Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε δεύτερη φορά τον νόμο που κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών

AP Photo/Boris Grdanoski

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε δεύτερη φορά τον νόμο που κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • A-
  • A+

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε χθες για δεύτερη (και σύμφωνα με το Σύνταγμα τελευταία) φορά τον νόμο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών για το θέμα του ονόματος, με 69 ψήφους υπέρ (η κυβερνητική πλειοψηφία και το σύνολο των αλβανικών κομμάτων) και μία αποχή, του βοσνιακής καταγωγής ανεξάρτητου βουλευτή Φερίντ Μούχιτς, που έχει εκλεγεί ως συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, SDSM. Η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE αποχώρησε και δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε πρώτη φορά τον νόμο στις 20 Ιουλίου, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, εθνικιστής Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να τον υπογράψει και τον ανέπεμψε για δεύτερη ψηφοφορία. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμίτροφ δήλωσε χθες πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα μετά τη δεύτερη ψηφοφορία του Κοινοβουλίου.

«Από την ανεξαρτησία της χώρας, το Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει 897 διεθνείς συμφωνίες, από τις οποίες μόνον οι επτά έχουν ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Ντιμίτροφ. Ωστόσο, αν και υποχρεωμένος, ο πρόεδρος Ιβάνοφ έχει δηλώσει προκαταβολικά πως δεν θα το πράξει. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, ανακοίνωσε πως ο νόμος μπορεί να σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με τη δική του μόνο υπογραφή, μαζί με τον Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που ο πρόεδρος δεν έχει επίσης υπογράψει.

Το VMRO-DPMNE με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κυρώνει μόνη της τη συμφωνία με την Ελλάδα, «με μία παράνομη διαδικασία η οποία είναι στην ουσία της αντισυνταγματική και αντίθετη με τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα», συνιστά υποβάθμιση των «Μακεδόνων» πολιτών και προειδοποιεί ότι η δημοσίευση του νόμου κύρωσης της συμφωνίας χωρίς την υπογραφή του προέδρου Ιβάνοφ συνιστά ποινικό αδίκημα που δεν παραγράφεται και πως θα καταθέσει μηνύσεις. Χθες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

  

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ μετά το «όχι» του Ιβάνοφ
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα δημοσίευσης του νόμου, τον οποίο ψήφισε η Βουλή περί επικύρωσης της διεθνούς...
Προς δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ μετά το «όχι» του Ιβάνοφ