Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Την Τρίτη «κληρώνει» για το όνομα
EUROKINISSI

Την Τρίτη «κληρώνει» για το όνομα

  • A-
  • A+

Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα, με αντικείμενο το θέμα της ονομασίας στη γειτονική χώρα. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε επίσης ότι ο Ζάεφ αναμένεται την Τρίτη να διευκρινίσει το όνομα που επιλέγει η χώρα του, ενώ τόνισε ότι θα ξεκαθαριστεί πως η γλώσσα στην ΠΓΔΜ δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, οι Τσίπρας - Ζάεφ, τονίζοντας ότι αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης. 

Σημείωσε ότι στη νέα επικοινωνία που θα έχουν την Τρίτη οι δύο πρωθυπουργοί, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ονομασία, καθώς ο Ζάεφ θα διευκρινίσει ποιο από τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι (Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία) έχει επιλέξει. 

Ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού, είπε επίσης ο Ν. Κοτζιάς. Αναφερόμενος στη γλώσσα, σημείωσε ότι «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». 

Θέτοντας το γενικό πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στόχος είναι μία συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο. «Κάνουμε τη συμφωνία για να κοιτάξουμε το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι θα πρέπει η συμφωνία να αποτελεί κέρδος και για τις δύο πλευρές. 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του. 

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο... Ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών», σημείωσε επίσης.

Τέλος, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η Ν.Δ. στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Ζάεφ: Απομένει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες 

ΕUROKINISSI

Ιδιαιτέρως αισιόδοξος, μετά το τηλεφώνημα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση». Δήλωσε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου «να κάνουμε το ιστορικό βήμα».

Ωστόσο, μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση. «Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει», είπε ο Ζάεφ, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την ΠΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό».

Καταλήγοντας, έστειλε το μήνυμα πως «αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος».

Η επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη (πρώτη) τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας.

Παρά το καλό κλίμα, παραμένουν θολά τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες παραπέμπουν στη νέα τηλεφωνική επαφή που θα έχον την Τρίτη οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.

Νωρίτερα, είχε κληθεί εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος απέφυγε να κάνεις δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θολό το τοπίο παρά το καλό κλίμα στην επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ωστόσο,...
Θολό το τοπίο παρά το καλό κλίμα στην επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θέμα ημερών» το τηλεφώνημα με Τσίπρα λέει κι ο Ζάεφ
Εντός των ημερών θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η διαδικασία είναι κοντά στο τέλος της» κι εξέφρασε...
«Θέμα ημερών» το τηλεφώνημα με Τσίπρα λέει κι ο Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
Στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου...
«Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη συνταγματική αναθεώρηση συζητάει η Βουλή της ΠΓΔΜ
Άρχισε σήμερα στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας η συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματός της, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη συνεδρίαση να διακόπτεται μερικά λεπτά από την έναρξή της για...
Τη συνταγματική αναθεώρηση συζητάει η Βουλή της ΠΓΔΜ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Μαξίμου η Τυνήσια Ουιντέντ Μπουσαμάουι
Με τον Έλληνα πρωθυπουργό συναντήθηκε η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης (2015), Ουιντέντ Μπουσαμάουι το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Αλέξης Τσίπρας την υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και την ευχαρίστησε για την...
Στο Μαξίμου η Τυνήσια Ουιντέντ Μπουσαμάουι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζάεφ: Γράψαμε μαζί ιστορία
Σε πανηγυρικό τόνο οι πρώτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Ανέφερε ότι έγινε το πρώτο βήμα για να «γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ενώ ευχαρίστησε...
Ζάεφ: Γράψαμε μαζί ιστορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας