Πρόσφατο παράδειγμα η αντιπαράθεση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα Ίμια. Σε αντίθεση με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από τα τουρκικά μίντια που επικεντρώνουν το βλέμμα τους, στην Αφρίν.
Τόσο η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο και η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, είναι η πρώτη φορά μετά το 1998 που το Τουρκικό ΥΠΕΞ τόσο άμεσα απευθύνεται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας «ότι τα περιβαλλοντικά προγράμματα δεν πρέπει να γίνουν εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης για τις προσπάθειες της Ελλάδας», και ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων». Συνήθως παρέπεμπε στην ανακοίνωση της 30ης Απριλίου 1998 αναφέροντας ότι «η στάση της Τουρκίας έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα, σε εκείνη την ανακοίνωση». Και υπογράμμιζε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός...ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».
Στο μεταξύ, ηχηρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την Κυριακή το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «ακατανόητα ολισθηρό δρόμο» και συμψηφισμό δύο εντελώς ανόμοιων υποθέσεων. Ξανά στο ίδιο τσουβάλι έβαλε τους οκτώ με τους δύο ο Τούρκος πρόεδρος επιτιθέμενος σε Ελλάδα και ΕΕ.
Από την Αντιόχεια και ντυμένος με στρατιωτική περιβολή ο Τούρκος πρόεδρος κορύφωσε ένα διήμερο προκλητικών δηλώσεων από την τουρκική πλευρά. Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, φιλοξενούν φωτογραφίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη στρατιωτική στολή με την Sabah να επικεντρώνει στις επιχειρήσεις του τούρκικου στρατού στη Συρία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας