν θα είναι μόνος, αλλά μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να ανακοινώσουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Αργά το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και η συνοδεία του επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, στο οποίο τον ξενάγησε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιλντιρίμ Μπιναλί.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετική ατζέντα και πρόσκληση στην Κωνσταντινούπολη
Όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν της ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο...
Θετική ατζέντα και πρόσκληση στην Κωνσταντινούπολη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Θετικά αποτιμάται από στελέχη του υπ. Εθν. Αμυνας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς θεωρούν ότι σε αυτήν τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να...
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο