Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διόρθωσε το Σύνταγμα ο Ζάεφ
AP Photo/Boris Grdanoski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διόρθωσε το Σύνταγμα ο Ζάεφ

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υιοθέτησε χθες το βράδυ την τελική διατύπωση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος, όπως διαμορφώθηκαν και μετά τη δημόσια διαβούλευση και πλέον εισάγονται για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με τη συζήτηση και ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία (80 ψήφους) στην Ολομέλεια, περί τη 15η Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση αναδιατύπωσε την επίμαχη παράγραφο 3 του άρθρου 49 που είχε προκαλέσει δυσφορία στην Αθήνα και πλέον γίνεται λόγος για «ομογένεια» που ζει ή διαμένει στο εξωτερικό, κατ’ αναλογία με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η τελική διατύπωση των τροπολογιών έχει ως εξής:

Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μια ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με αναφορά στην ASNOM, την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση του 1944, ενώ θα αναφέρεται επιπροσθέτως και η ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας (του 2001), με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα «σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών».

Στην τέταρτη -και επίμαχη- τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

  • 1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
  • 2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
  • 3. Η Πολιτεία μεριμνά για την ομογένεια του μακεδονικού λαού και την ομογένεια των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων, καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
  • 4. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Με τις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας η παράγραφος 3 του άρθρου 49, η οποία σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τόνισαν ότι με την επαναδιατύπωση του άρθρου 49, παράγραφος 3, η τελική πρόταση ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε στη συνέχεια) έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη Συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει.

Οπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Νωρίτερα και πριν από τη δημοσιοποίηση των τροποποιήσεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε από τη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς ότι «επιβεβαιώσαμε την προσήλωση της Ελλάδας στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την προϋπόθεση ότι η προσήλωση αυτή είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά» και σημείωσε ότι συζητήθηκαν η πρόοδος, αλλά και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές κατά τρόπο σιωπηρό τους τελευταίους μήνες και δεν προτίθεται να πει οτιδήποτε σε σχέση με την πολιτική διαδικασία για καμία από τις δύο χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη και με τη σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Αναβάθμιση σχέσεων

Σήμερα, και εν μέσω μιας συγκυρίας σημαντικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, εγκαινιάζεται στην Ουάσινγκτον ο πρώτος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, μια διαδικασία που αναβαθμίζει τις διμερείς μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «αντανακλά τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει συνομιλίες με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον, για να ακολουθήσουν οι εργασίες του στρατηγικού διαλόγου και τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Eυάγγελος Αποστολάκης, γενικοί γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece.

Ο στρατηγικός διάλογος εκτείνεται στο σύνολο των διακρατικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα. Πέρα από τις θεματικές της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και της ενεργειακής συνεργασίας, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του στρατηγικού διαλόγου, θα συζητηθούν επίσης οι θεματικές της περιφερειακής πολιτικής και οικονομίας, του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και του εμπορίου, των επενδύσεων και της καινοτομίας, που αποκτούν νέα δυναμική μετά και τη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να προσέχουμε όλοι τη φρασεολογία μας»
Απαντήσεις Ζάεφ στον θόρυβο για τις αναφορές στη «μακεδονική» γλώσσα («το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη «μακεδονική» μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από...
«Να προσέχουμε όλοι τη φρασεολογία μας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζ. Ζάεφ: «Δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας»
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο συνέδεσε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την πίστη της χώρας του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ευχαριστώντας τους Α. Τσίπρα - Μπ. Μπορίσοφ.
Ζ. Ζάεφ: «Δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλή ονομασία ζητάει ο Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ανοιχτός στα ζητήματα του αλυτρωτισμού, τάχθηκε όμως κατά της αλλαγής του Συντάγματος και υποστήριξε ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να έχει χρήση μόνο στις...
Διπλή ονομασία ζητάει ο Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τη Βόρεια Μακεδονία
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων. Στη συνέχεια, «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελληνική...
Αντίστροφη μέτρηση για τη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία
Τυπικά και ουσιαστικά η ΠΓΔΜ θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το νέο συνταγματικό της όνομα, Βόρεια Μακεδονία, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μέχρι τότε...
Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή
Η χθεσινή δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα που απέμενε στα Σκόπια πριν ενημερώσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών...
Θέμα ημερών να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας