Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτα η συμφωνία και μετά η ένταξη στο NATO

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρώτα η συμφωνία και μετά η ένταξη στο NATO

  • A-
  • A+

Σε κεντρικό θέμα της σημερινής ημέρας αναδείχθηκε το ζήτημα της πρόσκλησης του NATO στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία. Παρά τις καταγγελίες της ελληνικής αντιπολίτευσης τόσο το ανακοινωθέν της συμμαχίας όσο και ο Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν ξεκάθαροι.

Ο γενικός γραμματέας του NATO επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του NATO εάν δεν αλλάξει την ονομασία της και δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Στο ίδιο πνεύμα, φυσικά, και το τελικό κείμενο (παρ. 62 - 63) που υπάρχει ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα του NATO και όπου αναφέρεται ότι «Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 αποφασίσαμε ότι το NATO θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μόλις βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις. Προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων είναι η πλήρης εφαρμογή των εσωτερικών διεργασιών με βάση το πνεύμα της συμφωνίας για το όνομα».

«Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αρκετές από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διεργασίες και να επιταχύνουν την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα».

To πλήρες κείμενο της παραγράφου που αναφέρεται στην πΓΔΜ, έχει ως εξής:

Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην πΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας. Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία. Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια

«Επιδεινώνεται το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη»

Τις πρωινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίασαν με καυστικό τρόπο κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι «Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως επιδεινώνεται. Αφού έβγαλε ψεύτες τους θεσμούς για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα σενάρια περί δήθεν τέταρτου μνημονίου, τώρα καταπιάνεται και με τον γγ του ΝΑΤΟ. Του θυμίζουμε λοιπόν ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι η “πλήρης επικύρωση της συμφωνίας” με την πΓΔΜ, δηλαδή η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης».

«Επομένως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει: ή και ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι ψεύτης ή η Ελλάδα δεν παραδίδει κανένα απολύτως διαπραγματευτικό όπλο και ο ψεύτης είναι ο ίδιος. Όσο για το διαρκές ψέμα του περί αναγνώρισης “εθνότητας”, ο πρωθυπουργός προ ημερών τον κάλεσε να κοιτάξει την ταυτότητά του για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. 'Αλλο ιθαγένεια και άλλο εθνότητα. Τόσο δύσκολο είναι για το καλύτερο βιογραφικό της χώρας;» επισημαίνουν σε δηκτικό τόνο οι ίδιες πηγές.

«Παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωσή του είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι παραδίδει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε εθνική γραμμή εδώ και 27 χρόνια. 

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά

Σήμερα οι κ. Τσίπρας & Καμμένος ανοίγουν στα Σκόπια την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο μας, την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών. Έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Θα κριθούν & για αυτό από τον ελληνικό λαό pic.twitter.com/YYTuL8OdqY

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 11 Ιουλίου 2018

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά η οποία, με ανάρτησή της στα social media έκανε έκκληση να μην δοθεί πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO μέχρι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει ανάλάβει η γειτονική χώρα.

Επαναλαμβάνω την ύστατη αυτή ώρα την έκκλησή μου.

Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα και πριν ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Μην παραδώσει η χώρα μας όλα τα ατού και βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα.

— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) 11 Ιουλίου 2018

«Αφερέγγυος ο Τσίπρας»

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζοντας «αφερέγγυο» τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά: 

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στον κ. Λεβέντη, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι πρώτα τα Σκόπια θα έκαναν δημοψήφισμα και θα άλλαζαν το Σύνταγμά τους και μετά θα τους δίναμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Λυπούμαστε που ο πρωθυπουργός είναι εντελώς αφερέγγυος, αφού τους βάζουμε στο ΝΑΤΟ πριν αυτοί κάνουν το παραμικρό. Τελικά, η κυβέρνηση επιλέγει τη μέθοδο του Fast Track για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Η υπογραφή των Πρεσπών γεννά τετελεσμένα. Η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλησιάζει η ώρα των ιστορικών αποφάσεων στη Βουλή της ΠΓΔΜ
Επισπεύδονται, όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες ψήφισης των προτάσεων Ζάεφ για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, έπειτα από την...
Πλησιάζει η ώρα των ιστορικών αποφάσεων στη Βουλή της ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ψήφο κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα καλεί το VMRO-DPMNE
Στην τελευταία στροφή μπαίνει η «κούρσα» για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που θα κρίνει και την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της...
Σε ψήφο κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα καλεί το VMRO-DPMNE
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Μάρκος Μπόλαρης πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-ΠΓΔΜ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα ηγηθεί της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος-ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το Άρθρο...
Ο Μάρκος Μπόλαρης πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-ΠΓΔΜ