Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέρασαν οι συνταγματικές τροπολογίες στην ΠΓΔΜ

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, υπήρξε «εμπλοκή» με τους βουλευτές του αλβανικού BESA για τις τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας

AP Photo/Boris Grdanoski

Πέρασαν οι συνταγματικές τροπολογίες στην ΠΓΔΜ

  • A-
  • A+

Με 81 ψήφους υπέρ πέρασαν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος.

Οι τέσσερις τροπολογίες αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στη Βουλή ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα ήταν η καλύτερη που μπόρεσε να εξασφαλίσει και πως χωρίς αυτήν η χώρα του δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε επίσης λόγο για μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση.

Λίγο αργότερα πρωθυπουργός της χώρας, μέσω Twitter, συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν. «Ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» έγραψε  ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην απόφαση της Βουλής και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ο Χρίστο Μίτσκοσκι τόνισε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη συνεδρίαση και κάλεσε σε βουλευτικές εκλογές, μαζί με τις προεδρικές που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.

Επίσημη ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού

Λίγο μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή της γειτονικής μας χώρας, υπήρξε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να ενημερωθεί επισήμως.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Αναμένεται σύντομα η απόφαση να γνωστοποιηθεί στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ έγραψε στο Twitter «Πήραμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας, γράφουμε ιστορία ανοίγοντας τα φτερά μας προς το μέλλον. Αποδείξαμε πως τα θαύματα είναι δυνατά. Αποδείξαμε πως είμαστε Ευρωπαίοι όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Το θρίλερ πίσω από τη Συμφωνία

Οι αναβολές οφείλονταν στην «εμπλοκή» με τους βουλευτές του αλβανικού BESA για τις τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας. 

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή από τα Σκόπια ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην efsyn.gr ότι η κυβέρνηση βρήκε την απαραίτητη πλειοψηφία και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο βουλευτές του BESA θα ψηφίσουν υπέρ.

Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, η καθυστέρηση οφειλόταν σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA» Μπιλάλ Κασάμι και τους βουλευτές του, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη τους. Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ένας εκ των δύο βουλευτών δεν έδινε τη συγκατάθεσή του εμμένοντας στο ζήτημα της υπηκοότητας. Ο Ζ. Ζάεφ συναντήθηκε και με τους οκτώ πρώην βουλευτές του VMRO. 

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην «μακεδονική γλώσσα» θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

Όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα «Republika», ο Ζάεφ επέμεινε ότι στο τέλος θα λάβει τις 80 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος SDSM.

Πάντως θεωρούνταν πολύ δύσκολο να σηκώσουν οι δύο Αλβανοί βουλευτές το βάρος της αποτυχίας της συνταγματικής αλλαγής με παρεπόμενο την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, έναν στρατηγικό στόχο του συνόλου των Αλβανών, εντός και εκτός ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το κουράγιο του Ζάεφ και του Τσίπρα» και εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί επιτυχώς και εντός των χρονικών ορίων η διαδικασία. Από τη Ρουμανία, ο κ. Γιούνκερ ενθάρρυνε και τα δύο κοινοβούλια «να πράξουν αυτό που η ιστορία απαιτεί».

«Ιστορική απόφαση»

Συγχαρητήρια στην ΠΓΔΜ απέστειλε ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση. 

Ο κ .Χαν έγραψε στο Twitter «Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Πλήρη στήριξη από το ΝΑΤΟ

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Θερμή υποδοχή από τους Σοσιαλδημοκράτες

Με θέρμη υποδέχθηκαν την ψήφιση των τροπολογιών οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες με τον ηγέτη τους Ούντο Μπούλμαν να επισημαίνει

«Συγχαρητήρια σε όλους τους “Μακεδονες” και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, το κόμμα του και όλους τους βουλευτές που στήριξαν τις συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα τη χώρας. Οι “Μακεδόνες” αποφάσισαν με αυτόν τον τρόπο να βάλουν τέλος σε μία διαμάχη τριών δεκαετιών με την Ελλάδα και να ξεκλειδώσουν την πόρτα στην Ε.Ε. και το NATO. Ο συμβιβασμός για το όνομα δεν ήταν εύκολο να γίνει δεκτός, αλλά ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέδειξε την ωριμότητά του και την αίσθηση ευθύνης του απέναντι στη χώρα. Περιμένουμε ότι αυτή η ιστορική ψήφος να ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ένταξης τον Ιούνιο του 2019 όπως έχει αποφασιστεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των περασμένο Ιούνιο».

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
Η χθεσινή δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που απέμενε στα Σκόπια πριν ενημερώσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η τροπολογία για το «Βόρεια Μακεδονία»
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η...
Πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η τροπολογία για το «Βόρεια Μακεδονία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Tο «κλειδί» της Συμφωνίας των Πρεσπών
Με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δε χάνει την ευκαιρία να επαναλάβει πως η...
Tο «κλειδί» της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση για το Σύνταγμα
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ με την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να υιοθετεί κατά πλειοψηφία την πρόταση της κυβέρνησης να ετοιμάσει και να υποβάλει το σχέδιο με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος στην...
Τη Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση για το Σύνταγμα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζητώντας τον «μαγικό αριθμό» 80
Στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ στρέφονται όλα τα βλέμματα καθώς ξεκινά την Δευτέρα η διαδικασία που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζ. Ζάεφ έχει τρεις...
Αναζητώντας τον «μαγικό αριθμό» 80
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών
Τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας του, «Βόρεια Μακεδονία», χρησιμοποίησε επισήμως ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ καθώς εστάλη στα Σκόπια από την Αθήνα, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει πως...
Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας