Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγώνας δρόμου για να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους

AP Photo/Boris Grdanoski

Αγώνας δρόμου για να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους

  • A-
  • A+

Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει καταφέρει ακόμα να μεταπείσει τους βουλευτές του αλβανικού BESA και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Λόγω των τελευταίων ζυμώσεων η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας που είχε οριστεί για τις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας) και μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο ίδιος ο Ζάεφ δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα την απαιτούμενη διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών αλλά και της χθεσινής ανακοίνωσης του κυβερνώντος κόμματος.

«Εξετάζουμε τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος. Η υπηκοότητα είναι φυσικά μακεδονική και έτσι θα παραμείνει. Το BESA δεν επιθυμεί να αλλάξει την ταυτότητα. Το άγρυπνο μάτι των οκτώ βουλευτών και όλων μας είναι να διαβεβαιώσουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Εξετάζουμε τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας για όλους» είπε ο Ζάεφ.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία», διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

Όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα «Republika», ο Ζάεφ επέμεινε ότι στο τέλος θα λάβει τις 80 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος SDSM.

«Τα παίζουμε όλα για όλα. Στην πολιτική μερικές φορές δρέπεις δάφνες και κάποιες φορές αναλαμβάνεις την ευθύνη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

  

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ
Αντιδράσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση έφερε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων ● Διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα και...
Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και το όνομα αυτής, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
O κύβος ερρίφθη, ο γόρδιος δεσμός λύθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ πέτυχε αυτό που επί 27 χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο. Μετά από ένα κοινοβουλευτικό θρίλερ και...
Και το όνομα αυτής, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας