• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 25.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  1 BF
  83%
EUROKINISSI / EUROPEAN UNION
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμβιβασμός με κοντά ποδάρια ανάμεσα στην ξενοφοβία και την αλληλεγγύη

 • A-
 • A+

Ελεγχόμενα κέντρα μεταναστών εντός και εκτός Ε.Ε., πλατφόρμες αποβίβασης και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μέσω Frontex είναι οι αποφάσεις που πήραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση και πολλές ενστάσεις.

Ουσιαστικά στη σύνοδο των Βρυξελλών επιβεβαιώθηκε το προφανές, η διχασμένη Ευρώπη, όπου στη μια πλευρά στέκονται εκείνοι που έχουν κάνει σημαία τους την ξενοφοβία και στην άλλη, οι χώρες που πιστεύουν ακόμα στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη αλλά ούτε και η χειρότερη για τις αντιμαχόμενες πλευρές. Κάτι που βέβαια δεν ισχύει για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Αποτελεί μια μάλλον μεσοβέζικη λύση που είχε βασικά στόχο να βοηθήσει αρκετά τη Γερμανία (το εσωκομματικό μέτωπο της κ. Μέρκελ), να ηρεμήσει τις ανησυχίες της Ιταλίας και να «χαϊδέψει» εκείνους που διαμαρτύρονται (χώρες του Βίζεγκραντ, Ολλανδία κ.λπ.).

Η ουσία του θέματος θα κριθεί κατά κύριο λόγο στις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες των χωρών-μελών και αυτή ακριβώς την κατεύθυνση είχε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνόδου, με την Ανγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Το γεγονός βέβαια ότι θα κριθεί εκεί, ακυρώνει στην ουσία το βασικό επιχείρημα ορισμένων χωρών -στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα- πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά το θέμα.

Συμφωνία με Γερμανία

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη συνάντηση συζητήθηκε και ουσιαστικά συμφωνήθηκε μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες να ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι μιας συνεργίας μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά σημεία αυτής της συμφωνίας. Πρώτον, ότι η Γερμανία θα «ξεπαγώσει» το θέμα των οικογενειακών επανενώσεων προσφύγων που βρίσκονται στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα έχει καταθέσει περίπου 2.900 τέτοια αιτήματα, ενώ υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις από προηγούμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές από τη Γερμανία, υπάρχει όπως φαίνεται συμφωνία για όσες θα προκύψουν από τον Αύγουστο και μετά και πάντα στο πλαίσιο ελέγχου των δευτερογενών ροών.

Με απλά λόγια, η Γερμανία από τον Αύγουστο και μετά θα έχει δικαίωμα να μας επιστρέψει πρόσφυγα, ο οποίος π.χ. έκανε αίτηση ασύλου στη χώρα μας και εν συνεχεία βρέθηκε στη Γερμανία, χωρίς η υπόθεσή του να έχει κριθεί οριστικά.

Η ελληνική πλευρά έχει τοποθετηθεί ήδη επί του θέματος, υποστηρίζοντας πως οι εν λόγω περιπτώσεις είναι ουσιαστικά ένας αμελητέος αριθμός.

Σημαντική επιτυχία της ελληνικής πλευράς -έπειτα από πιέσεις που άσκησε- στο τελικό κείμενο να συμπεριληφθεί ο ρόλος της Τουρκίας και η ενεργοποίηση εκ νέου της συμφωνίας με την Ε.Ε. στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα, το οποίο είχε μονομερώς ακυρώσει πριν από λίγο καιρό η γειτονική χώρα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε εγκρίθηκε και το νέο πακέτο χρηματικής βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις άλλων χωρών και κυρίως της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3,5 εκατ. πρόσφυγες.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

● Οι 28 ζητούν «ταχεία επεξεργασία» της ασαφούς ακόμη έννοιας «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα εκτός της Ευρώπης σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να αποτραπεί ο διάπλους της Μεσογείου.

● Οι διασωθέντες στη θάλασσα θα μπορούν να τοποθετούνται σε «ελεγχόμενα κέντρα» στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από όπου θα μπορούν να κατανεμηθούν εντός της Ενωσης όταν θα δικαιούνται άσυλο ή να επαναπροωθούνται στις χώρες τους στην αντίθετη περίπτωση.

● Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση των μέσων της Frontex παρέχοντάς της μεγαλύτερη χρηματοδότηση (χωρίς συγκεκριμένα ποσά) και μια ευρύτερη εντολή.

Καμία αύξηση στον ΦΠΑ

Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο κορυφής, φαίνεται πως δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.

«Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28».

Τόνισε, δε, ότι «η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μια ακραία συντηρητική, σοβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική».

Ομως, παρ’ όλα αυτά αιφνιδίασε τους νησιώτες ευχάριστα, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν δεχθεί το μεγάλο βάρος του προσφυγικού.

«Οσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα νησιά και όσο είμαι πρωθυπουργός δεν θα υπάρξει άνοδος της τιμής του ΦΠΑ στα πέντε νησιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεσπάθωσε κατά Ορμπαν

Χαρακτηριστικό σημείο της έντασης στη μαραθώνια συνεδρίαση ήταν το... πέσιμο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον ξενοφοβικό ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Ο τελευταίος υπερασπιζόταν με πείσμα μια λύση που θα μιλούσε μόνο για κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών.

Μάλιστα, ανέφερε πως το μεταναστευτικό δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως όσοι έχουν ροές, οφείλουν να βρουν άκρη μόνοι τους.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας τού είπε πως η τοποθέτησή του είναι απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να βρει στήριξη και στη -σκεπτική έως και αρνητική ώς εκείνη την ώρα- Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τη χώρα μας.

Ωστόσο, ο Ορμπαν επέμεινε πως όποιος μπαίνει σε πλοίο να έρθει, δεν μπορεί να δικαιούται άσυλο -θυμίζοντας έτσι τη σκληρή δεξιά γραμμή που ακούγεται ακριβώς έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη-, για να πάρει την απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν καλά πως η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται αν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο στα εδάφη της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμική πολιτική απέναντι στην Αγκυρα ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Τη δική του παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά και το θέμα της συζήτησης στη σύνοδο κορυφής, των κυρώσεων στην Τουρκία, έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Δυναμική πολιτική απέναντι στην Αγκυρα ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανία: Δεν έχουμε στοιχεία για τον φράχτη - Αρμόδια η Κομισιόν
Στην Κομισιόν παρέπεμψε η γερμανική κυβέρνηση το θέμα του πλωτού φράχτη που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα κατά των προσφύγων και μεταναστών.
Γερμανία: Δεν έχουμε στοιχεία για τον φράχτη - Αρμόδια η Κομισιόν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών
Σταθερός στην ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ. Η...
Ζητείται αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Σόφια με το μυαλό στα Σκόπια
Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη βουλγαρική πρωτεύουσα για τη σύνοδο Ε.Ε.-Δ. Βαλκανίων αλλά το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην επαφή του με τον ομόλογό του τής ΠΓΔΜ, αν και είναι πιθανό να μην υπάρξει αυτή τη φορά...
Στη Σόφια με το μυαλό στα Σκόπια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα
Το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ρευμάτων από τη Λιβύη προς την Ιταλία συζήτησε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συμφώνησαν να...
Υλοποίηση αποφάσεων ζητά η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πήραμε σαφή διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quο»
«Λίγο πριν από το τέλος της συνόδου πήραμε μια σαφή διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι « τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που...
«Πήραμε σαφή διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας