Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τριμερής με φόντο έναν αγωγό

Τριμερής με φόντο έναν αγωγό

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Η ενεργειακή και τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής βρέθηκαν στο επίκεντρο των τριμερών συνομιλιών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χθες, στη Λευκωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή σύνοδο κορυφής θεσμό, «μια στρατηγική συνεργασία που παίρνει σάρκα και οστά» και έχει «στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και στις γειτονικές χώρες και τους λαούς της περιοχής».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας» και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «μεγάλη συμμαχία», την οποία οικοδομούν οι τρεις χώρες, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια» στο τι μπορεί να επιτευχθεί.

Οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας το ταχύτερο, εντός του 2018, για τον αγωγό EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα, με τελικό προορισμό την Ιταλία και τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον EastMed «εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας» που θα συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Παράλληλα με τον EastMed σχεδιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών (EuroAsia Interconnector) καθώς και η πόντιση καλωδίου οπτικών ινών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του «για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ», υπογράμμισε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο» και ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία των τριών χωρών «ώστε όλες οι γειτονικές χώρες να μπουν σε μια λογική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της καλής γειτονίας».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εξέφρασαν τη στήριξή τους «στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ και θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε. με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».

Κυπριακά ευχαριστώ

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απόσχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη θέση αρχών των δύο χωρών στο Κυπριακό και την αλληλεγγύη τους προς την κυπριακή κυβέρνηση έναντι των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή πεποίθηση της Ελλάδας ότι είναι αναγκαία η προσπάθεια για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους.

Αναφερόμενος στις έντονες ανησυχίες που εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες, ωστόσο η άποψη που εξέφρασα είναι ότι μία πιθανή ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά, μία πιθανή κατάργηση της συμφωνίας, πιθανόν να οδηγήσει την περιοχή σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, πράγμα που δεν θα είναι ωφέλιμο για κανέναν».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι φεύγει από την τέταρτη τριμερή πιο αισιόδοξος, ότι η συνεργασία προχωράει, έχει στρατηγικό βάθος και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θετικών δεδομένων στην περιοχή.

Πριν από τις δηλώσεις των τριών ηγετών υπογράφηκαν μνημόνια συναντίληψης από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, της διαστημικής τεχνολογίας και της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπέγραψε με τους ομολόγους του μνημόνιο συνεργασίας.

Η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στην πόλη Μπερσέμπα στο Ισραήλ.

  

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η συνεργασία για τον East Med ανοίγει δρόμο σταθερότητας»
Με ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα η πέμπτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν ο Αλέξης...
«Η συνεργασία για τον East Med ανοίγει δρόμο σταθερότητας»