Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
CSU: «Δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη Συμφωνία»

Ο Ράινχολτ Μπόκλετ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

CSU: «Δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη Συμφωνία»

  • A-
  • A+

«Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αμφισβητείται με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα», υποστηρίζει ο Ράινχολντ Μπόκλετ, επιφανές στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU). Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο όρος Μακεδονία «είναι φορτισμένος ιστορικά» αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από ένα «τεχνικής φύσεως όνομα».

Ο Ράινχολντ Μπόκλετ βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε σε εκδήλωση του προσκείμενου στο CSU Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ Αθήνας, με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Πολλές ταχύτητες, μια προοπτική για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Ράινχολντ Μπόκλετ, επί σειράν ετών ευρωβουλευτή, νυν υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βαυαρίας, αντιπρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου του κόμματός του, ο όρος Μακεδονία «είναι φορτισμένος ιστορικά, συνεπεία του γεγονότος ότι φυσικά η Ελλάδα διέδωσε μέσω του μακεδονικού βασιλείου τον πολιτισμό της σε ολόκληρη την Ανατολή. Ο όρος αυτός έχει όμως μια διαφορετική σημασία για μας από ένα τεχνικής φύσεως όνομα».

Τονίζει δε ότι η «“Μακεδονία” πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα εμπόδια τα οποία υπήρχαν μέχρι τώρα. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε βέβαια ότι για την Ελλάδα είναι ένα βασικό θέμα να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση ο ελληνιστικός χαρακτήρας της Μακεδονίας, η σημασία της για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή».

Αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης, τονίζει ότι οι Έλληνες έχουν πίσω τους σκληρά χρόνια, κατέβαλαν μια θαρραλέα προσπάθεια για να ξεπεραστεί η κρίση και έχουν κάθε δικαίωμα να αξιώνουν την αλληλεγγύη μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μέλλοντος.

«Μετά την εντυπωσιακή προσπάθεια, που κατέβαλε η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον. Οι επενδυτές έρχονται εάν υπάρχουν σταθερές συνθήκες για να επενδύσουν και νομίζω πως τώρα οι Έλληνες έβαλαν τις βάσεις γι αυτό», επισημαίνει.

«H Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μια πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα. Δεν πρόκειται για ένα νέο, επιπρόσθετο μνημόνιο, αλλά για την συνέχιση του δρόμου που ακολούθησε με επιτυχία για να βγει από την κρίση», αναφέρει.

Μάλιστα τίθεται υπέρ μέτρων όπως το κοινωνικό μέρισμα, η αναβολή περικοπής των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Αν σκεφτεί κανείς τι επεβλήθη στο ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια, είμαι υπέρ κάθε μέτρου το οποίο μετριάζει, απαλύνει τις δυσκολίες του, αλλά ταυτόχρονα δεν θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθεροποίησης», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο τάσσεται κατά του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού που πρότεινε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χουμπέρτους Χάιλ, αλλά και κατά των προτάσεων Μακρόν για ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, «διότι την ευθύνη για την εθνική οικονομική πολιτική πρέπει να την έχουν τα ίδια τα κράτη-μέλη».

Επίσης, είναι εναντίον της θεσμοθέτησης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών «χωρίς να έχουμε εναρμονίσει την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη».

Όσον αφορά την επικείμενη εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο

Πιστεύει, τέλος, πως αν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ράινχολντ Μπόκλετ αναφέρει ότι αν επιλεγεί ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ, θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη:

«Θα πιέσει της χώρες μέλη να προχωρήσουν και για το δικό τους συμφέρον. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια θετική ώθηση για την Ευρώπη με αυτήν την υποψηφιότητα», σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
Η χθεσινή δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που απέμενε στα Σκόπια πριν ενημερώσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλησιάζει η ώρα των ιστορικών αποφάσεων στη Βουλή της ΠΓΔΜ
Επισπεύδονται, όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες ψήφισης των προτάσεων Ζάεφ για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, έπειτα από την αποχώρηση των βουλευτών του VMPRO. Παροτρύνσεις του Στέιτ...
Πλησιάζει η ώρα των ιστορικών αποφάσεων στη Βουλή της ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών
Κορυφώνεται η αγωνία στην ΠΓΔΜ, με τον Ζόραν Ζάεφ να επιχειρεί να «σπάσει» την άρνηση της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών φέρνοντας τέσσερις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και...
Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Μάρκος Μπόλαρης πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-ΠΓΔΜ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα ηγηθεί της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος-ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το Άρθρο 8 (5) της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΜΔΕΕ Ελλάδος – πΓΔΜ,...
Ο Μάρκος Μπόλαρης πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην πόλη της Γαλλίας όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την...
Παρέμβαση Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την (τουρκική) ταμπακιέρα κουβέντα από τον Τραμπ
Μπροστά στο φακό των τηλεοπτικών συνεργείων ο Αμερικανός πρόεδρος δε θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Για την (τουρκική) ταμπακιέρα κουβέντα από τον Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας