Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ώρα μηδέν για το «Μακεδονικό»

Νέα επικοινωνία θα έχουν την Τρίτη οι δύο πρωθυπουργοί

EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ώρα μηδέν για το «Μακεδονικό»

  • A-
  • A+

Η μισή δουλειά έγινε χθες, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι να ολοκληρωθεί η συνολική συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το όνομα. Όλα δείχνουν πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας, κάτι που επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, οι Τσίπρας - Ζάεφ, τονίζοντας ότι αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης. 

Σημείωσε ότι στη νέα επικοινωνία που θα έχουν την Τρίτη οι δύο πρωθυπουργοί, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ονομασία, καθώς ο Ζάεφ θα διευκρινίσει ποιο από τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι [Nova (Νέα), Gorna (Ανω) και Severna (Βόρεια)] έχει επιλέξει. 

Ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού, είπε επίσης ο Ν. Κοτζιάς. Αναφερόμενος στη γλώσσα, σημείωσε ότι «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». 

Θέτοντας το γενικό πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στόχος είναι μία συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο. «Κάνουμε τη συμφωνία για να κοιτάξουμε το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι θα πρέπει η συμφωνία να αποτελεί κέρδος και για τις δύο πλευρές. 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του. 

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο... Ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών», σημείωσε επίσης.

Eπέκρινε δε τη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η Ν.Δ. στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Η επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη (πρώτη) τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας.

Παρά το καλό κλίμα, παραμένουν θολά τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες παραπέμπουν στη νέα τηλεφωνική επαφή που θα έχον την Τρίτη οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.

Σκληρή στάση από τον πρόεδρο πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Σταθερά σκληρή στάση κατά του συμβιβασμού με την Ελλάδα τηρεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι σαφής και δεν έχουν αλλάξει. Η διατήρηση του Συνταγματικού ονόματος και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγή του, σε καμία περίπτωση δεν αντιτίθεται στην ενσωμάτωση της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ

Αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για να λυθεί τηλεφωνικώς.

Ο Γκ. Ιβάνοφ επανέλανε ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να σέβεται το υπάρχον Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αντί να προβλέπει την τροποποίησή του.

Αναφορικά με την έκκληση του Ζόραν Ζάεφ για ευρύτερη συναίνεση, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι χρειάζεται ευρεία εθνική συναίνεση για μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του λαού της ΠΓΔΜ.

Ζ. Ζάεφ: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό»

Αισιόδοξος ότι στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με σημερινές δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, MIA.

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των δύο πλευρών», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ.

Κληθείς δε να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, είπε:

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».

Συνάντηση με Παυλόπουλο θέλει ο Μητσοτάκης

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως συνεχίζει τη μυστική διπλωματία εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας πως κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες και κινείται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη τονίζει πως ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα και τον καλεί «να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρέχουν οι εξελίξεις για το «Μακεδονικό»
Στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το ονοματολογικό της γείτονος να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας...
Τρέχουν οι εξελίξεις για το «Μακεδονικό»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
Στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου...
«Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Μεγάλη Πρέσπα οι υπογραφές της συμφωνίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπογράφουν σήμερα, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας. Το ραντεβού είναι στη...
Στη Μεγάλη Πρέσπα οι υπογραφές της συμφωνίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν υπάρχει ναυάγιο, θέμα ημερών να ανατραπεί το κλίμα»
Την ελπίδα για συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγα 24ωρα μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. «Δεν υφίσταται κανένα διπλωματικό ναυάγιο. Είναι...
«Δεν υπάρχει ναυάγιο, θέμα ημερών να ανατραπεί το κλίμα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική στήριξη Μέρκελ για εξεύρεση λύσης
Με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ συνομίλησε η καγκελάριος της Γερμανίας δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για το ονοματολογικό της γείτονος και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Νέα...
Τηλεφωνική στήριξη Μέρκελ για εξεύρεση λύσης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με διακυμάνσεις η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό
Στίγμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων έδωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αναφέροντας ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της γείτονος τις επόμενες ημέρες καθώς δεν...
Με διακυμάνσεις η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας