Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απροκάλυπτη ρωσική παρέμβαση σε Αθήνα και Σκόπια

Το αφεντικό του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ

AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απροκάλυπτη ρωσική παρέμβαση σε Αθήνα και Σκόπια

  • A-
  • A+

Το μπαλάκι είναι πλέον και τυπικά στο δικό μας γήπεδο. Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις των Σκοπίων και από στιγμή σε στιγμή η Αθήνα αναμένει να λάβει τη σχετική ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, έγινε με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και πλέον την μπαγκέτα των διαδικασιών κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και του Πρωτοκόλλου Ενταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ παραλαμβάνει ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ομως η προοπτική της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ατλαντική Συμμαχία συνεχίζει να προκαλεί την απροκάλυπτη αντίδραση της Μόσχας και χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έκανε άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά μας, καθώς επέκρινε την Αθήνα πως προωθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών «παρακάμπτοντας τις απόψεις των πολιτών.

Δεν γίνεται καν λόγος για δημοψήφισμα για το ζήτημα που επηρεάζει ζωτικά εθνικά συμφέροντα». Η ρωσική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι: «Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, αποδεικνύουν εύγλωττα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες, Πάνου Καμμένου, ο οποίος τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Η Μόσχα άσκησε κριτική και στην ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας ότι «είναι εμφανής η συνέχιση της επιβεβλημένης έξωθεν διαδικασίας τεχνητής αναδιαμόρφωσης της κρατικής ονομασίας με σκοπό να σύρουν εξαναγκαστικά τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Αυτό υλοποιείται κατά παράβαση της μακεδονικής νομοθεσίας. Η θέση του επικεφαλής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η άποψη της πλειοψηφίας του πληθυσμού που απορρίπτει τη «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν λαμβάνονται υπόψη».

Η ανακοίνωση επίσης κάνει λόγο για βαθιά πόλωση της κοινωνίας στα Σκόπια και εκτιμά ότι «αυτός ο τρόπος επίλυσης ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν αποτελεί αντανάκλαση της βούλησης του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του ζητήματος της κρατικής ονομασίας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς υποστηρίζει ότι «το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με αυστηρή ανακοίνωση στη Μόσχα, την οποία κάλεσε να αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.

Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας.

Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Οι ΗΠΑ υπέρ Πρεσπών

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στην Αθήνα σημείωσε χθες ότι η Ελλάδα, με την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, «εξάγει» σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και είναι «πηγή λύσεων», επικαλέστηκε τη ρήση του Νίκου Κοτζιά ότι «η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» και εκτίμησε ότι η χώρα μας «είναι ευνοημένη» από τη συμφωνία.

Εστειλε επίσης το μήνυμα πως μόλις η όλη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμοστεί, η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και υπογράμμισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται ένα φιλόδοξο όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, στα Σκόπια.

Ο κ. Σάλιβαν είχε δηλώσει στις 18 Δεκεμβρίου, παρουσία του Ζόραν Ζάεφ, ότι δεν είναι μυστικό πως η ρωσική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και πως κάνουν -προς το συμφέρον τους- ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν.

Είχε επίσης σημειώσει εμφατικά πως «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της χώρας, της γενναίας της κυβέρνησης και του λαού» και πως θα υποστηρίξουν «εκείνες τις κυβερνήσεις που αντιστρατεύονται την κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να της αντιταχθούμε και να την εκθέσουμε».

  

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σεβαστείτε τη συμφωνία»
Εντονος διπλωματικός Δεκέμβριος για την Αθήνα: κρίσιμες επαφές με ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και κράτη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. ​Με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται σήμερα και...
«Σεβαστείτε τη συμφωνία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τη Βόρεια Μακεδονία
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων. Στη συνέχεια, «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελληνική...
Αντίστροφη μέτρηση για τη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπεγράφη το πρωτόκολλο ΝΑΤΟ-Βόρειας Μακεδονίας
Ιστορική μέρα χαρακτήρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την υπογραφή από τους 29 αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες του εγγράφου εισδοχής της γείτονος στους κόλπους της Συμμαχίας. Απομένουν η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο...
Υπεγράφη το πρωτόκολλο ΝΑΤΟ-Βόρειας Μακεδονίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία
Τυπικά και ουσιαστικά η ΠΓΔΜ θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το νέο συνταγματικό της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μέχρι τότε...
Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρέσπες με εγγύηση ΟΗΕ διά στόματος Νίμιτς
Με μια λιτή αλλά πολύ ουσιαστική ανακοίνωση, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αποδέχτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο και με την εγγύηση που παρέχουν τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη...
Πρέσπες με εγγύηση ΟΗΕ διά στόματος Νίμιτς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενστάσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, λίγο πριν επισκεφτεί το Βελιγράδι, θύμισε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 κατά της Σερβίας, τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αλλά και το Μαυροβούνιο που «σύρθηκε,...
Ενστάσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας