Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

  • A-
  • A+

Η πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, πέραν της ουσίας, έχει και μια διαδικασία, μια μεθοδολογία, που χαράχτηκε για να εξυπηρετήσει τον σκοπό της λύσης.

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντίμιτροφ επέλεξαν να συζητήσουν συνολικά, ως πακέτο, όλα τα προβλήματα που κωδικοποιήθηκαν σε 15 κεφάλαια και προσέγγισαν τον διάλογο με τη μέθοδο του προέδρου Μάο Τσε Τουνγκ.

Με τακτική Μάο

Ξεκίνησαν από την περιφέρεια, για να καταλήξουν στον κέντρο. Επέλεξαν να αρχίσουν από τα πιο εύκολα, αν και τίποτα σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολο, από τον εξωτερικό φλοιό του κρεμμυδιού και σιγά σιγά να προχωρήσουν προς την καρδιά του προβλήματος.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι δύο υπουργοί, με τη βοήθεια και ομάδων εργασίας διπλωματών και εμπειρογνωμόνων, κατέληξαν να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα και να προχωρήσουν αρκετά άλλα, χωρίς όμως να γίνει σημαντική πρόοδος στον σκληρό πυρήνα του προβλήματος (όνομα, εύρος χρήσης, συνταγματική αλλαγή, ταυτότητα), ώστε να μπορούμε να λέμε πως βρισκόμαστε κοντά στη λύση.

Είναι χαρακτηριστική και η σχετική δήλωση του Νίκου Κοτζιά στην Αχρίδα, ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει το προοίμιο της συμφωνίας, τα κεφάλαια για την προστασία των συνόρων, για την αποφυγή προπαγάνδας αλυτρωτισμού (προβλέπεται να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τα σχολικά βιβλία ώστε να αναθεωρηθούν οι επίμαχες αναφορές), ενώ έχουν κλείσει ή σχεδόν κλείσει και εννέα κεφάλαια τα οποία αφορούν σε κοινές μελλοντικές δράσεις, που θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση συμφωνίας.

Πρόκειται για συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, από διακυβερνητική, έως συνεργασίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και πολλές άλλες δικτυώσεις και κοινές δράσεις που θα βοηθήσουν πολλαπλά την ανάπτυξη των σχέσεών μας και την αλληλοκατανόηση, όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των δύο λαών, στην ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων κ.λπ.

Το 15ο κεφάλαιο

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στο τελευταίο, 15ο κεφάλαιο που αφορά τεχνικά θέματα.

Ομως, κάπου εκεί φτάνει, κάτω από τους επικαλυπτόμενους φλοιούς που απομακρύνονται, και αρχίζει να προβάλει η καρδιά του ζητήματος. Στην Αχρίδα, φάνηκε πως προς το παρόν τα Σκόπια δεν είναι ακόμη έτοιμα να προχωρήσουν από την πλευρά τους στον μεγάλο συμβιβασμό και να αποδεχθούν τη βασική θέση της Αθήνας περί μιας σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με εγγύηση την αλλαγή του συντάγματος.

Η θέση της Ελλάδας για αυτό το μείζον θέμα ήταν καθαρή από την αρχή, όπως επίσης καθαρό ήταν και το «αντίδωρο», καθώς μια συμφωνία για το ονοματολογικό θα σημάνει την άρση του ελληνικού βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τελικό στόχο να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε.

Η ευρωατλαντική ολοκλήρωση της ΠΓΔΜ είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και για τη συνοχή -αν όχι την ύπαρξη- της ίδιας της χώρας, καθώς αυτός ο δρόμος προς το μέλλον είναι που κρατάει μαζί τη σλαβομακεδονική πλειοψηφία με την αλβανική συνιστώσα.

Ο χρόνος όμως πιέζει, καθώς όλα δείχνουν ότι το εισιτήριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. μάλλον χάθηκε για αυτό το εξάμηνο (η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί τον Ιούνιο), όπως επίσης και η ένταξη στο ΝΑΤΟ (η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί τον Ιούλιο).

Ακόμη κι αν αποφάσιζαν σήμερα στα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμα, ακόμη κι αν συναινούσε η εθνικιστική αντιπολίτευση ή ικανός αριθμός βουλευτών της, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν φαίνεται να υπάρχει χρόνος για το διπλό ραντεβού του καλοκαιριού.

Η λύση, αν βρεθεί, θα μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο (που αναλαμβάνει η Αυστρία την προεδρία) και αυτό δίνει στις δύο κυβερνήσεις χρόνο για να ξεπεράσουν ένα ακόμη δύσκολο πρόβλημα, το εσωτερικό τους πολιτικό μέτωπο, αλλά και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη.

Τελευταίο χρονικό όριο

Αυτό είναι μάλλον και το τελευταίο χρονικό όριο που υπάρχει, καθώς μετά η Ελλάδα θα μπει σε εκλογικό κύκλο και δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να μπει στο τραπέζι η όποια συμφωνία. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκολα Ντίμιτροφ, που βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση και έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης.

Επίσης σήμερα στην εξουσία των δύο χωρών βρίσκονται δύο πρωθυπουργοί που πραγματικά θέλουν να επιτευχθεί λύση, μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών. Στο προσεχές μέλλον δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει πιο ευνοϊκή συγκυρία.

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων είναι κοντά, οι συμβιβασμοί αφορούν και τις δύο πλευρές για να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός, κανείς δεν πρέπει να φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης ηττημένος, μόνο και οι δύο νικητές.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς προς Ντιμιτρόφ: «Πρώτα το όνομα, μετά ΝΑΤΟ και Ε.Ε.»
Η συμφωνία για την επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη της γειτονικής χώρας στις ευρω-ατλαντικές δομές, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον νέο...
Κοτζιάς προς Ντιμιτρόφ: «Πρώτα το όνομα, μετά ΝΑΤΟ και Ε.Ε.»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Η παραδοχή ότι σημαντικά κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετική άποψη κατά πόσον θα πρέπει η Ευρώπη να συνεχίσει με διεύρυνση ή με εμβάθυνση, δεν πρέπει να αποτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια...
Κοτζιάς: Να κρατήσει η Ευρώπη τον λόγο της για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέλνει επιστολές σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Την υπογραφή και την αποστολή των ελληνικών επιστολών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για την ενημέρωση των δύο σωμάτων σχετικά με την άρση του βέτο από την Αθήνα ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς. Με αυτό τον τρόπο...
Στέλνει επιστολές σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράθυρο Ζάεφ για αλλαγή Συντάγματος
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έκανε καμία αναφορά στη συνέντευξή του στο μείζον ζήτημα που θέτει η Αθήνα, το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας, ένα όνομα για κάθε χρήση στο εσωτερικό της χώρας και στις διεθνείς...
Παράθυρο Ζάεφ για αλλαγή Συντάγματος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από το σπριντ, στο σημειωτόν
Με βήμα σημειωτόν προχωράει πλέον η διαπραγμάτευση Κοτζιά-Ντίμιτροφ για το ονοματολογικό, μετά το σχεδόν τετράμηνο σπριντ από την απαρχή των επίσημων συναντήσεων. Ας σημειωθεί ότι το κλίμα μεταξύ των δύο...
Από το σπριντ, στο σημειωτόν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζάεφ: «Η επίλυση της ονομασίας ανοίγει τις πόρτες για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ»
Την επιθυμία του να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Τόνισε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα του δεν ήταν τόσο κοντά στην ένταξη, ωστόσο παραδέχθηκε ότι...
Ζάεφ: «Η επίλυση της ονομασίας ανοίγει τις πόρτες για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας