Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποχώρηση - «σόου» της Ν.Δ. απ' το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αποχώρηση - «σόου» της Ν.Δ. απ' το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  • A-
  • A+

Με καταγγελίες αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία απ' τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συγκλήθηκε σήμερα με μοναδικό θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμενε να διευρυνθεί η ατζέντα, με τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο να ζητά πλήρη ενημέρωση για μια σειρά άλλων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνοτουρκικών, των σχέσεων με τη Ρωσία και τα Βαλκάνια.

Κύκλοι του ΥΠΕΞ σημείωναν πάντως ότι τα κόμματα είχαν ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο της ατζέντας απ' τις 16 Αυγούστου και πως κανείς δεν είχε διατυπώσει αντιρρήσεις ή υποβάλει αίτημα να διευρυνθεί η ατζέντα. Κατόπιν τούτου έκαναν λόγο για προμελετημένο σόου του Γ. Κουμουτσάκου με στόχο να τορπιλίσει τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση εξερχόμενος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα» δήλωσε, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη σύσταση του Συμβουλίου εφόσον, όπως είπε, υπάρχει το ΚΥΣΕΑ και θα μπορούσε να διευρυνθεί.

«Διαφωνούμε με την πρόταση για την ίδρυση αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι κατά βάση η πρόταση της ΝΔ, γιατί δεν χρειάζεται πια η Ελλάδα άλλο κράτος» τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλες προσλήψεις -περί αυτού πρόκειται- δεν χρειαζόμαστε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τέσσερις βοηθούς που θα εμπλέκονται στα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να βοηθούν. Δεν δεχόμαστε πια να συζητάμε με προσχήματα αντί να συζητάμε με ειλικρίνια για θέματα που αφορουν την πατρίδα μας. Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα».

Ο κ. Λοβέρδος εστίασε στην ύπαρξη του ΚΥΣΕΑ, εξηγώντας ότι αυτό «χρειάζεται μία διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ώστε πέρα από όργανο επιτελικό να γίνει και ένα όργανο που μπορεί να κάνει και την επεξεργασία και μελέτη διαφόρων θεμάτων». «Όταν έχεις το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να σκέφτεσαι τη δημιουργία οργάνων που οδηγούν απλά και μόνο στην αύξηση των κρατικών δαπανών, στο πελατειακό κράτος και στην έλλειψη βοήθειας προς την ελληνική δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν επικριτικός και στο θέμα της ενημέρωσης από το υπουργείο Εξωτερικών: «Είμαστε εδώ μετά από πάρα πολλούς μήνες. Δεν συζητήθηκαν σε κατάλληλους χρόνους θέματα ελληνοαλβανικών σχέσεων, αναζητούσαμε πηγές πληροφόρησης από τις εφημερίδες και από παλιότερους διπλωμάτες, όπως ο κ. Σαβαϊδης και ξαφνικά πέρνουμε μία πρόσκληση για να συμμετάσχουμε σε αυτό το ΕΣΕΠ για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά που μας κάνουν να λέμε ότι αυτή η συνεδρίαση είναι μία συνεδρίαση εμπαιγμός».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Π. Τριγάζης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρ. Λοβέρδος και η Συλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Σπ. Δανέλλης και ο Γ. Κακλίκης, από τους ΑΝ.ΕΛΛ. ο Κ. Κατσίκης και ο Ελευθ. Καραγιάννης και, τέλος, από την Ένωση Κεντρώων η Ελένη Μαρτσούκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα έχει μόνιμο μηχανισμό, θα ασχολείται με όλα τα θέματα κρίσεων και θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών.

Δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είχε συζητηθεί στις αρχές Μαρτίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Στ. Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προτείνει τη δημιουργία του διακομματικού οργάνου και ο Αλ. Τσίπρας είχε ανταποκριθεί θετικά.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καλούν τη Ν.Δ. κύκλοι του ΥΠ.ΕΞ.
Απάντηση στον Γιώργο Κουμουτσάκο έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δήλωσή του για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί κυριαρχίας των Ιμίων. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της...
Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καλούν τη Ν.Δ. κύκλοι του ΥΠ.ΕΞ.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή-απάντηση του Νικ. Κοτζιά περί «τσάμικου» ζητήματος
«Δεν υφίσταται "τσάμικο" ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε πρόσφατη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου...
Επιστολή-απάντηση του Νικ. Κοτζιά περί «τσάμικου» ζητήματος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη σκιά της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα
Την ενόχλησή του, για την επικήρυξη από του τουρκικό ΥΠΕΞ, των «8» στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος...
Στη σκιά της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να πάψει η Ν.Δ. να αναζητά φόβητρα για να τροφοδοτήσει εθνικισμούς»
Απάντηση στις δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου κατά τις οποίες υποστήριξε ότι η Άγκυρα αγνοεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας ότι «ξέρουμε πολύ καλά πώς...
«Να πάψει η Ν.Δ. να αναζητά φόβητρα για να τροφοδοτήσει εθνικισμούς»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξηγήσεις ζητάει η Αθήνα από τα Τίρανα για τους «52»
Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζει να δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Μία ημέρα μετά την κηδεία του...
Εξηγήσεις ζητάει η Αθήνα από τα Τίρανα για τους «52»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: To δημοψήφισμα δεν είναι όρος της Συμφωνίας
Μία ημέρα μετά το ιστορικό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τοποθετήθηκε τόσο για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, όσο και για τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στη πολιτική...
Κοτζιάς: To δημοψήφισμα δεν είναι όρος της Συμφωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας