Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα σκαριά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στα σκαριά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

  • A-
  • A+

Με μοναδικό θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών.

Στη συνεδρίαση προσήλθαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κων/νος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Π. Τριγάζης, από τη Ν.Δ. ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος και ο Γ. Σαββίδης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρ. Λοβερδος και η Σιλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Σπ. Δανέλλης και ο Γ. Κακλίκης, από τους ΑΝ.ΕΛΛ. ο Κ. Κατσίκης και ο Ελευθ. Καραγιάννης και, τέλος, από την Ένωση Κεντρώων η Ελένη Μαρτσούκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα έχει μόνιμο μηχανισμό, θα ασχολείται με όλα τα θέματα κρίσεων και θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών.

Δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό.

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είχε συζητηθεί στις αρχές Μαρτίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Στ. Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προτείνει τη δημιουργία του διακομματικού οργάνου και ο Αλ. Τσίπρας είχε ανταποκριθεί θετικά.

Τετ α τετ Κοτζιά - Χριστοδουλίδη

Ο Ν. Κοτζιάς θα υποδεχτεί, στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, πριν από την κοινή αναχώρησή τους για το Τελ Αβίβ, όπου θα πάρουν μέρος σε τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και υπουργό Εξωτερικών, Μπ. Νετανιάχου.

Χθες ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στην οποία εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπ. Εξωτερικών, «υπογράμμισα (σ.σ. στην Τζέιν Χολ Λουτ) ότι το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα κατοχής, της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων, της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη συνθήκη συμμαχιών και η λεγόμενη συνθήκη των εγγυήσεων».

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να έχει προηγηθεί μια «ουσιαστική και παραγωγική προεργασία» πριν από τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ώστε «να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις» και πρόσθεσε:

«Παραπέρα συζητήσαμε για το πώς εμείς βλέπουμε και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μια συζήτηση για το Κυπριακό και υπογράμμισα την ανάγκη ότι οποτεδήποτε αποφασίσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να πάμε για μια ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό να έχει προηγηθεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία, να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις" ».

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευρωπαϊκή Τουρκία σημαίνει "όχι" στην κατοχή ξένων εδαφών»
Από τη Λευκωσία ο Νίκος Κοτζιάς συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κάλεσε την Τουρκία να μην έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες....
«Ευρωπαϊκή Τουρκία σημαίνει "όχι" στην κατοχή ξένων εδαφών»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδιαφέρουσες βρήκε τις προτάσεις Αναστασιάδη ο Κοτζιάς
«Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, για τις τελευταίες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής...
Ενδιαφέρουσες βρήκε τις προτάσεις Αναστασιάδη ο Κοτζιάς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρή ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα
Καταδικάζει κατηγορηματικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος αμφισβήτησε...
Σκληρή ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου....
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου