• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 36.3°C
  0 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.2°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.9°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.3°C / 34.9°C
  3 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.4°C
  3 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 28.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.0°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 32.9°C
  2 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.8°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.9°C
  4 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.2°C / 30.6°C
  1 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 34.8°C
  1 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 36.5°C
  0 BF
  16%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 30.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 35.6°C
  2 BF
  20%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  1 BF
  28%

Μάχη με τον χρόνο δίνει ο Ζόραν Ζάεφ για να πείσει τους δύο βουλευτές του κόμματος BESA να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση, ώστε να φτάσει τις 80 ψήφους

AP Photo/Boris Grdanoski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλβανικό «παζάρι» στα Σκόπια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μάχη για να συγκεντρώσει ακόμη δύο ψήφους και να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 ώστε να επικυρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές, δίνει στο παρασκήνιο ο Ζόραν Ζάεφ.

Η σκληρή στάση που κρατάει ο Μπιλάλ Κασάμι, ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος της αντιπολίτευσης BESA, στις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλει για σήμερα το μεσημέρι την προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον εφαρμοστικό νόμο.

Το BESA διαθέτει δύο βουλευτές και, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας «Sloboden Pechat», αποδέχεται στις συνομιλίες με την κυβέρνηση τροπολογία για την υπηκοότητα «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά εμμένει αυτό να ισχύει μόνο για τους σλαβικής καταγωγής πολίτες της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες (Αλβανοί, Ρομά, Σέρβοι, Τούρκοι, Βόσνιοι) να αναγράφεται μόνο «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Μη ρεαλιστικό αίτημα

Είναι μάλλον ανέφικτο για την κυβέρνηση να αποδεχτεί το μαξιμαλιστικό αίτημα των δύο βουλευτών, καθώς ο προσδιορισμός της υπηκοότητας ως «μακεδονικής / πολίτη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπεται ρητά από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ταυτόχρονα αποδοχή του αιτήματος του BESA θα ανάγκαζε τους οκτώ Σλαβομακεδόνες βουλευτές, που διαχώρισαν τη θέση τους από το VMRO DPMNE και στηρίζουν τις συνταγματικές αλλαγές, να άρουν την υποστήριξή τους.

Τώρα πλέον η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο είτε να πειστεί το BESA να υπαναχωρήσει από τα αιτήματά του στο όνομα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., είτε να βρεθεί κάποια διατύπωση στο ζήτημα της υπηκοότητας που θα καλύπτει και το BESA αλλά και την ομάδα των «οχτώ» (μια πολύ δύσκολη ισορροπία), είτε να αναζητηθούν άλλες δύο ψήφοι από βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης.

Ηδη, στα Σκόπια κάνουν λόγο για έναν βουλευτή της σλαβικής αντιπολίτευσης που είναι πολύ πιθανό να συνταχθεί με την κυβερνητική πρόταση.

Πάντως θεωρείται πολύ δύσκολο να σηκώσουν οι δύο Αλβανοί βουλευτές το βάρος της αποτυχίας της συνταγματικής αλλαγής με παρεπόμενο την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, έναν στρατηγικό στόχο του συνόλου των Αλβανών, εντός και εκτός ΠΓΔΜ.

«Η ευθύνη ανήκει εντέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» δήλωσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν είμαστε δημιουργικοί, θα βρεθεί λύση».

Η επιτροπή για τα βιβλία

Σε καλό κλίμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προχωράει το έργο της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-ΠΓΔΜ που συγκροτήθηκε με πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει αντικείμενο την απάλειψη των αλυτρωτικών και αναθεωρητικών αναφορών από τα σχολικά εγχειρίδια και το βοηθητικό υλικό διδασκαλίας.

Η 14μελής επιτροπή συνήλθε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στον τρόπο προσέγγισης και λειτουργίας και η ελληνική πλευρά (επικεφαλής της οποίας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης) έθεσε τρία ζητήματα προς άμεση υλοποίηση ώστε να εγκαταλειφθεί όλη η ανιστόρητη και αντιεπιστημονική προπαγάνδα που υπάρχει στα βιβλία εκπαίδευσης της γειτονικής χώρας.

Πρώτον, να φροντίσει η πλευρά της ΠΓΔΜ ώστε να δοθούν οδηγίες, μέσω των αναλυτικών προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας σε δασκάλους και καθηγητές να μη διδάσκεται ύλη με αλυτρωτικά-αναθεωρητικά στοιχεία, δεύτερον να εξαλειφθούν από τα βιβλία όλες οι εικόνες που σχετίζονται με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό και τρίτον, να φύγουν όλοι οι σχετικοί χάρτες με αλυτρωτικό και αναθεωρητικό περιεχόμενο.

Μέλος της επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στο βιβλίο των μαθηματικών, στο οπισθόφυλλο κυριαρχεί το έμβλημα του ήλιου της Βεργίνας. Διπλωματική πηγή εξήρε το επίπεδο των επιστημόνων που συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στην επιτροπή και ανέφερε ότι επίκειται, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο, η σύγκληση της δεύτερης συνάντησης στο έδαφος της ΠΓΔΜ για να αρχίσει η εξέταση όλου του εκπαιδευτικού υλικού, βιβλίο προς βιβλίο, σελίδα προς σελίδα.

 

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τη Βόρεια Μακεδονία
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων. Στη συνέχεια, «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελληνική...
Αντίστροφη μέτρηση για τη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πότε παίρνει τη σκυτάλη η Αθήνα
​Αυτή την Τετάρτη αναμένεται να επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής στα Σκόπια και να αρχίσει η τελευταία φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τη συζήτηση και ψηφοφορία των τεσσάρων...
Πότε παίρνει τη σκυτάλη η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα της αλήθειας έφτασε στα Σκόπια
Καθώς η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών πλησιάζει –με πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής την Τρίτη–, ο Ζόραν Ζάεφ κάνει αγώνα δρόμου για να βρει τους οκτώ βουλευτές που χρειάζεται...
Η ώρα της αλήθειας έφτασε στα Σκόπια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπεγράφη το πρωτόκολλο ΝΑΤΟ-Βόρειας Μακεδονίας
Ιστορική μέρα χαρακτήρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την υπογραφή από τους 29 αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες του εγγράφου εισδοχής της γείτονος στους κόλπους της Συμμαχίας. Απομένουν η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο...
Υπεγράφη το πρωτόκολλο ΝΑΤΟ-Βόρειας Μακεδονίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία
Τυπικά και ουσιαστικά η ΠΓΔΜ θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το νέο συνταγματικό της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μέχρι τότε...
Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενστάσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, λίγο πριν επισκεφτεί το Βελιγράδι, θύμισε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 κατά της Σερβίας, τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αλλά και το Μαυροβούνιο που «σύρθηκε,...
Ενστάσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας