• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.2°C / 29.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.3°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 29.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  81%
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

«Επιτυχία της Ευρώπης η Συμφωνία των Πρεσπών»

 • A-
 • A+

«Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο, όπου συμμετέχει στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. Όπως τόνισε, η σύνοδος αυτή δίνει «μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι θα μεταφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα ότι επιβάλλεται να υπάρξει από την Τουρκία σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Επίσης, ανέφερε ότι όλοι επιθυμούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που θα σέβεται τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Στη σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μετέχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ. Εκτός από τη μεταξύ τους συνεργασίας, επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Αναστασιάδης: Στόχος η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών

Στις δηλώσεις του, ο οικοδεσπότης της συνόδου, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «απώτερος στόχος της Ε.Ε. παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης».

Επίσης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας που υιοθετήθηκε στη σύνοδο.

Σχολιάζοντας το προσφυγικό/μεταναστευτικό, σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αλληλεγγύη.

Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών του Νότου, είπε ότι ως προς την ενέργεια, έναν από τους βασικούς πυλώνες αυτής της συνεργασίας, συζητήθηκε η ενεργειακή ασφάλεια με στόχο η Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά ενέργειας.

Επίσης, ευχαρίστησε τους αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Αναφερόμενος και στο Κυπριακό, που συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου, είπε ότι προσβλέπει σε λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα οι Πρέσπες

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα», τόνισε.

Επίσης, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς», είπε.

Σχολιάζοντας το Κυπριακό, εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

«Έχουμε έναν αγώνα κατά της διακίνησης ανθρώπων και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων» είπε.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη να γίνουν σύντομα μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές αυτήν τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

Μετά τη σύνοδο πραγματοποιείται δείπνο.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση.

Θα συζητήσουν εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, και της άφιξης στην Κύπρο της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις Βρυξέλλες το επίκεντρο για το Κυπριακό
Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να χαράξουν κοινή γραμμή στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Συναντήσεις Ν. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού...
Στις Βρυξέλλες το επίκεντρο για το Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης: Κοινές οι θέσεις μας με τον Αλ. Τσίπρα
Ο πρόεδρος της Κύπρου υπέδειξε πως δεν χρειάζεται να πουν τα κόμματα στην κυπριακή κυβέρνηση τι θα πράξει σε ό,τι αφορά τη στάση της Λευκωσίας έναντι των ελληνικών θέσεων στο Eurogroup της Τετάρτης,...
Αναστασιάδης: Κοινές οι θέσεις μας με τον Αλ. Τσίπρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με Μητσοτάκη μίλησε ο Αναστασιάδης, αύριο «βλέπει» Μακρόν
Η παραβατική τουρκική συμπεριφορά αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αύριο συναντάται με τον Ε. Μακρόν.
Με Μητσοτάκη μίλησε ο Αναστασιάδης, αύριο «βλέπει» Μακρόν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συνταγή της ακινησίας
Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά από τις Βρυξέλλες κυρώσεις που θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, αλλιώς απειλεί με «οριζόντιο βέτο» σε κάθε συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ● Ούτε η Ε.Ε. πάντως, αλλά ούτε και...
Η συνταγή της ακινησίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι «28»
Στο ανακοινωθέν του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις τουρκικές ενέργειες και καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν προτάσεις για τη λήψη χωρίς καθυστέρηση ακόμη και στοχευμένων μέτρων εις...
«Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι «28»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας