Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Μόσχα για να «λιώσουν» οι πάγοι

EUROKINISSI/ANDREA BONETTI

Στη Μόσχα για να «λιώσουν» οι πάγοι

  • A-
  • A+

Με θετική ατζέντα και βούληση να απομακρυνθούν οριστικά οι σκιές που άφησε στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις η περιπέτεια των απελάσεων του περασμένου Ιουλίου, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πρόκειται για την τέταρτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2015, στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο του 2015 και στο Πεκίνο τον Μάιο του 2017, στο πλαίσιο του Φόρουμ «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Μάιο του 2016, οπότε και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα, πριν αναχωρήσει για το προσκύνημά του στο Αγιον Ορος.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας και υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των δύο ομόδοξων λαών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, πολιτισμού, ενώ αναμένεται να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, του αθλητισμού και της τυποποίησης. Θα συζητηθούν επίσης οι προοπτικές ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι δυνατότητες της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και θα ανακοινωθεί η κήρυξη του 2019 ως Ετους Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Συζήτηση για ΠΓΔΜ και Κυπριακό

Στον πολιτικό διάλογο, θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια, όπου το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ βρίσκει αντίθετη τη Μόσχα. Συζήτηση θα γίνει επίσης για το Κυπριακό, για το οποίο η Ρωσία έχει σταθερή θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση, για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, με τον αγωγό «Turk-Stream» να αποτελεί νέα παράμετρο στην πολύπλοκη εξίσωση της ελληνικής φιλοδοξίας να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος, και βεβαίως για τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, αλλά και για περιφερειακά θέματα όπως η Συρία και η Λιβύη.

Δύο ημέρες πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, θα μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, για να μετάσχει στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας. Πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων το περασμένο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, είχε επίσης αναβληθεί η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιστροφή στην ομαλότητα»
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ίσως ο πλέον εμβληματικός υπουργός Εξωτερικών στον κόσμο, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις ελληνορωσικές σχέσεις και εκφράζει την...
«Επιστροφή στην ομαλότητα»