Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιπλέκει ο Ζάεφ την υπόθεση οριστικής λύσης

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Περιπλέκει ο Ζάεφ την υπόθεση οριστικής λύσης

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Παρά τις πρόσφατες συστάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και την έκφραση δυσαρέσκειας από την Αθήνα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνεχίζει να αμφισβητεί την ονομασία «Βόρειοι Μακεδόνες» και να μιλά απλά για «Μακεδόνες».

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις άρθρων δεν θα ισχύσουν εάν και η Ελλάδα δεν υιοθετήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρθηκε στην ψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών από την Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ και στην αντικατάσταση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» επιμένοντας ότι πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό και προσθέτοντας ότι «η "μακεδονική" ταυτότητα και η "μακεδονική" γλώσσα είναι προστατευμένες».

Συμμετέχοντες στο φόρουμ και πολίτες από το κοινό είπαν ότι νιώθουν προδομένοι από τους 80 βουλευτές που στήριξαν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Στο ερώτημα πως θα αποκαλούνται οι μελλοντικές γενιές ο Ζάεφ απάντησε λέγοντας το εξής: «Βόρειοι Μακεδόνες δεν θα είστε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας, γιατί είναι σαφές ότι είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά, είναι σημαντικό κανείς να μην το αρνηθεί αυτό». 

Επίσης, ο Ζάεφ απάντησε σε επικριτικά σχόλια και ερωτήσεις τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανείς για το θέμα της ταυτότητας, γιατί στη συμφωνία με την Ελλάδα αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Σε άλλο σημείο είπε ότι η τροποποίηση του άρθρου 35, το οποίο αναφέρει πως η δημοκρατία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, τη κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, αποτελεί εγγύηση για την Ελλάδα ότι «είμαστε φιλικός λαός».

Θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις δημόσιες συζητήσεις στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο του διαλόγου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ
Αντιδράσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση έφερε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων ● Διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα και...
Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και το όνομα αυτής, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
O κύβος ερρίφθη, ο γόρδιος δεσμός λύθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ πέτυχε αυτό που επί 27 χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο. Μετά από ένα κοινοβουλευτικό θρίλερ και...
Και το όνομα αυτής, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας