Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας: Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

EUROKINISSI

Τσίπρας: Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

  • A-
  • A+

Για μια «πληγή» που πρέπει να «επουλωθεί» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία: ένα θέμα που ο πρωθυπουργός βάζει ψηλά στην ατζέντα και το οποίο θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει την Πέμπτη, με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν

Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, «Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών», ενώ έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα αγωνιστεί» για να υπάρξουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού εντός της συμμαχίας. 

Πυλώνας σταθερότητας

Ο Αλ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μας θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση «των σχέσεών μας με τους βόρειους μας γείτονες». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας είναι η εντεινόμενη συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της ασφάλειας.

Στην παρέμβαση του ο κ.Τσίπρας παρατήρησε ότι το περιβάλλον ασφαλείας γύρω μας μεταβάλλεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και το ΝΑΤΟ οφείλει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία τόνισε πως «πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα».