Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

AP Photo/Burhan Ozbilici

Μπήκαν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

  • A-
  • A+

Θετικά αποτιμάται από στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς θεωρούν ότι σε αυτήν τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν διαδικασίες αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης στο Αιγαίο, με συνέπεια αυτό να οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρ’ όλο που η επίσκεψη δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστολάκης δεν είχε ενημερωθεί για όσα διημείφθησαν μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, επιτελείς στο περιβάλλον του ΥΕΘΑ θεωρούσαν ότι οι εξελίξεις κινούνταν προς τη θετική κατεύθυνση, αφού, όπως επισήμαναν, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα δεν σημειώθηκε ούτε μία παραβίαση.

Αντιθέτως, ανέφεραν, την προηγουμένη της επίσκεψης, πιλότοι δύο αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είχαν πραγματοποιήσει δύο παραβάσεις των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Χαρακτήρισαν, δε, σημαντικό βήμα τη ρητή αναφορά του πρωθυπουργού πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έχει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και εκτίμησαν ότι «στη διάρκεια της επίσκεψης διεφάνη πως υπάρχει μια γενικότερη προσπάθεια από την τουρκική πλευρά για να υπάρξει προσέγγιση».

Επισήμαναν ακόμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη φορά κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος από ό,τι όταν είχε έρθει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 και υπενθύμισαν την αποστολή του συγχαρητήριου γράμματος του Χουλουσί Ακάρ άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του Βαγγέλη Αποστολάκη ως ΥΕΘΑ, πριν οριστικοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών, στο οποίο προσκαλούσε τον ομόλογό του σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Επίσκεψη η οποία θα οριστεί διά της διπλωματικής οδού και αφού ολοκληρωθεί η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν οι δύο άνδρες, που γνωρίζονται καλά από τότε που ήταν αρχηγοί των Ε.Δ. των δύο χωρών, δεν αποκλείεται να συναντηθούν στο περιθώριό της, εν τούτοις δεν προβλέπεται να συζητηθεί κάτι ουσιώδες.

Χαρακτηριστική επίσης για το κλίμα που επικρατούσε στο υπ. Εθνικής Αμυνας ήταν και η δήλωση που έκανε χθες ο αν. υπουργός Παναγιώτης Ρήγας από την Ξάνθη όπου βρέθηκε για την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Δ΄ Σώμα Στρατού «Θράκη» και στην οποία ανέφερε:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί εδώ και καιρό να αποδεχθεί, το γεγονός δηλαδή ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι συναντήσεις με τη γείτονα χώρα αποτελούν την ενδεδειγμένη οδό, ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν εντάσεις, είτε σε επίπεδο ρητορείας είτε σε επίπεδο πράξεων».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίες «πινελιές» πριν το ταξίδι στην Άγκυρα
Τον νέο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας, Burak Özügergin, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στην...
Τελευταίες «πινελιές» πριν το ταξίδι στην Άγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η ειρήνη με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη»
Σκωτσέζικο ντους από την τουρκική ηγεσία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει την ανάγκη ειρήνης με την Ελλάδα, την ώρα που για τον Τούρκο πρωθυπουργό...
«Η ειρήνη με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη»