• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  80%

Η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα της οποίας η κυβέρνηση Πούτιν, απέλασε δύο υπαλλήλους με χαρακτηριστική καθυστέρηση, κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλωμάτη... αντί διπλωμάτη

 • A-
 • A+

Στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων προχώρησε χθες η Ρωσία ως αντίποινα, σχεδόν έναν μήνα μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες είχαν απελαθεί γιατί, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι ελληνικές αρχές ασφαλείας, είχαν αναπτύξει δραστηριότητα πολύ πέραν της διπλωματικής πρακτικής και παρενέβαιναν στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρέσβη μας στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώθηκε «για τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες».

Οι απελαθέντες

Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες απελάθηκαν από τη Μόσχα ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων και ένας τεχνικός επικοινωνιών, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Σακελλαρίου.

Η Αθήνα είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μας δύο Ρώσων πολιτών και η απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία ενός Ελληνα εκτιμάται ως ήπια αντίδραση και μικρότερης κλίμακας. Ωστόσο, δημιουργεί κάποια ερωτήματα η επιλογή της Μόσχας να εφαρμόσει κυρώσεις κατά ενός στενού συνεργάτη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, επιλογή η οποία μπορεί να θεωρηθεί και μήνυμα.

Πάντως, οι απελάσεις των δύο Ελλήνων από τη Μόσχα ήταν αναμενόμενες κατ’ αναλογίαν, σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, και προαναγγελθείσες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ανακοινώσει την έμπρακτη απάντησή του στην απόφαση της Αθήνας, στάση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί την επιδείνωση των διμερών σχέσεων οι οποίες είναι ιστορικά και παραδοσιακά στενές.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα να λυθούν τα όποια προβλήματα με φιλικό τρόπο και μάλιστα, χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, «από τους καλύτερους διπλωμάτες στον κόσμο», με τον οποίο διατηρεί και φιλική σχέση. Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, όμως αναβλήθηκε μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια μια περίοδο υπόγειας έντασης η οποία σχετίζεται τόσο με το ευρύτερο περιβάλλον ασφάλειας της περιοχής όσο και με θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς δρόμους αλλά και εκκλησιαστικά ζητήματα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Η ομαλοποίηση των σχέσεων ΠΓΔΜ-Ελλάδας με τη Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο στα Σκόπια για είσοδο στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, με τη Μόσχα να θεωρεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία αντίθετη με τα συμφέροντά της στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα πάντως είχε και έχει με τη Συμφωνία των Πρεσπών μόνο στόχο την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων και δεν στρέφεται με αυτή την ενέργεια κατά καμίας χώρας, αντίθετα, θεωρεί πως συμβάλλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η Αθήνα, όλα αυτά τα χρόνια, ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού, έχοντας δεδομένο ότι η χώρα μας συμμετέχει στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ε.Ε.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων κάθε μεταπολιτευτικής ελληνικής κυβέρνησης και η Αθήνα χειριζόταν προσεκτικά τις ισορροπίες, με κορυφαίο παράδειγμα τη στάση της στην υπόθεση Σκριπάλ. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέφυγε να συνταχθεί με τη στάση πολλών δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ επί βρετανικού εδάφους.

Η υπόθεση Σκριπάλ

Για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του δεν παρουσιάστηκαν ποτέ αποδείξεις ότι είχε την ευθύνη κάποια ρωσική υπηρεσία. Οταν η Ελλάδα αποφάσισε να μην απελάσει τότε Ρώσους διπλωμάτες, πολλοί έσπευσαν να την κατηγορήσουν ότι συντάσσεται με τη Μόσχα. Οταν ύστερα από καιρό και για τελείως άλλους λόγους, που άπτονται της ασφάλειας της χώρας, η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες, άλλοι έσπευσαν να την κατατάξουν στο αντι-ρωσικό μέτωπο. Ωστόσο και οι δύο αυτές κριτικές απέχουν από την πραγματικότητα.

Το μόνο που απαιτεί η Αθήνα από φίλους και συμμάχους είναι ο σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας και η ισοτιμία των σχέσεων.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ελληνική απάντησηστα ασύμμετρα ρωσικά «αντίποινα»
H ανακoίνωση του ΥΠ.ΕΞ. θα είναι «πολύ αυστηρή» αλλά και «δίκαιη», ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει συνέχεια αντιποίνων ● Υπερβολική θεωρούν διπλωματικές πηγές της Αθήνας την αντίδραση της Μόσχας, καθώς πιστεύουν...
Η ελληνική απάντησηστα ασύμμετρα ρωσικά «αντίποινα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο ναδίρ
Σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα...
Ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο ναδίρ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές που επικαλείται ημερήσια εφημερίδα οι απελάσεις αφορούν δύο Ρώσους διπλωμάτες. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα άλλων δύο, για παράνομες ενέργειες κατά...
Η Αθήνα απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας
Με τη σύλληψη του «Mr. Bitcoin» Αλεξάντρ Βίνικ στη Χαλκιδική το 2017, η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη ενός κυκλώνα, καθώς έπρεπε να επιλέξει ποιο από τα τρία εντάλματα έκδοσής του (από ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) θα...
Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθήνα ξανακαλεί Μόσχα
«Η Ελλάδα ως παλαιό κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ επιδιώκει να συμβάλει θετικά στον διάλογο της Ε.Ε. με τη Ρωσία» επισήμανε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι...
Αθήνα ξανακαλεί Μόσχα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ιδια μοίρα με τους Κούρδους να περιμένει η Ελλάδα από τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ»
Προειδοποίηση της Μόσχας προς την Αθήνα, ότι οι ΗΠΑ θα επιφυλάξουν στην Ελλάδα την ίδια μοίρα με τους Κούρδους της Συρίας, έστειλε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Κίζοφ, από τη Ρόδο, που διατύπωσε...
«Ιδια μοίρα με τους Κούρδους να περιμένει η Ελλάδα από τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας