Η χθεσινή δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που απέμενε στα Σκόπια πριν ενημερώσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση (αναμένεται άμεσα, ίσως και σήμερα) προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.
Η δημοσίευση προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ, καθώς το εκτελεστικό διάταγμα για τη δημοσίευση του νόμου για τις Πρέσπες, όπως και το αντίστοιχο του νόμου για τη χρήση των γλωσσών (που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της ΠΓΔΜ και ο οποίος δημοσιεύτηκε επίσης χθες), έφεραν αντί της υπογραφής του προέδρου της Δημοκρατίας, την υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.
Τους δύο αυτούς νόμους τούς είχε αναπέμψει στη Βουλή ο πρόεδρος Ιβάνοφ, αλλά μετά και τη δεύτερη ψήφισή τους από το Κοινοβούλιο, αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του στο σχετικό διάταγμα για δημοσίευση, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να το πράξει εντός μιας εβδομάδας. Ομως τα σχετικά διατάγματα δημοσίευσης παρέμεναν στο προεδρικό μέγαρο εδώ και μήνες, σε βαθιά κατάψυξη.
Χθες, με γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Ιβάνοφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην εφημερίδα της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική, παράνομη και συνιστά βάση για ποινική δίωξη των υπευθύνων, ενώ η εθνικιστική αντιπολίτευση υποστήριξε επιπροσθέτως ότι η δημοσίευση του νόμου για τις γλώσσες έχει σκοπό «τη χειραγώγηση των Αλβανών ψηφοφόρων» ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη.
Η κυβέρνηση απάντησε πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει το διάταγμα για την ανακήρυξη των δύο νόμων και όταν αυτός αποφασίζει να παραβιάσει το Σύνταγμα είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων, που είναι σε συμφωνία με το Σύνταγμα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία».
«Εδωσα πολύ χρόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει τα δύο διατάγματα. Για τον νόμο των γλωσσών, ένα χρόνο, και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έξι μήνες. Εκανα αυτό που εμπίπτει στη θεσμική μου ευθύνη. Δεν νομίζω ότι παραβίασα τίποτα», τόνισε χθες ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου Ιβάνοφ.
Μία ημέρα πριν, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ και τα κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 11 Ιανουαρίου. Η δημοσίευση έγινε επίσης με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, καθώς για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέπεται η υπογραφή του προέδρου της χώρας.
Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει
Με μία προσεκτική δήλωση και χωρίς διάθεση να συνεχιστεί η αντιπαράθεση, η Μόσχα απάντησε χθες στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Αθήνα ζητούσε από τη Ρωσία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, δήλωσε: «Με κανέναν τρόπο δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά σ’ εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράζει τη γνώμη της».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας