«Το δημοψήφισμα δεν γίνεται απλά για μια συμφωνία, αλλά είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας, για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας μετά το 1991» (όταν η ΠΓΔΜ ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος), υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στη χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε πως το κίνητρο που τον οδήγησε στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν «η πίστη στην Ευρώπη» και συνέδεσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της χώρας του με τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή: «Η ελευθερία μιας μικρής χώρας μπορεί να γίνει αντικείμενο εγγύησης μέσω της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη δική μου χώρα. Ολα τα κράτη της περιοχής θα έχουν καλύτερη τύχη. Θα υπάρξει η σταθερότητα που μας λείπει. Και δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής Ευρώπη αν δεν υπάρχουν ισχυρά Βαλκάνια».
Ο κ. Ζάεφ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, για τις «ευαίσθητες» και «σωστές» διαπραγματεύσεις που κατάφεραν να διεξαγάγουν, και είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος του μέλλοντος των λαών μας».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε αξιοπρεπή και υπόδειγμα και για άλλες χώρες, «θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές». «Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το στάτους κβο», ανέφερε, «και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν και να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον».
«Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριο για να ενταχθούμε στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σχετικά με το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.
Ο κ. Ζάεφ αναχώρησε από το Στρασβούργο μαζί με την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, για τα Σκόπια, όπου χθες αφίχθη και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Ο κ. Μίτσελ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν τη σταθερότητα και την ανάπτυξης της περιοχής.
Τα Σκόπια θα επισκεφθεί τη Δευτέρα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, «για να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».
Χθες επίσης, έγινε ένα ακόμη βήμα για να επιτευχθεί η απαραίτητη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, καθώς η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας κάλεσε τους πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις κάλπες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας