Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρίχνει τους τόνους η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
AP Photo/Pavel Golovkin

Ρίχνει τους τόνους η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • A-
  • A+

Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία εμφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε Αθήνα και Σκόπια, μετά την απροκάλυπτη παρέμβαση της Ρωσίας που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ωστόσο, ο Λαβρόφ έσπευσε να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας και με αφορμή την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 

«Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη Μακεδονία, αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας επίσης ότι «εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε (...) Πάντα στηρίζαμε ενεργά το διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μακεδονίας».

Αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο Ρώσος υπ.Εξ. δήλωσε ότι «βάζουμε ερωτήματα κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η διαδικασία και αν ξεκινά από την επιθυμία να βρεθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή αν ξεκινά από την επιθυμία των ΗΠΑ να σύρουν τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να τερματίσουν κάθε επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτό είπαμε». 

Απέρριψε τα περί προσπάθεια παρεμπόδισης

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς υποστηρίξει ότι «το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Σ.Α. του ΟΗΕ». Σήμερα, ο Λαβρόφ, επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ενώ απέρριψε τα περί προσπάθειας «παρεμπόδισης» της διαδικασίας και διαφώνησε ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στα Βαλκάνια:

Πρώτη φορά ακούω ότι η έκκληση στην εφαρμογή της απόφασης του Σ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια παρεμπόδισης στην επίλυση του ζητήματος που αφορά η κάθε απόφαση. Εννοώ τις αποφάσεις που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία διαμεσολάβησης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ονομασίας της Μακεδονίας, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων. 

Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να γίνεται σεβαστή η θέση του Σ.Α. και αυτό σημαίνει ότι η λύση θα πρέπει να είναι νόμιμη. Όταν όμως η ονομασία επικυρώνεται από έγγραφο που υπογράφεται όχι στο επίπεδο που απαιτείται από το Σύνταγμα, τότε αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι νόμιμη η όλη αυτή διαδικασία.

Όταν λοιπόν μας κατηγορούν για «θανάσιμα αμαρτήματα» για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στα Βαλκάνια, αναρωτιόμαστε πώς προσεγγίζουν οι δυτικοί συνάδελφοί μας αυτή την ξεδιάντροπη εκστρατεία που ξεκίνησε η Δύση παραμονές του δημοψηφίσματος όταν προσωπικά επικεφαλής κυβερνήσεων της Ε.Ε., ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.α. καλούσαν από τα Σκόπια τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μέσω της αλλαγής της ονομασίας. Αυτό το ερώτημα έθεταν και όχι το ερώτημα για μια ονομασία που θα συμφιλιώσει τις δυο πλευρές. Θεωρώ ότι είναι προφανές το βρώμικο αυτής της προσέγγισης.

Για το Μακεδονικό υπάρχει απόφαση του Σ.Α. που απαιτεί να υπάρξει σεβασμός στα Συντάγματα των δυο χωρών και μόνο σε αυτό το πλαίσιο να αναζητηθεί λύση. Αλλά αντί αυτής της προσέγγισης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δεν εφαρμόζεται νομική προσέγγιση αλλά μια κάποια προσέγγιση στη βάση κάποιων κανόνων. Εφευρέθηκε ένας... κανόνας που σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, η συμφωνία υπογράφεται σε επίπεδο ΥΠ.ΕΞ. και όχι των προέδρων των χωρών κλπ. Όσο για το δημοψήφισμα και τα αποτελέσματά του, αυτά μπορούν να μη λαμβάνονται υπ´ όψιν.

Τι προηγήθηκε

Η Μόσχα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, που μιλούσε για δηλώσεις που «αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας», μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μιλούσε για «ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» αναφερόμενο στην αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση, αλλά και την έναρξη της διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Μόσχα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, καθώς μιλούσε για δηλώσεις που «αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας», μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» αναφερόμενο στην αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση, αλλά και την έναρξη της διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Αθήνα.

Μόλις χθες (Τρίτη), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «με κανέναν τρόπο δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «σ’ εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράζει τη γνώμη της».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις Βρυξέλλες για τις υπογραφές ο Ντιμιτρόφ
Σήμερα υπογράφεται το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με τον υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. ● Την...
Στις Βρυξέλλες για τις υπογραφές ο Ντιμιτρόφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. στη Μόσχα
Για δηλώσεις που «αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη ρωσική ανακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία -σύμφωνα με τη Μόσχα- εγκυμονεί...
Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. στη Μόσχα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα ημερών η «συμμετρική απάντηση» της Ρωσίας
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει η Μόσχα την απάντησή της στην Αθήνα, η οποία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να...
Θέμα ημερών η «συμμετρική απάντηση» της Ρωσίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη
Ρώσος διπλωμάτης απελάθηκε από την Ελλάδα και σε αντίποινα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέλασε Ελληνα ομόβαθμό του από την πρεσβεία μας στη Μόσχα. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και στη συνέντευξη που...
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό μήνυμα του Λαβρόφ στην Αγκυρα
Κατά τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών απάντησαν από κοινού στον Ερντογάν για «τα σύνορα της καρδιάς του», ενώ κοινή στάση είχαν για το Κυπριακό και για περιφερειακά θέματα ασφάλειας, όπως...
Ισχυρό μήνυμα του Λαβρόφ στην Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πλούσια ατζέντα στην Αθήνα
Στην Αθήνα φτάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συζητήσει μεταξύ άλλων θέματα ενέργειας, οικονομίας, επενδύσεων και φυσικά το Κυπριακό. Η επίσκεψη του «τσάρου» της...
Με πλούσια ατζέντα στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας