Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάς, Ελλήνων... «μερκελιστών»

Ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχτηκε τον Απρίλιο του 2014 την Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

ΕUROKINISSI / ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάς, Ελλήνων... «μερκελιστών»

  • A-
  • A+

Η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα έγινε αφορμή για νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, όπως συμβαίνει κάθε φορά που η καγκελάριος της Γερμανίας συναντιέται με εκπροσώπους της χώρας μας.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, το κόμμα που κυβερνά δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για «υποχωρητικότητα» και «συμβιβαστικό πνεύμα» απέναντι στην εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπερδύναμης. Μάλιστα αυτή τη φορά διατυπώνεται και η κατηγορία ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την ευμενή στάση της κυρίας Μέρκελ στα ζητήματα της οικονομίας με αντίτιμο την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη θεωρία συνωμοσίας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας με πρωταγωνίστρια την κυρία Μέρκελ. Το ειδικό βάρος της Γερμανίας στην Ε.Ε. την περίοδο της κρίσης και το φύλο της καγκελαρίου έχουν επιτρέψει να ανθήσουν κατά καιρούς ποικίλα ερμηνευτικά σχήματα για τα δεινά της χώρας μας και ανάλογες προτάσεις για τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση, με πυρήνα τη δαιμονοποίηση του προσώπου της Μέρκελ.

Το πρότυπο Μέρκελ

Το όνομα της Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε σε 510 συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής από το 2005 που εκλέχτηκε καγκελάριος. Στην αρχή, μάλιστα, οι σχετικές αναφορές από όλες τις πλευρές της Βουλής υπήρξαν θετικές! Ο Γιάννης Μαγκριώτης του ΠΑΣΟΚ, που είναι ο πρώτος που ανέφερε το όνομα της καγκελαρίου στην ελληνική Βουλή, σημείωσε ότι «η κ. Μέρκελ, πιστή στις παραδόσεις της γερμανικής πολιτικής ζωής, παρουσίασε το οικονομικό της πρόγραμμα με όλες τις λεπτομέρειες -όσες είναι δυνατόν προεκλογικά να ειπωθούν- στις γερμανικές εκλογές. Και ο γερμανικός λαός έκρινε, αξιολόγησε και αποφάσισε.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, το αδελφό συντηρητικό κόμμα δεν τόλμησε να τις παρουσιάσει» (21.9.2005). Εξίσου επαινετικός μετά από λίγες βδομάδες ο Κ. Τσιάρας της Ν.Δ.: «Βλέπετε πώς χειρίζεται η νέα γερμανική κυβέρνηση τις δυσκολίες της χώρας της. Η κ. Μέρκελ ζήτησε από τους συμπατριώτες της θυσίες και σκληρή εργασία, προκειμένου να καταστήσουν τη Γερμανία, όπως και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οικονομική υπερδύναμη» (1.12.2005).

Ακόμα και από την πλευρά της Αριστεράς, οι πρώτες αναφορές υπήρξαν μάλλον θετικές: «Εχουμε φτάσει στο σημείο να ζητάμε, έστω, να έχει υπόδειγμα την κ. Μέρκελ ο κ. Καραμανλής, αντί να παίρνουμε αυτό τον δρόμο της ακραίας ιδιωτικοποίησης», θα πει ο Αλέκος Αλαβάνος (21.12.2006).

Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή την εξαγορά μεριδίου του ΟΤΕ από τη Marfin, θα προσθέσει: «Πού το πάτε, κύριοι; Θέλετε να πουλήσετε τη χώρα αυτή; Θέλετε να την παραδώσετε στη διεθνή κερδοσκοπία, σε κεφάλαια μάλιστα που ακόμη και οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες δείχνουν επιφυλάξεις στη συμμετοχή τους; Ακόμη και η Μέρκελ της Γερμανίας, που δεν είναι καθόλου σοσιαλίστρια, προσπαθεί να βάλει ποσοστό έτσι ώστε να μην επιτρέπεται πάνω απ’ αυτό η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις της Γερμανίας» (6.12.2007). Ο Δ. Λιντζέρης του ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει: «Ακόμη και πρόσφατα η κ. Μέρκελ έβαλε οροφή στη συμμετοχή των ξένων κεφαλαίων στις κρατικές επιχειρήσεις» (19.12.2007).

AP Photo/Petros Karadjias

Οι σχετικές αναφορές πύκνωναν, έτσι ώστε η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) αισθάνθηκε την ανάγκη να ερμηνεύσει το φαινόμενο: «Η Μέρκελ έχει γίνει θαυματουργή, παίρνει μέτρα, η Γερμανία κάνει εκείνο, η Γερμανία κάνει το άλλο. Κάθε χώρα ανάλογα με τη θέση που έχει σ’ αυτήν την πυραμίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την παγκόσμια μπορεί να κάνει έτσι ή αλλιώς. Είτε γιατί έχει δύναμη είτε γιατί στην κορυφή της πυραμίδας μπορεί να πει “στοπ, εγώ δεν τα ιδιωτικοποιώ όλα”, μπορεί να κάνει και μία γενναιόδωρη παροχή και μία χώρα που έχει μεγαλύτερες δυσκολίες να μην μπορεί να το κάνει» (17.4.2008).

Δεν έλειπαν και άλλα καλά σχόλια για τη Μέρκελ. «Ακουσα πριν από λίγο στις ειδήσεις ότι η κυρία Μέρκελ δίνει δισεκατομμύρια ευρώ για την παιδεία, έκτακτο πρόγραμμα για την παιδεία από τις δημόσιες επενδύσεις» (Ι. Αμοιρίδης, ΠΑΣΟΚ, 19.12.2008). «Ενισχύσεις στην παιδεία έδωσε η κ. Μέρκελ», επανέλαβε ο Χρ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ, 29.1.2009).

Η ώρα της κρίσης

Τα καλά λόγια για την κυρία Μέρκελ κόπηκαν μαχαίρι μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση. Τις παραμονές της προσφυγής της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στον μηχανισμό στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος διέψευσε τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι υπήρξε συμφωνία για την παραλαβή υποβρυχίων από τη Γερμανία «προκειμένου να εξευμενίσουν την καγκελάριο Μέρκελ» (22.3.2010). Ο Β. Μουλόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ένα μήνα αργότερα ότι «η κ. Μέρκελ απαίτησε νέες ανθρωποθυσίες για να συναινέσει στον δανεισμό» (27.4.2010).

Ο μόνος που φρόντισε τότε να υποστηρίξει την πολιτική της Μέρκελ ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης: «Τι μας λέει η Νέα Δημοκρατία εδώ σήμερα; Οτι ο κ. Σαρκοζί, η κ. Μέρκελ και ο κ. Μπερλουσκόνι είναι άνθρωποι που είναι εναντίον του ελληνικού λαού και πρέπει να τους πούμε όχι; Να πάτε να τους πείτε εκεί στην Ευρώπη κατάμουτρα. Δεν είναι σοβαρή θέση αυτή που ακολουθείτε. Προδίδετε τον αστικό χώρο σήμερα. Παραιτείστε του φυσικού σας ρόλου και αναθέτετε σε εμάς να παίξουμε ένα ρόλο που ακόμα και για εμάς είναι δύσκολο να αναλάβουμε. Ο κ. Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι αξιοθρήνητη» (6.5.2010). Αξιοσημείωτη τοποθέτηση, εφόσον δεν συνέπιπτε με την επίσημη θέση του κόμματός του, του ΛΑΟΣ.

Αυτό που είχε γοητεύσει βέβαια τον κ. Γεωργιάδη ήταν μια άλλη πτυχή της γερμανικής πολιτικής: «Η κ. Μέρκελ είπε ευθαρσώς στο συνέδριο της Νεολαίας του κόμματός της ότι “το πολυπολιτισμικό μοντέλο που επιβάλαμε στη Γερμανία απέτυχε παταγωδώς και οι μουσουλμάνοι οι οποίοι δεν σέβονται τους γερμανικούς νόμους και δεν μαθαίνουν γερμανικά, καλό είναι να φύγουν από τη Γερμανία” και ότι “η Γερμανία είναι ένα χριστιανικό κράτος και όσοι δεν σέβονται τις χριστιανικές αξίες, δεν έχουν θέση εδώ”, δηλαδή στη Γερμανία» (21.10.2010).

AP Photo/dpa, Bernd von Jutrczenka
Ο τότε αρχηγός του, ο Γ. Καρατζαφέρης επέμενε βέβαια ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα βουλιάζει και η Ελλάδα έχει εχθρούς, όπως η κ. Μέρκελ» (17.11.2010). Αλλά και ο Μάκης Βορίδης εξυμνούσε -αν και στο ΛΑΟΣ ακόμα- την καγκελάριο: «Μία από τις βασικότερες τοποθετήσεις της Ανγκελα Μέρκελ είναι ότι είναι όψη του ίδιου νομίσματος η ενίσχυση της ελευθερίας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά ταυτόχρονα το ίδιο νόμισμα έχει στην άλλη όψη του την ενίσχυση της αλληλεγγύης» (10.2.2011).

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για «τζάμπα μαγκιά» απέναντι στην καγκελάριο: «Το παίζετε σκληρός στις δηλώσεις, αλλά στην πράξη τής κάνετε όλα τα χατίρια» (10.12.2010).

Για «κοινωνική δουλεία» στη Μέρκελ μίλησε ο Γ. Καρατζαφέρης (11.2.2011) και για «κατοχή» ο Π. Καμμένος (22.2.2011). Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη θέση τη διατύπωνε ο κ. Καμμένος ως στέλεχος ακόμα της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «στα υπουργεία κάνουν κουμάντο οι εγκάθετοι της νέας τάξεως πραγμάτων της κ. Μέρκελ» (19.10.2011). Ο κ. Γεωργιάδης επέμενε στη δική του γραμμή: «Δεν έχετε ακούσει την κ. Μέρκελ που είπε στη Γερμανία: πρέπει να αλλάξουμε όλη την πολιτική του πολυπολιτισμού στη Γερμανία;» (6.9.2011).

Μόνο το ΚΚΕ ακολουθούσε τη γραμμή αποπροσωποποίησης του αντιπάλου. «Δεν είναι ζήτημα ιδεοληψίας της κ. Μέρκελ η επιλογή την οποία κάνει», έλεγε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «είναι ζήτημα προάσπισης των συμφερόντων της Γερμανίας, του κεφαλαίου της και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος» (2.12.2011).

Από τον Σαμαρά στον Τσίπρα

Εκείνο που φαίνεται ότι δεν συγχωρούν σήμερα στην κ. Μέρκελ ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος είναι ότι δεν στήριξε, όπως ζήτησαν, την κυβέρνησή τους το φθινόπωρο του 2014. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα, την οποία ο κ. Βενιζέλος είχε παρουσιάσει ως «στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει και της διαφαινόμενης εξόδου στις αγορές» (5.4.2014). Πιο σημαντική υπήρξε όμως η συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είχε υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «μία από τις συναντήσεις που συνηθίζονται μεταξύ φίλων και εταίρων» (22.9.2014). Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Αλέξης Παπαχελάς αποκάλυψε το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης: «Εκείνη την κρίσιμη περίοδο, όμως, ο κ. Σαμαράς είχε την τελευταία ουσιαστική συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο γραφείο της στο Βερολίνο. Σύμφωνα με μία έγκυρη διήγηση, η κ. Μέρκελ άκουσε προσεκτικά τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος στην ουσία ζητούσε χαλάρωση της τρέχουσας αξιολόγησης ώστε να κλείσει πριν από την προεδρική εκλογή και τη συζήτηση για το χρέος. Κατά την ίδια διήγηση, ο διάλογος τελείωσε με την κ. Μέρκελ να εξηγεί ότι “δεν έχω άλλο πολιτικό κεφάλαιο να ξοδέψω για την Ελλάδα και εν πάση περιπτώσει πρέπει να μιλήσετε και να πείσετε και τον Σόιμπλε, γιατί μόνη μου δεν μπορώ να κάνω αυτό που ζητάτε”» («Καθημερινή», 23.2.2016).

Από εκείνη την εποχή, η κ. Μέρκελ θεωρήθηκε συνυπεύθυνη για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ! Λίγο μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος διαμαρτυρόταν για την προσέγγιση Τσίπρα - Μέρκελ: «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που ο κ. Τσίπρας, με δύο μήνες καθυστέρηση, βλαπτική για τη χώρα, πήγε στο Βερολίνο να κάνει την τούμπα ενώ εξακολουθεί να λέει ψέματα στην Αθήνα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξευμενίσει την κ. Μέρκελ, δίνοντας τα πάντα, ακόμα και την παραίτηση από τις γερμανικές επανορθώσεις, χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας» (24.3.2015). Κάτι παρόμοιο έλεγε και για τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ο κ. Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. τώρα δεν διαπραγματεύεται ούτε καν τυπικά. Παρακαλεί, τίθεται υπό την κηδεμονία της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ, ζητάει προστασία» (21.2.2016).

Παρόμοια επιχειρήματα ακούμε και σήμερα, με αφορμή τη νέα επίσκεψη της καγκελαρίου.

Την εσωτερική αντίφαση των κομμάτων και τα ανάμεικτα αισθήματα απέναντι στο πρόσωπο της καγκελαρίου δοκιμάζει ακόμα και η Χρυσή Αυγή. Σε ένα ξεκαρδιστικό κείμενο του ιστότοπού της εξηγεί προς τα μέλη της ότι δεν ισχύει η θεωρία ότι είναι «ναζιστές», επομένως «γερμανόφιλοι», επομένως «φίλοι της Μέρκελ». Και πώς αποδεικνύεται αυτό; Μα με τον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι η Μέρκελ (η οποία κατάγεται από Πολωνό πατέρα) έχει ρίζες εβραϊκές, οπότε δεν είναι γνήσια Γερμανίδα, το δε γερμανικό κράτος έχει καταληφθεί από «σιωνιστές», οπότε κι αυτό δεν είναι γερμανικό («Η καταγωγή της Μέρκελ και η σιωνιστική φύση του σύγχρονου γερμανικού κράτους», 30.3.2013)...

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επόμενη ημέρα σε Σκόπια και Αθήνα
Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς προχωρά η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ που στην ουσία άναψε το «πράσινο φως» για την επικύρωσή της και στο...
Η επόμενη ημέρα σε Σκόπια και Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την επίσκεψη Μέρκελ
Στις 17:30 αναμένεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Γερμανίδα καγκελάριος ● Ισχυρά μέτρα ασφαλείας και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 18:00 στα Προπύλαια ● Πού απαγορεύονται...
Συγκεντρώσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την επίσκεψη Μέρκελ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Μέρκελ ξανά στην Αθήνα;
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκονται οι διαβουλεύσεις ώστε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί εκ νέου την Ελλάδα, ενδεχομένως στις επόμενες εβδομάδες. Επίσημες ανακοινώσεις από Αθήνα...
Η Μέρκελ ξανά στην Αθήνα;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Βουλή αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος
Ψήφισμα της εθνικής αντιπροσωπείας, που συνέταξε και ψήφισε ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή και με το οποίο θα αναγνωρίζεται παλαιστινιακό κράτος, θα παραδώσει αύριο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης στον...
Η Βουλή αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καλές οι προοπτικές του προγράμματος Μητσοτάκη, αλλά δεν γίνονται εκπτώσεις»
Καλές δυνατότητες ανάπτυξης και απελευθέρωσης των αναπτυξιακών δυνάμεων βλέπει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο όσον αφορά το ελληνικό χρέος τόνισε ότι αυτό θα συζητηθεί...
«Καλές οι προοπτικές του προγράμματος Μητσοτάκη, αλλά δεν γίνονται εκπτώσεις»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Βορίδης εγκαλείται από το Ισραήλ
Στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αντισημιτικές απόψεις και ακροδεξιό παρελθόν φαίνεται ότι προβληματίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν το όνομα του Μάκη Βορίδη, αλλά και...
Ο Βορίδης εγκαλείται από το Ισραήλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας