Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δίχτυα» στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ρίχνει ο Ζάεφ

AP Photo/Boris Grdanoski

«Δίχτυα» στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ρίχνει ο Ζάεφ

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε αναζήτηση του μαγικού αριθμού «80» βρίσκεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσει από τη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος που αυτομάτως θα δώσει «ζωή» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με ομιλία του Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της ΠΓΔΜ. Ο Ζάεφ ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ υπογραμμίζοντας πως η τροποποίηση αξίζει την υποστήριξη όλων των βουλευτών καλώντας τους να αποφασίσουν με βάση τις δικές τους απόψεις και χωρίς πιέσεις από κανέναν.

«Όλα αυτά γίνονται για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όλοι οι βουλευτές όπου και να ανήκουν έχουν υποχρέωση έναντι των πολιτών να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία της χώρας» είπε και θύμισε πως ένας τεράστιος αριθμός πολιτών εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η απάντηση του VMRO

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Trajko Veljanovski, που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο VMRO. Ο Veljanovski ήταν σαφής εκφράζοντας την επίσημη θέση του κόμματος του.

«Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στην τροποποίηση του Συντάγματος και εσείς δεν έχετε τα 2/3» δήλωσε ορθά κοφτά.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν ασχολείται με την οικονομία, της συντάξεις και τους μισθούς. Υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε από ένα στενό κυβερνητικό κύκλο και ότι κανείς βουλευτής της αντιπολίτευσης δε μετείχε στις μυστικές διαπραγματεύσεις.

«Πριν την υπογραφή της συμφωνίας δεν υπήρχε δημόσιος διάλογος και ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας εξαιρέθηκε από τις διαπραγματεύσεις της βλαβερής συμφωνίας με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση αντί για συναίνεση προκάλεσε πόλωση μεταξύ των πολιτών και δημιούργησε μια αίσθηση υποταγής σε μια άλλη χώρα» είπε και πρόσθεσε τη γνωστή θέση του VMRO πως οι πολίτες απέρριψαν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή ν αλλάξει αυτή την απόφαση του λαού.

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του, αποχώρησε από την αίθουσα.

Τη Δευτέρα στην Ολομέλεια 

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.

Τη Δευτέρα (15/10) ξεκινά η διαδικασία που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ επικεντρώνονται στο να «σπάσει» το μέτωπο της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει τις δέκα επιπλέον ψήφους που χρειάζεται (80 βουλευτές σε σύνολο 120) για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Αν δεν τα καταφέρει, όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου θα πρέπει να στηθούν κάλπες και πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλες οι εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας θα μετατεθούν για πολύ αργότερα, ίσως προς το τέλος Απριλίου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ
Αντιδράσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση έφερε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων ● Διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα και...
Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υιοθέτησε τις τροπολογίες του Συντάγματος
Τις τροπολογίες του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που θα κατατεθούν στη Βουλή προς έγκριση, υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ζάεφ, κάνοντας...
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υιοθέτησε τις τροπολογίες του Συντάγματος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειλές VMRO α λα τούρκα
Αναταραχή στις τάξεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ μετά την αποσκίρτηση βουλευτών της που εξασφάλισαν στην κυβέρνηση του Ζάεφ τις 80...
Απειλές VMRO α λα τούρκα