Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η περίπλοκη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, καθώς χθες η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ολοκλήρωσε τις εργασίες της σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση (στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές.
Η Επιτροπή ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες της κυβέρνησης (την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ) καθώς και τρεις από τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε τροπολογία στην οποία αναφέρεται «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Οπως επισημάνθηκε στη συζήτηση από τους εισηγητές, «με την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών της χώρας.
Επίσης, εγκρίθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν τίθενται σε ισχύ εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η Επιτροπή ενέκρινε και τροπολογία Αλβανών βουλευτών, στην οποία αναφέρεται ότι τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι «τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο», με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ζερνόφσκι, να σημειώνει ότι με αυτή την τροπολογία η ΠΓΔΜ αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, την Δημοκρατία του Κοσόβου. Από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE.
Οι πιθανές ημερομηνίες
Πλέον, η διαδικασία θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, θα συγκληθεί μάλλον στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περίπου στις 15 Ιανουαρίου, με τη σχετική τελική ψηφοφορία αυξημένης πλειοψηφίας για να επικυρωθούν οι αλλαγές του Συντάγματος.
Χθες, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας», και εξέφρασε την ακράδαντη πίστη του ότι αυτά τα πλεονεκτήματα «θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα, μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει κυρωθεί η συμφωνία στα δυο Κοινοβούλια».
Αναφερόμενος στην πρόταση να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης 2019 οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έκπληκτος, προσθέτοντας ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή και για τη χώρα μου και για τους φίλους μου τους Ελληνες, τον φίλο μου τον Αλέξη, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, τιμή για τον φίλο μου, Νίκο Κοτζιά, που δεν είναι πια υπουργός Εξωτερικών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας