Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διάλογος αιχμής Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει «η στρατηγική και ισότιμη συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής»

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάλογος αιχμής Ελλάδας - ΗΠΑ

  • A-
  • A+

Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα, όπως το χαρακτήρισε διπλωματική πηγή στην Ουάσινγκτον, άρχισε ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα γόνιμες συζητήσεις.

Κατά την έναρξη του διαλόγου, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι «η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια» και χαρακτήρισαν το 2018 «την καλύτερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Οι Αμερικανοί επισήμαναν επανειλημμένα τον ιδιαίτερο κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νευραλγικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μιας περιφέρειας που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει «η στρατηγική και ισότιμη συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που ακολουθεί η χώρα και ανέλυσε διεξοδικώς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στις προκλήσεις που παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε τη σημασία που έχει η εδραίωση της Ελλάδας ως ενεργειακού, εμπορικού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Χαρακτηρίζοντας την έκθεση «εφαλτήριο μιας νέας δυναμικής», ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ανοίγονται πλέον νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους.

Οσον αφορά τα θέματα αμυντικής συνεργασίας, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέδειξε τις περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και ανέλυσε την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία που έχει η Σούδα για τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι Αμερικανοί έκαναν αναφορά στις προκλήσεις ασφαλείας που εμφανίζονται στην περιοχή και στην «εξαιρετικά σημαντική συνεργασία» που έχουν αναπτύξει με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε αναλυτικά η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη συνεχιζόμενη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την τη «σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή».

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει πως «αν κανείς είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ετοιμότητα της Ελλάδας να επανέλθει πίσω στον αρμόζοντα ρόλο της, αυτή άρθηκε όταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το επίσημο πρόγραμμα, και προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στον βαθμό που μπορούμε».

Αναφορά στις Πρέσπες

Την ίδια στιγμή έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα πως ο στρατηγικός διάλογος με την Ελλάδα δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και τόνισε πως «δεν πρέπει να εκλάβει η Τουρκία τον διάλογο ως εχθρική ενέργεια εις βάρος της. Σίγουρα δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ [...] Δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία. Οσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το “Plan A”. Και βρίσκεται σε αυτή τη θέση με τη δική της αξία».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ενημέρωση που έκανε στους Ελληνες ανταποκριτές, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επέδειξε σθένος με τους χειρισμούς που οδήγησαν στη συμφωνία».

Χθες τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Σήμερα το πρωί, ο κ. Κατρούγκαλος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον και στη συνέχεια γεύμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία. Ο Ελληνας υπουργός θα μιλήσει και σε κλειστή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «American Enterprise Institute».

 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος με την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ
Την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού εξέφρασε, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό,...
Λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύμπλευση Ελλάδας με Ηνωμένες Πολιτείες
​Η σύμπτωση συμφερόντων Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών στα σημαντικότερα περιφερειακά ζητήματα αναδείχτηκε μέσα από τον στρατηγικό διάλογο, με τους Αμερικανούς να τονίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας...
Σύμπλευση Ελλάδας με Ηνωμένες Πολιτείες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σεβαστείτε τη συμφωνία»
Εντονος διπλωματικός Δεκέμβριος για την Αθήνα: κρίσιμες επαφές με ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και κράτη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. ​Με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται σήμερα και...
«Σεβαστείτε τη συμφωνία»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλή διάθεση έχουμε, λείπει μόνο... ο Νίμιτς
Ολα όσα ακούγονται και γράφονται από τα ΜΜΕ για διάφορα ονόματα είναι εικασίες, δεν βοηθούν τη διαδικασία και δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο...
Καλή διάθεση έχουμε, λείπει μόνο... ο Νίμιτς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικός πυρετός στη Νέα Υόρκη
Στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χτυπάει η καρδιά της ελληνικής διπλωματίας, με πληθώρα πολυμερών και διμερών επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Ν.Κοτζιά, που...
Διπλωματικός πυρετός στη Νέα Υόρκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας