• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.7°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.7°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.9°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / -0.2°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.8°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.8°C
  5 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  59%
Φωτογραφία αρχείου

Δεν παραιτείται από τις γεωτρήσεις η ΕΝΙ

 • A-
 • A+

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENI δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. «Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο και υπάρχει ισχυρή δέσμευση απέναντι στη χώρα», υπογράμμισε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ντεσκάλτζι ανέφερε ότι η εταιρεία ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα και τόνισε ότι θα προσπαθήσουν ξανά μέχρι να επιτύχουν. Όπως είναι γνωστό το ερευνητικό σκάφος της ΕΝΙ παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Τόνισε επίσης ότι το τεμάχιο 3 όπως και τα τεμάχια 9, 2, 8 και 11 αποτελούν μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας και ότι κατά το 2018-2019 θα κάνουν γεωτρήσεις και μελέτες για τα περισσότερα από αυτά. 

Ανέφερε ακόμα ότι για να προσδιορίσουν καλύτερα τις ποσότητες στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα «Καλυψώ» θα προχωρήσουν σε επιβεβαιωτική γεώτρηση. 

Λακκοτρύπης: Σημαντικός εταίρος η ΕΝΙ 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η ΕΝΙ αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ συζητήθηκαν «οι δραστηριότητες της εταιρείας, που ανέλαβε είτε μόνη της είτε με κοινοπραξίες στις οποίες μετέχει στην κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση». 

Ερωτηθείς αν η ΕΝΙ παραμένει δεσμευμένη με τις γεωτρήσεις που έχει αναλάβει, ο υπουργός είπε ότι η εταιρεία «είναι αδειοδοτημένη για το τεμάχιο 3, όπως είναι αδειοδοτημένη και για όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε τα τεμάχια που κατέχουν. Είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, λόγω των δραστηριοτήτων τους και στην Αίγυπτο, αλλά και στον Λίβανο πολύ σύντομα και σίγουρα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα, και εκείνοι αλλά και εμείς». 

Ερωτηθείς για την επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, ο κ. υπουργός είπε ότι «είναι θέματα που συζητήσαμε και θα συζητήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα». Σε ερώτηση πότε θα υπάρξει τελική εικόνα για το «Καλυψώ», ο κ. υπουργός είπε ότι «η εταιρεία κάνει τις δικές της αναλύσεις, το ίδιο και εμείς με τους ανεξάρτητους συμβούλους μας για να έχουμε και οι δύο εικόνα. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση».

Πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχουν αρχικές εκτιμήσεις, η γεώτρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες για να έχουμε ακριβή συμπεράσματα».   

Ο αγωγός με την Αίγυπτο 

Σε ερώτηση για τη μετάβασή του στην Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «υπάρχει συνεχής συζήτηση με τους συναδέλφους στην Αίγυπτο για το θέμα του αγωγού το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχόλια της σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ναι θα έχω κάποιες συναντήσεις, δεν έχει όμως καθοριστεί ημερομηνία. Θα ανακοινωθεί αργότερα».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για το τελικό στάδιο και για αυτό μεταβαίνει εκεί, είπε «και για αυτό, αλλά και για άλλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τον ομόλογο μου». 

Σε ερώτηση για τη γεώτρηση που προγραμματίζει η ExxonMobil, ο κ. υπουργός είπε ότι «οι διαδικασίες προχωρούν όπως έχουν καθοριστεί»,  προσθέτοντας ότι η γεώτρηση τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη Noble για την παραγωγή του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο κ. υπουργός είπε ότι «για το κοίτασμα αυτό γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα για την εμπορική του εκμετάλλευση». 

Ο Κοτζιάς θα καταθέσει για τη διαφορά με τον Κύκκο 

Στις 7 Μαΐου θα καταθέσει τελικά ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας όσον αφορά το οικόπεδο που παραχώρησε η δεύτερη για την ανέγερση της ελληνικής πρεσβείας, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε από πλευράς Ελλάδας στην ανέγερση της πρεσβείας. 

Χθες, οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση με τον δικαστή που εκδικάζει αίτηση του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου και βρέθηκε η ημερομηνία για την αντεξέταση του Έλληνα υπουργού.  Όπως αποφασίστηκε, αυτή θα γίνει μια ημέρα πριν από την τριμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, για την οποία θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο κ. Κοτζιάς, αφού το δικαστήριο βρήκε χρόνο εκείνη την ημέρα για να συνεχίσει την ακρόαση της υπόθεσης.

Τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο πρέσβης κ. Φωτόπουλος, που ήταν παρόντες στη συνάντηση, αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορούσε όλο το οικόπεδο, που βρίσκεται απέναντι από το Μετόχι του Κύκκου, ενώ η άλλη πλευρά με επιστολή της αναφερόταν σε μεταβίβαση του μισού. 

Ο Κύκκου Νικηφόρος προσέφυγε στο δικαστήριο και με αίτησή του ζητεί την εφαρμογή απόφασης άλλου δικαστηρίου που υποχρέωνε την Ελληνική Δημοκρατία να μεταβιβάσει το οικόπεδο πίσω στη μητρόπολη και παράλληλα ζητεί δήλωση του δικαστηρίου ότι η μητρόπολη εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που ήταν η καταβολή ποσού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (η αξία που πλήρωσε η Ελλάδα συν τόκοι) και παράλληλα να διατάσσει το Κτηματολόγιο να προχωρήσει στη μεταβίβαση του οικοπέδου.  

Η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι δεν πήρε τα χρήματα, οπόταν και δεν μπορεί να προχωρήσει στη μεταβίβαση.Τη μεθεπόμενη Δευτέρα αναμένεται ότι οι Κοτζιάς και Φωτόπουλος θα αντεξεταστούν από τον δικηγόρο του κ. Νικηφόρου για τη συμφωνία στο Μετόχι, καθώς και επί της ένορκης δήλωσής τους. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Iταλική φρεγάτα σπεύδει στην κυπριακή ΑΟΖ
Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο Saipem 12000. Σύμφωνα με χθεσινό...
Iταλική φρεγάτα σπεύδει στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο της Αγκυρας η ΑΟΖ
Νέες τουρκικές προκλήσεις γύρω από την Κύπρο με την παράνομη δέσμευση τριών θαλάσσιων οικοπέδων για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά και τη συνέχιση των ερευνών από το «Μπαρμπαρός», οι οποίες φαίνεται...
Στο στόχαστρο της Αγκυρας η ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικά μηνύματα από Τουρκία για ελληνική κυβέρνηση και Κυπριακό
Ο Τούρκος υπουργός για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι τα πρώτα δείγματα συμπεριφοράς της νέας ελληνικής κυβέρνησης τους άφησαν θετικές εντυπώσεις. Όσο για το Κυπριακό βλέπει να υπάρχουν πιο...
Θετικά μηνύματα από Τουρκία για ελληνική κυβέρνηση και Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό το μήνυμα Παναγιωτόπουλου από την Κύπρο
«Oι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου αποτελούν και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της...
Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό το μήνυμα Παναγιωτόπουλου από την Κύπρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές απειλές με φόντο τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Τουρκικές απειλές με φόντο τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν ίδρωσε το αυτί της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Απτόητος για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, παρά τις έντονες επικρίσεις από Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρο.
Δεν ίδρωσε το αυτί της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας