Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στήριξη της Ελλάδας προς όφελος και των δύο κρατών»

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Στήριξη της Ελλάδας προς όφελος και των δύο κρατών»

  • A-
  • A+

«Υπόθεση καρδιάς» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, το οποίο έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή τους συνάντηση. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι οι ελληνικές απαιτήσεις είναι νομικώς ενεργές και θα διευθετηθούν στα διεθνή δικαστήρια.

Ο ίδιος υπενθύμισε την πάγια θέση της Αθήνας τις απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής υπογραμμίζοντας ότι «οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum και στη βάση του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε το εξής: «Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, ως Γερμανία, κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού και γι’ αυτό είναι ζήτημα τιμής για μας να κάνουμε το παν ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να αλληλοϋποστηριζόμαστε προς όφελος και των δύο χωρών».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξει, όπως είπε η χώρα της σε οικονομικό επίπεδο, και την ελπίδα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. 

Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να είναι και ισχυρό μέλος της Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο προόδου και ότι συμμερίζεται τη θέση της Ελλάδας στο προσφυγικό. 

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, «ξεκινά μια νέα φάση, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο, με μια σειρά από συνεργασίες, από εταιρικές σχέσεις, σε επίπεδο νεολαίας, έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αλλά και οικονομίας», δήλωσε η καγκελάριος και εξέφρασε την ελπίδα «η ανάπτυξη, η οποία πραγματικά υπάρχει πλέον, να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς αυτός είναι και ο λόγος ουσιαστικά ύπαρξης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Ευρώπης, έκανε λόγο για προκλήσεις που απαιτούν μια ισχυρή Ευρώπη που θα δίνει κοινές απαντήσεις και αναφέρθηκε ειδικά στο προσφυγικό, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα και όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

«Η Γερμανία τόνιζε πάντα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της, επειδή λόγω της γεωγραφικής της θέσης αναγκάζεται να δέχεται τόσους πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η κ. Μέρκελ για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι πολύ τεταμένη. Γι’ αυτό, από γερμανικής πλευράς, θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφυγική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».

Αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η κυρία Μέρκελ επαίνεσε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας και τις «θαρραλέες προσπάθειες» που καταβάλλει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, προς όφελος όχι μόνο της ΠΓΔΜ, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Υποδεχόμενος την καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο ο ΠτΔ ανέφερε ότι ήδη από το 2016 διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ε.Ε.

«Έκτοτε ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια» είπε ο ΠτΔ.

Και τόνισε το εξής: «Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμη και τώρα στηρίζοντας την Ελλάδα, είπε ο κ. Παυλόπουλος στηρίζετε τη συνοχή της Ε.Ε.»

Μίλησε ακόμη για την κρίσιμη συγκυρία των ευρωεκλογών καθώς κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από φαινόμενα λαϊκισμού. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε τρεις πυλώνες: την τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, τη στήριξη της ευρωζώνης και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Μιλώντας για τις επικείμενες κρίσιμες ευρωεκλογές ο το κοινό ιστορικό χρέος, με βάση την παράδοση που μας κληροδότησαν οι «πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισαν την ίδρυσή της, να την υπερασπισθούμε σθεναρά και να συνεργασθούμε, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού, που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Στη Γερμανική Σχολή 

Λίγο αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τη Γερμανική Σχολή και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους μαθητές οι οποίοι της έθεσαν και διάφορα ερωτήματα.

Απαντώντας στην παρατήρηση ενός μαθητή ότι υπάρχει η αίσθηση πως οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι λόγω της κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν όπως πάντα.

Σε ερώτημα άλλου μαθητή για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία οφείλεται στις οικονομικές ανισότητες, η κ. Μέρκελ είπε ότι «τα αίτια είναι πολλά, ωστόσο στην Ευρώπη υπάρχουν μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κονδύλια για τους πολίτες και πάντως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε θέματα καινοτομίας, ψηφιοποίησης και στο δημογραφικό, το οποίο υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης».

Επίσης αναφερόμενη σε ερώτημα άλλου μαθητή για το Brexit η καγκελάριος είπε ότι δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων είπε ότι η ένταξη των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή κάτι που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας- η οποία είναι άμεση γείτονας και έχει κάθε συμφέρον στην σταθεροποίηση των χωρών αυτών.

Ερωτηθείσα «αν η Τουρκία η οποία έχει προβλήματα Δημοκρατίας μπορεί να παραμένει ακόμη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι η ίδια προσωπικά δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας.

Σε ερώτημα σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η χώρα μας έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα.

Για το προσφυγικό η κ. Μέρκελ, είπε ότι η συμφωνία με την Τουρκία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λειτουργεί.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανικό «όχι» για τις αποζημιώσεις πριν την επίσκεψη Μέρκελ
Τη συζήτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις επιχείρησε να «κλείσει» άμεσα το Βερολίνο, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της καγκελαρίου Μέρκελ...
Γερμανικό «όχι» για τις αποζημιώσεις πριν την επίσκεψη Μέρκελ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινό μήνυμα Τσίπρα-Παυλόπουλου κατά του αλυτρωτισμού
Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το μίνι υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Ο Αλέξης...
Κοινό μήνυμα Τσίπρα-Παυλόπουλου κατά του αλυτρωτισμού
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Πολωνός πρόεδρος για επαφές με την ελληνική ηγεσία
Έχοντας προσκληθεί από τον Έλληνα πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πολωνός ηγέτης θα έχει επαφές -μεταξύ άλλων- με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον...
Στην Αθήνα ο Πολωνός πρόεδρος για επαφές με την ελληνική ηγεσία