Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλειδί για την πρόοδο στα Βαλκάνια

Οι Αλεξάντερ Βούτσις, Αλέξης Τσίπρας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και Μπόικο Μπορίσοφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου

MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειδί για την πρόοδο στα Βαλκάνια

  • A-
  • A+

Μέσα, τετραμερής ενωτική σύνοδος για τη συνεργασία στα Βαλκάνια υπό τον πρωθυπουργό· έξω, πυροτεχνήματα, ξενοφοβία και πατριδοκαπηλία υπό τον εθνικισμό.

Με αναπτυξιακά σχέδια που προβλέπουν τη δημιουργία ενός δακτυλίου συνδυασμένων μεταφορών με λιμάνια, σιδηρόδρομο, αυτοκινητοδρόμους, με τη διέλευση του αγωγού υγροποιημένου αερίου, αλλά και με θερμά μηνύματα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, πραγματοποιήθηκε χθες λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο απομονωμένο περιβάλλον του αμερικανικού ξενοδοχείου «Χάγιατ», η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας.

Οι προτεραιότητες

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα, λόγω οργανωμένης κινητοποίησης «πατριωτών» που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών και προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο, χωρίς πάντως επιτυχία.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, κατά την οποία υπήρξαν μόνο ανακοινώσεις χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με τη σύνοδο αυτή «κλείνει ένας κύκλος προόδου κι ανοίγει ένας ακόμη πιο ελπιδοφόρος κύκλος προόδου στα Βαλκάνια».

Οπως ανέφερε, «υπογραμμίσαμε σήμερα τη στήριξή μας στο διεθνές δίκαιο, τονίσαμε τη σημασία της ενταξιακής πορείας όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα όμως της Σερβίας, συνομιλήσαμε και για τη σύνοδο του Βερολίνου στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο και συζητήσαμε για την αυστριακή προεδρία και τις προτεραιότητες που βάζει, όπως ασφάλεια και μετανάστευση», χωρίς να κάνει άλλη αναφορά σε λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί υποδομών των τεσσάρων χωρών, ο Χρήστος Σπίρτζης από την ελληνική πλευρά, εξειδίκευσαν μια σειρά πρότζεκτ υποδομών, όπως σιδηροδρομικές συνδέσεις Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρουσέλ, και Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου.

«Μιλήσαμε για ενεργειακά έργα όπως για τον αγωγό Εϊ Τζι Μπο και τον κάθετο διάδρομο, αλλά και την αναβάθμιση των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Μαύρης θάλασσας. Μιλάμε για έναν μεταφορικό δακτύλιο και διασυνδεσιμότητα με τις τέσσερις χώρες που δημιουργεί έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. Ειδικά τα λιμάνια που παρακάμπτουν τα στενά των Δαρδανελίων αλλά κι ενός κοινού σχήματος που θα διαχειριστεί ενιαία τα έσοδα από αυτά τα οδικά δίκτυα» εξήγησε ο κ. Τσίπρας. «Εχουμε μπροστά μας ένα δυναμικό μέλλον για τα Βαλκάνια με όραμα και πίστη στις δυνάμεις μας. Ακόμη κι αν αυτά τα βήματα πρέπει να γίνουν κόντρα στο ρεύμα. Θέλουμε Βαλκάνια χωρίς εθνικισμούς και φοβικότητα με συνανάπτυξη και συνεργασία», είπε.

Νωρίτερα τόνισε πως «τον τελευταίο χρόνο η δική μας πρωτοβουλία συνέπεσε με μια αντίστροφη της αρνητικής πορείας για τα Βαλκάνια και αρχίζει μια θετική δυναμική» υπογραμμίζοντας τη συμφωνία ανάμεσα σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, την πολύ πετυχημένη βουλγαρική προεδρία, «που ήταν όμως βαλκανική προεδρία γιατί ήμασταν σε συνεργασία και συνεννόηση με την τετραμερή», και βέβαια «τη σημαντική Συμφωνία των Πρεσπών που πριν από ένα χρόνο ήταν αδιανόητο ότι θα συμβεί και δίνει νέα προοπτική στην περιοχή μας».

Αναφορά έκανε επίσης στις αποφάσεις για προοπτική ένταξης Σερβίας και του Μαυροβούνιου το 2025 στην Ε.Ε. και επίσης τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το καλοκαίρι του 2019 για ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Πυροτεχνήματα

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό για μας ότι έχουμε στήριξη στον ευρωπαϊκό δρόμο, αν και δεν έχουμε λύσει το μεγάλο μας πρόβλημα που είναι οι σχέσεις μας με την Πρίστινα». Χαρακτήρισε, πάντως, «καλή είδηση τη Συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια».

Η Ρουμάνα πρωθυπουργός, Βιόριτσα Ντάντσιλα, είπε ότι στο τραπέζι υπάρχουν «πολύ σημαντικά έργα σε ενέργεια και στρατηγική διαχείριση του Δούναβη που είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης», ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, θυμήθηκε ότι «από τη Θεσσαλονίκη πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε η στήριξή μας για την είσοδο στην Ε.Ε.»

Πρόσθεσε ότι «εμείς ώς τέλος Σεπτέμβρη πρέπει να ξεκινήσουμε να έχουμε τον σχεδιασμό για όλα αυτά που συζητήσαμε σήμερα» και στάθηκε στην «πολύ σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από τη ρωσική πλευρά και για επιστροφή του αγωγού προς Ελλάδα».

Ενόψει της χθεσινής συνόδου, μέλη «πατριωτικών οργανώσεων» που είχαν συντονιστεί από το διαδίκτυο οργάνωσαν συγκέντρωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κοντά στο ξενοδοχείο «Χάγιατ» αλλά δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν και έτσι στράφηκαν προς το κέντρο.

Κατέληξαν ακόμη μια φορά στην πλατεία Λευκού Πύργου, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, και κρατώντας ελληνικές σημαίες φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ενώ από τη διαδήλωση δεν έλειψαν και τα πυροτεχνήματα!

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας σημειώθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αντεξουσιαστών μπροστά από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο που βρίσκεται στο πέρασμά τους, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετραμερής συνεργασία με επίκεντρο την ενέργεια
Στη σημαντικότητα της ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών αναφέρθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. 
Τετραμερής συνεργασία με επίκεντρο την ενέργεια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αισιόδοξα μηνύματα από την τετραμερή της Θεσσαλονίκης
Με το βλέμμα στα «ευρωπαϊκά Βαλκάνια» και μέσα σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ολοκληρώθηκε η 4η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι...
Αισιόδοξα μηνύματα από την τετραμερή της Θεσσαλονίκης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη για την τετραμερή ο Αλέξης Τσίπρας
Η τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού και των ηγετών των γειτονικών χωρών. Βασικό θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι η ευρωπαϊκή...
Στη Θεσσαλονίκη για την τετραμερή ο Αλέξης Τσίπρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα από το Βελιγράδι
Στη θεσμοθέτηση πλαισίου συνεργασίας κατέληξαν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανίας στην τετραμερή σύνοδο, που ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «μόνο μέσα από τη συνεργασία, την...
Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα από το Βελιγράδι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερότητα και συνεργασία στα Βαλκάνια
Ραντεβού για το Βελιγράδι έδωσαν οι ηγέτες Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης τετραμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βάρνα. Και οι τέσσερις...
Σταθερότητα και συνεργασία στα Βαλκάνια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηνύματα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία μέσω... Σερβίας
Για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να λυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας, που θα είναι ένα για χρήση έναντι όλων, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια...
Μηνύματα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία μέσω... Σερβίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας