Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δύο στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

AP Photo

Οι δύο στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

  • A-
  • A+

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στους οποίους δεν έχον καν απαγγελθεί κατηγορίες.

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών είχε διάρκεια περίπου 2 ώρες.

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της συνομιλίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ η συνομιλία τους επικεντρώθηκε στις προοπτικές του Κυπριακού.

Ήδη από χθες ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα τετ α τετ που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα».

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της συνόδου.

«Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις»

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την επίλυση περιφερειακών και διεθνών διαφορών και να προχωρήσει ο διάλογος με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά τις τεράστιες δυσκολίες αγωνίζεται για την επίλυση διαφορών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και τάσσεται υπέρ της έντασης των προσπαθειών για την επίλυση των διεθνών διαφορών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας», πρόσθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα:

Σε περιφερειακό επίπεδο διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρ' όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ και στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε διεθνές επίπεδο, στηρίζει κάθε προσπάθεια για την επίλυση διεθνών διαφορών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και θεωρεί θετικές τις συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά και απαραίτητη την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

«Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και την αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς, καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι και θα παραμείνει σταθερή».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «μπορεί να προχωρήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του και αυτό σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και δίκαιη κατανομή βαρών», για να προσθέσει: «Αλλά ούτε για αυτό μιλάμε εκ τους ασφαλούς, καθώς παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς είμαστε από τους λίγους που τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ερντογάν
Την ανάγκη της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συγχαρητήριο τηλεφώνημά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν....
Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ερντογάν