Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία που επιμένει στις προκλήσεις

H Ε.Ε δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

Dreamstime

«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία που επιμένει στις προκλήσεις

  • A-
  • A+

Καταπέλτης για τη γείτονα χώρα η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, με βολές για τις εντάσεις με Ελλάδα και Κύπρο, την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία. Με προκλητική ανακοίνωση απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των Ιμίων και λέει πως είναι τουρκικά.

«Απαγορευτικό» στην Τουρκία

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε χθες ότι η Ε.Ε δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου.

«Αφότου ίσχυσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό περιορισμό, 78.000 συνελήφθησαν και πάνω από 110.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 40.000 αποκαταστάθηκαν εκ των οποίων περίπου 3.600 με διάταγμα» επισημαίνεται στην έκθεση και συμπληρώνονται τα εξής: 

Η Τουρκία οφείλει να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση, ενώ το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία έθεσε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνολικές αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπονόμευσε τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών... Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνόησαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ενίοτε μιας επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για την πολιτική της ΕΕ: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα αυτή συνεχίζει να απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του Κράτους του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπερθεμάτισε ο αυστριακός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει την Τουρκία δίκαια ή αντικειμενικά, υποστήριξε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

Από το κλίμα έντασης στο Αιγαίο που προσπαθεί να συντηρήσει η Τουρκία, δεν ξέφυγε ούτε το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το νησί της Ρω στη Ρόδο.
Tο παιχνίδι των προκλητικών δηλώσεων της Άγκυρας, συντηρεί και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, συμψηφίζοντας το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν υπό κράτηση στη γειτονική χώρα. 

Προκλητική αντίδραση της Άγκυρας

Αντιδρώντας στην έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής» αν και από τη μεριά της Τουρκίας υπήρξαν συγκεκριμένες εξηγήσεις για τα ανοιχτά ζητήματα.

Το τούρκικο Υπ.Εξ. σημειώνει πως η Τουρκία «αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων (PKK, DAESH και FETO)» δικαιολογώντας τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν, «ιδίως μετά την απόπειρα τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου», κρίνοντας «ορισμένες δηλώσεις, ορισμένες κατηγορίες και ορισμένες τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας που περιέχονται στην έκθεση ως απαράδεκτες».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση κάνει αναφορές στις «διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία». Προκαλώντας και πάλι, η τουρκική διπλωματία αναφερόμενη στα Ίμια (τα αναφέρει ως Kardak) σημειώνει πως «τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επικρίνει την ΕΕ για τη στάση της στο Κυπριακό και κρίνει πως είναι λάθος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει διακρίσεις μεταξύ της Τουρκίας και των «Δυτικών Βαλκανίων» στο έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ παρά τα δείγματα γραφής που έχει δείξει η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι ο στόχος παραμένει να γίνει «κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ» και δήλωσε πως δεν έχουν πρόθεση να παραιτηθούν από την προσπάθεια.

«Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική προκλητικότητα. «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο», σημειώνει.

Το ελληνικό Υπ.Εξ. τονίζει για πολλοστή φορά πως «η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».

Τέλος, καλή τη γείτονα «να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Σε κινούμενη άμμο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις 

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα άρχισαν την 3η Οκτωβρίου 2005. Μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 16 από τα 33 κεφάλαια.

Η έκθεση της Κομισιόν ζητεί ρητώς να αρθεί «χωρίς καθυστέρηση» το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος.

Αλλά ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίησή της, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Πέμπτη, για ακόμη τρεις μήνες, έπειτα από τη συνεδρίασή του της οποίας προέδρευσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από Χίο, Οινούσες και Παναγιά
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Χίο στα 15.000 - 30.000 πόδια, από 14:29 έως 14:32.
Ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από Χίο, Οινούσες και Παναγιά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικός πυρετός για να αποκρουστεί η τουρκική προκλητικότητα
Μήνυμα καταδίκης των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης χωρίς προς το παρόν να συζητηθούν κυρώσεις από την Ευρώπη. Συγκαλείται το ΕΣΕΠ.
Διπλωματικός πυρετός για να αποκρουστεί η τουρκική προκλητικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο μία ημέρα μετά την επίσκεψη Πομπέο
Μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά μία ημέρα με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ενώ σήμερα συνεχίζεται ο δεύτερος γύρος...
Τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο μία ημέρα μετά την επίσκεψη Πομπέο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαλεί η Τουρκία με ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Το δρόμο της κλιμάκωσης επιλέγει η Άγκυρα με την απόφαση να στείλει το «Γιαβούζ» για γεώτρηση στο τεμάχιο 7, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ
Προκαλεί η Τουρκία με ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας