Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επαναλαμβάνεται η Άγκυρα για να συντηρήσει το κλίμα έντασης

Presidency Press Service pool via AP

Επαναλαμβάνεται η Άγκυρα για να συντηρήσει το κλίμα έντασης

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Η Τουρκία συντηρεί τους υψηλούς τόνους και το κλίμα έντασης με την Ελλάδα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα. 

Αυτή τη φορά, επέλεξε να επαναλάβει απειλές κατά της χώρας μας σχετικά με τα σύνορα και τις περιοχές Natura, με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Παυλόπουλος «έκανε ανακοινώσεις που δημιουργούν με το δίκτυο "Natura 2000" μια σχέση με τα σύνορα και τα εδάφη», υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν καμία νομική βάση αυτές οι δηλώσεις», οι οποίες -σύμφωνα με την Άγκυρα- αποτελούν «ομολογία πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα οικολογικά προγράμματα της Ε.Ε.».

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ απηύθυνε προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι «δεν θα δεχθεί... τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Άγκυρας αναγνωριζόταν πως το εν λόγω ζήτημα δεν το θέτει για πρώτη φορά, σημειώνοντας ότι «είναι γνωστό πως η Ελλάδα στα πλαίσια των προβλημάτων του Αιγαίου εκμεταλλεύεται πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα του Αιγαίου... Για το θέμα αυτό, στις 31 Μαρτίου του 2018 είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση».  

Υπενθυμίζεται ότι τότε (τον περασμένο Μάρτιο) ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε θέσει θέμα συνόρων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα “Natura 2000” τις βραχονησίδες των Ιμίων καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες» και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται».

Ψύχραιμη ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στη σημερινή ανακοίνωση της Άγκυρας, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Natura 2000” https://t.co/4x4t8cCckl pic.twitter.com/t2xLwaSOXK

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 6 Ιουνίου 2018

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε: 

Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σεβασμό συνόρων και συνθηκών ζήτησε από την Τουρκία ο ΠτΔ
Σαφές μήνυμα προς τη «φίλη και γείτονα Τουρκία» -όπως την αποκάλεσε- έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Χαρακτήρισε ως «πάρα...
Σεβασμό συνόρων και συνθηκών ζήτησε από την Τουρκία ο ΠτΔ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φιλία με σεβασμό συνόρων»
Βέβαιος ότι η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Αγκυρας-Βρυξελλών εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός,...
«Φιλία με σεβασμό συνόρων»